Hoe bevalt leven zonder eigen auto?

 

Een eigen auto zien veel mensen nog steeds als heilige koe. Van grote boodschappen tot een vakantie in Frankrijk: er is van alles mogelijk dankzij die auto. Maar is een auto bezitten anno 2022 nog wel zo slim? Steeds meer mensen kiezen ervoor af en toe een auto te gebruiken in plaats van te bezitten. We interviewden Lucas (34), Anniek (49) en Dominik (42) over de vraag: wat zijn de voordelen van leven zonder eigen auto?

 

Dominik woont met zijn gezin, bestaande uit vijf personen, in Den Haag. In maart 2021 besloten zij hun eigen auto weg te doen. Lucas woont op zichzelf in hartje Gouda en verkocht zijn auto een halfjaar geleden. Anniek en haar partner wonen samen met twee pubers (15 en 17 jaar) in een dorp vlakbij Utrecht. Zij hebben nooit een eigen auto gehad, ook niet toen de kinderen klein waren.

 

Waarom zou je je leven zonder auto?

 

“We hebben gek genoeg meer vrijheid om te gaan en te staan waar we willen en onze reis zo passend mogelijk in te vullen,” zegt Dominik als we hem vragen naar de grootste voordelen van autovrij leven. “Daarnaast hebben we nooit zorgen over files, het vinden van een parkeerplek, onderhoud en de gestegen brandstofkosten.” Ook Lucas geeft vrijheid als één van de belangrijkste redenen: “Die vrijheid van een eigen auto hebben, waar men het altijd over heeft, heb ik nog geen seconde gemist. Het is juist vrijheid om geen auto te bezitten. Zo kan je gemakkelijk, milieuvriendelijker en vaak ook avontuurlijker reizen.” Voor Anniek is het al jaren gesneden koek: “Wij hebben nooit een eigen auto gehad. Simpelweg omdat we maar af en toe een auto nodig hebben en er alternatieven genoeg zijn.”

Zakelijke man fietst in Amsterdam met kinderzitje door stad vierkante afbeelding

Wanneer kan je je auto wegdoen?

Eén van de vragen die opkomt als je overweegt je auto weg te doen is: wanneer is het een goed moment? Lucas maakte bewust de keuze om zijn auto vaarwel te zeggen als onderdeel van zijn plan om duurzamer te leven. “Ik wil graag bijdragen aan een betere wereld en bijvoorbeeld mijn CO2-voetafdruk zo klein mogelijk houden. Vanuit die overweging gebruikte ik m’n auto eigenlijk al zelden.”

Voor Dominik kwam de beslissing aan de vooravond van een dure reparatie:  “We reden veel te weinig om die reparatie te verantwoorden. Bovendien stond de auto heel vaak stil en was ‘ie van zichzelf al groot en duur in gebruik. Op dat moment werden er ook meer deelauto’s in mijn wijk geplaatst. Toen was de keuze ineens heel makkelijk.”

 

Financiële besparing

 

Doordat ze nooit een eigen auto hebben gehad, heeft Anniek nooit autokosten gehad: “Hoeveel we precies besparen weet ik niet, maar we hebben al wel een deel van onze hypotheek vervroegd kunnen aflossen omdat we deze uitgaven niet hebben.” Lucas is zeker € 150 voordeliger uit, ook al was dat voor hem niet de belangrijkste reden om zijn auto weg te doen. Aan alternatief vervoer geeft hij zo’n € 50 per maand uit: “Die honderd euro is toch snel verdiend. Plus de verkoop van mijn auto leverde nog € 10.000 op!” Dominik ziet ondertussen zijn besparing oplopen naar ruim 300 euro per maand. “Onze oudere auto had steeds onverwachte en dure reparaties nodig, dat zou er nog bovenop komen.” Wel zijn er kosten voor openbaar vervoer en deelauto’s bijgekomen. “Maar dan nog sparen we snel € 150 per maand uit,” zegt hij.

Vrouw gebruikt mobiele telefoon om zakelijke reis te plannen met tram op achtergrond

Alternatief vervoer

Op welke manier reist het drietal, nu ze niet de beschikking hebben over een eigen auto? Voor vakanties kiest het gezin van Anniek de internationale trein, soms gevolgd door een huurauto op locatie. “Het gewone woon-werkverkeer doen we beide met de fiets,” zegt Anniek. “Als we af en toe een auto nodig hebben, privé of zakelijk, reserveren we een deelauto. Die staat in de straat en op loopafstand staan er nog meer.

Ook Lucas en Dominik fietsen veel. Dominik: “Nu nog meer dan toen we nog wel een auto hadden.” Lucas hanteert de stelregel dat hij voor afstanden tot 1,5 uur de fiets pakt. Moet hij verder weg zijn, dan kiest hij hoofdzakelijk het openbaar vervoer. “En heel af en toe gebruik ik een elektrische deelauto, zoals die van Greenwheels hier in Gouda.”

Over autovrij leven

 

De geïnterviewden zijn het erover eens dat overstappen naar een leven zonder eigen auto behoorlijk heftig kan lijken. Maar in de praktijk valt het juist reuze mee. Lucas over zijn beslissing: “Mocht je nog twijfelen, zet dan voor jezelf de voor- en nadelen op een rij, doe onderzoek, kijk naar je situatie, overleg het met familie en vrienden.”

 

“De overstap naar een autovrij leven maakt je niet alleen een stuk bewuster over de kosten van een auto zelf, maar ook van de impact van een auto op je eigen leefomgeving. Ook leer je je eigen omgeving meer waarderen en inzien wat jij kan doen om de leefbaarheid te verbeteren,” besluit Dominik het interview. Lucas is het ermee eens: “Besef je dat je het niet alleen voor jezelf doet, maar voor een betere wereld voor ons allemaal.” We zouden het zelf niet beter kunnen zeggen.

 

Nb. Anniek is een pseudoniem.

Overweeg je ook je eigen auto weg te doen? 

Bereken hier hoeveel je kunt besparen met de overstap naar deelvervoer.