Ruim 21.000 auto’s minder op straat sinds start Greenwheels

 

Autodeelbedrijf viert 25-jarig jubileum


Rotterdam, 21 september 2020 – 21.450 Auto’s minder op straat en een ruimtebesparing van 51 voetbalvelden, dat zijn resultaten van 25 jaar Greenwheels. Het Rotterdamse deelautobedrijf werd een kwart eeuw geleden opgericht om steden leefbaarder te maken door een meer efficiënt gebruik van de auto aan te bieden. Inmiddels staan er bijna 2700 deelauto’s door heel Nederland en blijft de vraag onverminderd stijgen. Het jubileum wordt onder meer gevierd met een unieke Greenwheels auto, beschilderd door pop-art kunstenaar Tinus Teder.

Drie deelauto’s, daar begon het mee in 1995. Studievrienden Gijs van Lookeren Campagne en Jan Borghuis vonden dat veel auto’s niet efficiënt gebruikt werden, de meesten stonden het grootste deel van de dag stil. Het tweetal plaatste drie geleasde auto’s (toen nog wit) op straat en Greenwheels was geboren, een van de eerste commerciële Nederlandse partij die deelauto’s op de markt bracht. Huidig Greenwheels directeur Andrew Berkhout: “Als pionier in deze markt hebben we al veel bereikt. Waar het eerst als vervanger van een tweede auto werd gebruikt, zien we nu dat klanten besluiten om überhaupt geen eigen auto meer te hebben. Zij gebruiken de deelauto in combinatie met OV en fiets. We zijn trots dat we op deze manier de leefbaarheid in steden hebben kunnen beïnvloeden.’’

Mobiliteit van de toekomst

Er is sinds 1995 veel bij het autodeelbedrijf veranderd. Zo ging het concern een samenwerking aan met de Nederlandse Spoorwegen, dat inmiddels al 20 jaar standhoudt en werd het in 2012 overgenomen door Pon Holdings BV en Volkswagen Financial Services AG. Maar de missie is niet veranderd: steden leefbaarder maken. Berkhout: “Onze missie blijft actueel: steden en gemeenten worden voller, wegen drukker en de luchtkwaliteit staat onder druk. Het positieve effect van minder auto’s op straat werd tijdens de lockdown glashelder, mensen konden ervaren hoe prettig het is als er minder auto’s rondrijden. Wij zetten de rol die we tot nu toe gespeeld hebben onverminderd voort: meedenken over de mobiliteit van de toekomst. Als bedrijf blijven we innoveren om onze missie te realiseren. Samenwerken met de juiste partners daarin is voor ons key.”

Een auto voor iedereen

In 25 jaar groeide Greenwheels van drie auto’s naar 2700 auto’s. Het bedrijf is actief in 155 Nederlandse gemeenten, de bekende auto’s staan ook op de meeste stations van NS en de vraag naar deelauto’s blijft stijgen, zowel particulier als zakelijk. Berkhout: “Waar we voorheen vooral populair waren bij wereldverbeteraars, zijn we nu relevant geworden voor een bredere groep. Ook op zakelijk gebied is die verbreding zichtbaar. Onze ambitie is om Greenwheels uiteindelijk voor iedereen geschikt te maken. We willen voorop blijven lopen en met gemeentes meedenken over de steden van de toekomst. Ook streven we naar steeds meer elektrische auto’s op straat. We zien nu al een verminderde CO₂ uitstoot dankzij Greenwheels met benzine auto’s, het zou natuurlijk fantastisch zijn als we al onze auto’s uitstootvrij kunnen laten rijden.‘’

Jubileum vieren

Greenwheels besteedt onder meer aandacht aan het jubileum met een speciale ‘special edition’ Up auto. Deze wordt voor de gelegenheid door de bekende Rotterdamse kunstenaar Tinus Teder bespoten. De auto wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst op 21 september in Rotterdam in gebruik genomen door Andrew Berkhout. Het rijdende kunstwerk is daarna beschikbaar als deelauto voor klanten van Greenwheels. Verder worden tijdens het jubileum jaar verschillende acties voor klanten georganiseerd zoals winacties.

Greenwheels 25 jaar