PERSBERICHT

Gebruik deelauto explosief gestegen in 2022

Grote groei in Greenwheels-gebruikers: autodelen wordt steeds gewoner

 

2022 in het kort:

  • Meer dan 2.500 Greenwheels-auto’s in Nederland in 160 gemeenten
  • Aanmeldingen stroomden het hele jaar binnen, maar nam in de tweede helft van het jaar de grootste vlucht met december als uitschieter
  • In 22 steden werd voor het eerst een deelauto geplaatst
  • Verdubbeling van aantal elektrische deelauto’s t.o.v. 2021

Rotterdam, 12 januari 2023 - Nederlanders maakten in 2022 fors meer gebruik van deelauto’s. Marktleider Greenwheels ziet dat duidelijk terug in de cijfers. Nog niet eerder groeide het aantal gebruikers zo hard: met maar liefst 53%. Ook nam de gereden afstand in 2022 met 20% toe. Het deelautobedrijf vierde vorig jaar de mijlpaal van 2.500 auto’s verspreid over 160 Nederlandse plaatsen. In 2022 werden in totaal 378 nieuwe auto’s geplaatst.

 

Amsterdam is de grootste autodeelstad, dankzij 74 nieuwe voertuigen komt het totaal op 848 Greenwheels-auto’s. In Rotterdam steeg in het aantal nieuwe autodelers echter het hardst. Naast de opmars in de Randstad ziet Greenwheels de vraag naar deelauto’s ook daarbuiten toenemen. In 2022 werden de eerste deelauto’s geplaatst in onder andere Blaricum, Rhenen, Twello (Voorst), Winsum en Bodegraven.

 

December 2022 was een recordmaand met een uitzonderlijk hoge klantaanwas van 94,9% ten opzichte van december 2021. Na de roerige coronajaren zit ook het zakelijk segment weer in de lift met een jaargroei in kilometers van 26%. Zo’n duizend zzp’ers en tweeduizend bedrijven gebruikten Greenwheels-deelauto’s in 2022. Ook opvallend was het hoge aantal klanten dat via een mobiliteitskaart binnenkomt: deze tak groeide exponentieel in 2022 (+68%).

 

De groei schrijft Greenwheels onder meer toe aan de gestegen kosten voor autobezit. “Nog niet eerder betaalden particulieren en bedrijven zoveel voor het bezitten van een auto en stegen benzine- en dieselprijzen naar recordhoogte”, zegt Andrew Berkhout, directeur Greenwheels. “Ook stappen steeds meer mensen over naar flexibele en duurzame mobiliteit; de combinatie tussen bijvoorbeeld openbaar vervoer en de deelauto.”

 

Wie kiest voor de deelauto’s, maakt een bewuste en milieuvriendelijke keuze. Omdat zij minder kilometers rijden dan voordat ze autodeler werden, bespaarden Greenwheels-gebruikers in 2022 gezamenlijk ruim 190 miljoen kilo CO2, het equivalent van meer dan 7.500 bomen. Greenwheels is begonnen met de transitie naar elektrisch deelververvoer, om zo de CO2-uitstoot verder te verlagen. In 2022 verdubbelde het aantal elektrische Greenwheels-auto’s al ten opzichte van het jaar daarvoor.

 

Het deelautobedrijf is van plan in 2023 ten minste tweehonderd elektrische auto's in verchillende gebieden te plaatsen. “Het is niet eenvoudig, onder meer vanwege het beperkte aanbod van geschikte elektrische auto's, maar we maken grote stappen in de verduurzaming van de vloot”, stelt Berkhout. “Tegelijkertijd is autodelen, ook van benzineauto’s, de milieuvriendelijkste optie. Daarvoor blijven we lobbyen. We zien dat autodelen gewoner wordt en dat meer en meer mensen kiezen voor een auto gebruiken in plaats van bezitten. We werken daarom in 2023 verder aan onze belofte: een auto voor iedereen.''