Groendoen met Greenwheels

 

Greenwheels begon 28 jaar geleden met de doel om buurten leefbaarder te maken. Dat is nog steeds onze missie. Dat doen we door middel van autodelen, maar ook via andere initiatieven.

Klimaatweek 2023

 

We streven ernaar om Nederland groener en duurzamer te maken. Daarom presenteren we vol trots ons nieuwste groene initiatief: de Greenwheels Flower Stations. Ze worden tijdens de Nationale Klimaatweek (30 oktober t/m 5 november) geplaatst. De Stations zijn ontworpen om steden en dorpen te vergroenen en daarmee een symbool én een uitwerking van onze inzet voor leefbaarheid.

Greenwheels Flower Station bij Autodate Bord Greenwheels deelauto

Wat zijn Flower Stations?

De Flower Stations zijn kleine houten huisjes die zijn gevuld met gratis bloemzaadjes en bloembakken met groenblijvende planten. Je vindt ze bij 500 van onze deelauto’s. Ze dienen als kleine groene oases in stedelijke omgevingen en bieden talloze voordelen voor de buurt en het milieu:

1. Biodiversiteit en Bestuiving

Een van de belangrijkste doelen van de Flower Stations is het bevorderen van biodiversiteit. De gratis bloemzaadjes die je bij de stations kunt vinden, zijn bedoeld om bijen, vlinders en andere bestuivers aan te trekken. Hierdoor dragen de Flower Stations bij aan de vitaliteit van lokale ecosystemen.

 

2. Vergroening van buurten

De groenblijvende planten in de bloembakken van de Flower Stations, de Hedera Hibernica, voegen kleur en leven toe aan stedelijke gebieden. Ze zorgen niet alleen voor een visueel aantrekkelijkere omgeving, maar dragen ook bij aan een schonere lucht en een prettigere sfeer.

 

3. Beschikbaar voor iedereen

Greenwheels is een auto voor iedereen. De Flower Stations worden op 500 plaatsen, verspreid over Nederland, ophangen en zijn ook toegankelijk voor iedereen. Of je nu Greenwheels-rijder bent of gewoon een voorbijganger, je bent welkom om bloemzaadjes mee te nemen en bij te dragen aan de vergroening van Nederland.

Vogel tussen takken Deelerwoud - Vogelspotcast Aflevering 10 Seizoen 2023

Samen bouwen aan een groenere toekomst

Met de Greenwheels Flower Stations willen we laten zien dat ook kleine acties een groot verschil kunnen maken. Deze initiatieven inspireren ons om samen te werken aan een groenere, gezondere planeet voor de huidige en toekomstige generaties. Laten we samen bouwen aan een duurzame toekomst, bloem voor bloem. We gaan voor minder stilstaande auto’s en meer biodiversiteit, oftewel: van vroem-vroem naar zoem-zoem.

Zaaitips

Zaaitips

1 - Zon

Zaadjes gedijen bij zonlicht, dus zorg voor een zonnig plekje!

Zaaitips

2 - Water

Is het al even erg droog? Geef de zaadjes dan af en toe water, daar worden ze blij van!

Zaaitips

3 - Respecteer de natuur

Heb je zelf geen tuin en wil je een stukje van de buurt vergroenen? Leuk! Let wel op als je verder weggaat, in natuurgebieden zaaien is niet de bedoeling, omdat dit de natuurlijke balans verstoort.

Zaaitips

4 - Tegelwippen!

Weg met die tegel: geen stukje vrije aarde? Wip een tegel uit je tuin. Dat is beter voor de waterafvoer, de biodiversiteit én het aanzicht van de buurt. Haal voor het zaaien wel het zand weg en zorg voor goede tuingrond.

Zaaitips

5 - Onder de aarde

Zorg ervoor dat de zaadjes een klein beetje wegzakken in de aarde, schoffel de aarde desnoods los om dit voor elkaar te krijgen. Maar let op dat je de zaden nooit helemaal bedekt met aarde, want dan kan het zonlicht er niet meer bij.

Zaaitips

6 - Bewaren

Wie wat bewaart heeft wat: de zaadjes kunnen worden gezaaid in oktober, zodat ze in het voorjaar uitkomen. Zaaien in het voorjaar, rond maart, kan ook.

Gratis bloemzakjes met daarin zaadjes van de Goudsbloem kunnen worden opgehaald bij Greenwheels Flower Stations

Over de goudsbloem

De goudsbloem is een vrolijk geel bloemetje wat zelf in het najaar (oktober-november) zijn zaadjes laat vallen. De zaden komen op in het voorjaar. Je kan je zaadzakje ook bewaren en vroeg in het voorjaar (maart/april) zaaien. Zaai niet op een heel natte (modderige) plek. De bloei is van juni tot oktober. Je kan de zaden van de goudsbloem zowel in de volle grond als in pot zaaien. Hij kan dus ook op je balkon! Met hun open hart en vrolijke kleur werken ze als magneet voor bestuivende insecten.

Doe je mee met ons initiatief?

Dan bedanken we je voor je betrokkenheid en support! Samen kunnen we de wereld veranderen, één Flower Station tegelijk.

Greenwheels Flower Station bij parkeerplaats Greenwheels deelauto

Waarom is meer groen belangrijk?

Planten en bloemen zorgen voor een positieve omgeving, wat goed is voor ons welzijn en onze gemoedstoestand. We worden bewezen blij van bloemen. Maar de ecologische voordelen zijn misschien nog wel groter. Planten en bloemen bieden voedsel en onderdak aan insecten, vogels en andere dieren. Planten helpen de luchtkwaliteit te verbeteren door CO2 op te nemen en zuurstof vrij te geven. Ze dragen ook bij aan het beheersen van de temperatuur en nemen regen op.

Vragen en meer informatie

Hoe kan ik meedoen met deze Klimaatactie?

We nodigen Greenwheels-rijders, maar ook andere buurtbewoners uit om deel te nemen aan deze groene beweging. Bezoek één van de 500 Flower Stations, neem wat bloemzaadjes mee, en help mee om Nederland een stukje biodiverser te maken. Door het scannen van de QR-code op de Flower Stations krijg je meer informatie over de zaadjes en de bijdrage die je levert door ze te zaaien. Deel je foto's en ervaringen op sociale media met de hashtag #groendoen en inspireer anderen om mee te doen.

Welke zaadjes zitten er in de Flower Stations?

Dat zijn nu goudsbloemzaadjes. De goudsbloem, ook wel bekend als ‘calendula officinalis’ is een vrolijk geel bloemetje wat zelf in het najaar (oktober-november) zijn zaadjes laat vallen. De zaden komen op in het voorjaar. Men kan de zaadzakjes ook bewaren en vroeg in het voorjaar (maart/april) zaaien. Zaai niet op een heel natte (modderige) plek. De bloei is van juni tot oktober. Je kan zowel in volle grond als in pot zaaien.

Waar vind ik een Greenwheels Flower Station?

Je vindt ze bij de Greenwheels-deelauto's. Het zijn er 500, verspreid door het hele land. Hier vind je een lijst met alle locaties. Let op: we doen ons best alle Flower Stations te installeren vóór het einde van de Klimaatweek (5 november). 

Wanneer worden de Flower Stations opgehangen?

Rondom de Nationale Klimaatweek, die is van 30 oktober t/m 5 november 2023.

Greenwheels Flower Station bij Greenwheels deelauto op straat

De Greenwheels Klimaatactie 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door: elho - MijnHedera.nl - Nederlandse gemeenten.