Zes tips voor een duurzaam dagje uit in mei

 

De maand mei is een prachtige tijd van het jaar waarop alles weer volop groen is en de temperaturen (nu echt!) beginnen te stijgen. Het is ook de tijd waarop we ons meer bewust worden van onze leefomgeving, meer buiten te zijn en een ideaal moment om nieuwe manieren te vinden om duurzamer te leven. Wij delen zes tips voor duurzame activiteiten en groene uitjes speciaal voor de maand mei.

 

1 - Start je ‘groene oase’

Mei is de perfecte tijd om een tuin te beginnen. Of, bij gebrek aan een tuin, een eigen groene oase ergens in de buurt. De zon schijnt, de grond wordt warmer en er valt regelmatig een bui: ideaal weer voor zaden om te ontkiemen en planten om uit te lopen. Verander je gazon in een wilde bloementuin. Plaats potten met groenten en fruit op de stoep voor je huis. Adopteer een boomspiegel. Teel kruiden op je balkon: zelfs op de kleinste plekken kun je ‘groen doen’.

 

TIP: Koop biologische tuinplanten (gekweekt zonder kunstmest) en ga voor tuinaarde en potgrond zonder turf. En trouwens, onze Caddy bestelbus is heel handig om die grote zakken mee te vervoeren.

 

2 - Ga toch fietsen

De tip om te gaan fietsen op de website van Greenwheels? Jazeker! Mei is er de perfecte tijd voor. Het weer is aangenaam en een beetje lichaamsbeweging is nooit weg. Door te fietsen in plaats van te rijden, verminder je je CO2-voetafdruk en zorg je voor een betere luchtkwaliteit. Wij geloven 100% in de deelauto, naast fiets en OV!

 

3 – De eerste picknick

Je hebt het inmiddels door: mei is een geweldige tijd om buiten te zijn 😉Organiseer een picknick met vrienden en familie in plaats van uit eten te gaan of eten af te halen. Neem eten en drinken mee van thuis in herbruikbare containers en flessen. Zo voorkom je afval en geniet je van een duurzame maaltijd in de buitenlucht.

 

TIP: Jonge kids thuis? Pak onze Variant stationwagen, zodat vriendjes/vriendinnetjes en een lading buitenspeelgoed ook mee kunnen naar de picknick.

Tekst gaat verder onder de foto.

Deelauto van Greenwheels op grasveld met picknickmand zomers uitje of vakantie

4 – Ga ploggen

Plogging of ploggen is een combinatie van joggen en afval rapen. Het is een geweldige manier om je hartslag omhoog te krijgen, terwijl je zorgt voor het milieu en je eigen leefomgeving. Ploggen kan altijd en overal, maar maak van mei een bijzondere maand door bijvoorbeeld langs bollenvelden te joggen. Of langs de velden met kleine lammetjes en jonge kalfjes.

 

5 – Zomerkleding shoppen

Heb je ook een tekort aan passende zomerkleding in je kast? In plaats van alles nieuw te kopen kun je kringloop- of vintagewinkels bezoeken voor zomerkleding. Het is niet alleen goedkoper, door tweedehands kleding te kopen, verminder je de afvalberg en geef je kleding een tweede leven. Maak een rondje langs verschillende kringloopwinkels en vintage shops, bijvoorbeeld in Leiden, Rotterdam, Leeuwarden, Maastricht of Alkmaar.

 

6 – Buitenkoken

Voor sommigen is het misschien vloeken in de kerk, maar het is ook een hele toffe culinaire uitdaging: een vegan barbecue in plaats van die traditionele hoop vlees. Denk groenten, vegan vleesvervangers, paddenstoelen en aardappeltjes. Maak ‘n sausje van plantaardige zuivel. Ook de bekende barbecuesalades zijn meestal niet vegan. Maar een vegan aardappelsalade is zo gemaakt.  

 

Groene uitjes!

Je ziet, er zijn tal van toffe ideeën voor groene, duurzame dagjes uit in de maand mei. Iedere stap, ook met de uitjes die je maakt, de dagjes weg die je plant of de activiteiten die je op de agenda zet, kun je het verschil maken! Ben je op zoek naar meer ideeën? Elke woensdag delen we op Instagram onze TripTip, met leuke bestemmingen voor een duurzaam (mid)dagje weg in het aankomend weekend.

 

Meer ideeën voor duurzame uitjes vind je op onze Dagje Weg-pagina

Sun is shining, laten we op pad gaan!

Thuisblijvers krijgen meestal ongelijk. Plan gewoon dat dagje weg.