40% van de autobezitters wil eigen auto nog niet opgeven

 

Kwart van de Nederlanders wil dat gemeente zorgt voor groenere en autoluwe wijk 

 

  • Eén op de drie autobezitters wil auto voor de deur of op eigen terrein parkeren 
  • Bijna driekwart van de Nederlanders kent deelauto als alternatief
  • Reden om auto op te geven: mag of kan zelf niet meer rijden, betere ov-verbinding en dichterbij werk en familie wonen 

Zo’n 40 procent van de Nederlandse autobezitters wil hun eigen auto niet opgeven. Dit blijkt uit een onderzoek dat Greenwheels heeft laten uitvoeren in aanloop naar de Nationale Klimaatweek om te achterhalen in hoeverre Nederlanders bereid zijn een bijdrage te leveren aan minder CO2-uitstoot. Een andere opvallende uitkomst is dat ruim een kwart van de Nederlandse bevolking wil dat hun gemeente zorgt voor een groenere en autoluwe woonwijk. 

Greenwheels is Klimaatsupporter tijdens de Nationale Klimaatweek die vandaag begint, georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De resultaten van het onderzoek geven een beeld van de bereidheid van Nederlanders om een bijdrage te leveren aan duurzame mobiliteitsoplossingen, zoals het wegdoen van de auto en meer gebruikmaken van openbaar vervoer en deelauto.  

Eigen auto wegdoen nog lastig

De mogelijkheid van de auto wegdoen is voor veel autobezitters nog geen logische keuze. Uit het onderzoek blijkt dat vier van de tien dat alleen doet wanneer zij zelf niet meer kunnen of mogen autorijden. Ook spelen een betere verbinding van openbaar vervoer (bijna 15%) en wonen dichterbij werk (bijna 14%), familie en vrienden (12%) een grote rol. 

Mogelijkheden deelvervoer

Het Nederlandse deelautobedrijf, met ruim 2400 deelauto’s op straat, draagt bij aan het doel van de Nationale Klimaatweek: een duurzamer Nederland. “We willen graag laten zien welke mogelijkheden deelvervoer biedt en welke positieve gevolgen het heeft voor een woonwijk”, zegt Andrew Berkhout, directeur van Greenwheels. “Minder eigen auto’s en gebruik van deelvervoer leidt tot groenere en autoluwe woonwijken.” 

Parkeerplek opgeven

Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking wil dat hun gemeente zorgt voor een groenere en autoluwere woonwijk. Als parkeerplaatsen zouden verdwijnen, dan ziet ruim de helft van de ondervraagden daar het liefst een groenvoorziening voor in de plaats. De top 3: groenvoorziening (struiken/bomen of park), bredere wandel- en fietspaden en een speelplek. Vrouwen geven de voorkeur aan een speeltuin en mannen kiezen vaker voor water of een vijver. Het liefst parkeert één op de drie mensen hun auto voor de deur of op eigen terrein. Een op de vijf vindt het geen probleem om 500 meter te lopen. Van de respondenten met een parkeervergunning wil ruim de helft die niet opgeven. 

Deelvervoer alternatief

Bijna driekwart van de Nederlanders kent het concept deelauto’s. In bijna 160 gemeenten worden Greenwheels-deelauto’s aangeboden en maandelijks worden nieuwe auto’s geplaatst of wordt het aantal auto’s uitgebreid. “We werken samen met de gemeenten aan uitbreiding van het aanbod”, zegt Berkhout. “Daarnaast zijn we druk bezig om al onze auto’s te vervangen voor elektrische auto’s.” 

Ook goedkoper 

Zo’n 10% van de deelnemers aan het onderzoek heeft geen eigen auto, meer dan de helft van de ondervraagden heeft één auto en een kwart van de ondervraagden bezit twee auto’s. Het overgrote deel van de respondenten rijdt tussen de acht en twaalfduizend kilometer op jaarbasis. “Deze groep zou parkeerruimte besparen, goedkoper uit zijn en duurzamer zijn als zij hun auto opgeven”, concludeert Berkhout. “Er is nog werk aan de winkel om meer Nederlanders te informeren over het gemak en de voordelen van deelauto’s, zowel voor mens als milieu.” 

Actie 

Speciale voor de Nationale Klimaatweek houdt Greenwheels een speciale actie. Iedereen die zich tussen maandag 31 oktober en zondag 6 november aanmeldt, krijgt deze week rijtegoed om een deelauto uit te proberen. Berkhout: “Een initiatief als de Nationale Klimaatweek is er om bewustwording te creëren en oplossingen aan te dragen.” 
Meer informatie over Greenwheels en het aanbod is te vinden op www.greenwheels.nl