6 Redenen waarom autodelen de groene keuze is

 

We zijn ons steeds meer bewust van de milieu-impact van onze keuzes. De vleesconsumptie daalt en we isoleren onze huizen om minder gas te verbruiken. Ook als het op vervoer aankomt, maken we andere keuzes. Zo verwelkomden wij nog nooit zoveel nieuwe Greenwheels-rijders als in 2022. Autodelen in plaats van autobezit is inderdaad de milieuvriendelijke keuze. Maar waarom eigenlijk?

 

Hier zijn zes redenen waarom autodelen, van zowel benzine- als elektrische auto’s, de groene keuze is: 

(lees verder onder de foto)

Greenwheels weekend weg kamperen vriendinnen

1 – Minder auto’s op de weg

Doordat meerdere mensen – in de praktijk ongeveer 30 – een auto delen, zijn er simpelweg minder auto’s nodig. Het productieproces van een auto is behoorlijk vervuilend: één nieuwe auto geeft een CO2-uitstoot van 7 ton1. Vanuit de schaarste van grondstoffen is autodelen ook beter.

 

2 – Betere luchtkwaliteit

Autodelers maken minder kilometers dan de gemiddelde automobilist. Greenwheels-rijders zelfs zo’n 50% minder – en ongeveer 2000 kilometer minder dan vóórdat zij autodeler werden2. Minder autorijden betekent minder files, minder uitstoot en dus minder luchtvervuiling.

 

3 – Meer groene ruimte

Uit onderzoek blijkt dat voor elke Greenwheels-auto er 14 auto’s ‘verdwijnen’: 8 gebruikers deden hun auto weg en 6 auto’s werden niet gekocht2. Omdat die auto’s niet geparkeerd staan in een wijk, levert dit een ruimtebesparing op van bijna 300 m2. Minder parkeervakken betekent meer ruimte voor wonen en leven, maar ook voor groen, wat op zijn beurt weer de leef- en luchtkwaliteit ten goede komt.

“Als er geen deelauto zou zijn, zo blijkt uit onderzoek, schaft 30% van de huidige autodelers meteen weer een auto aan.”

4 – Duurzamer reizen

Autodelers reizen nog steeds heel Nederland door, maar op andere manieren dan “alleen maar met de auto”. We onderzochten dat Greenwheels-rijders, sinds ze zijn gaan autodelen, meer de trein zijn gaan gebruiken (28%) als duurzaam alternatief2. Zo is de besparing dubbelgoed voor het milieu. Een tweede hervonden vervoersmiddel: de (OV/)fiets!

 

5 – Schonere auto's

Nederland heeft één van de oudste wagenparken van Europa3. Dat is slecht nieuws, want hoe nieuwer een auto, hoe zuiniger en schoner (minder vervuilend) hij is. Jongere auto's moeten aan strengere emissie-eisen voldoen. Greenwheels-auto’s zijn stevige, compacte, solide en nieuwe auto’s (max 10 jaar oud) die goed onderhouden worden. Daarmee is de auto zelf dus vaak ook duurzamer dan je eigen oude zoveelstehandsje.

 

6 – Elektrisch rijden

We werken er hard aan om onze deelauto’s elektrisch te maken. Het overgrote deel (88%) van de autodelers vindt elektrisch rijden geen probleem. Hoewel de CO2-uitstoot van de productie van een e-auto momenteel nog hoger ligt dan die van een benzineauto, is een e-deelauto de duurzamere keuze op termijn, omdat er bijna geen CO2 wordt uitgestoten tijdens het gebruik4.

 

Word jij ook autodeler?

Een deelauto rijden is een duurzame en milieuvriendelijke keuze. Door te kiezen voor autodelen in plaats van autobezit, draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en aan het stimuleren van openbaar vervoer. Ben jij op zoek naar een eenvoudige manier om duurzamer te reizen, dan is autodelen de perfecte keuze. Wil je weten hoe het werkt?

 

alles wat je moet weten >

 

 

1 VZR

2 Vananaare.nl

3 RDW

4 Volkswagen.nl

Meteen aanmelden?

Begin vandaag nog met autodelen en ontdek het gemak en de financiële besparing voor jezelf.