Man met Greenwheels deelauto in Bodegraven

Vanaf vandaag Greenwheels in gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Wethouder Robin Kersbergen heeft op woensdag 6 juli op feestelijke wijze de locaties van twee Greenwheels-auto’s geopend in gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De bekende rode auto’s staan op twee vaste locaties in Bodegraven en zijn een uitkomst voor mensen die af en toe een auto nodig hebben.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk zet met het faciliteren van deelauto’s een stap naar een meer duurzaam mobiliteitsbeleid. Wethouder Kersbergen stelt: “Bereikbaarheid is belangrijk voor onze inwoners en voor onze ondernemers. In onze nieuw op te stellen mobiliteitsvisie willen we mobiliteit verbinden met thema’s als wonen, werken, duurzaamheid, veiligheid en gezondheid. Het aanbod van deelauto’s zorgt ervoor dat onze inwoners weer een nieuwe manier hebben om zich van A naar B te verplaatsen. Ook kunnen we door het plaatsen van deze deelauto’s ontdekken of deelmobiliteit een bijdrage kan leveren aan het verminderen van de parkeerdruk en daarmee de leefbaarheid van het centrum van Bodegraven. Deelmobiliteit kan er hoe dan ook voor zorgen dat men bewuster gebruik maakt van vervoermiddelen, en draagt daarmee bij aan een duurzamere en gezondere leefstijl. Kortom: deze auto’s zijn een meerwaarde voor onze gemeente, ik ben blij met deze ontwikkeling!”

 

Minder auto’s op straat

Met de uitbreiding in Bodegraven laat Greenwheels zien snel op de groeiende vraag te kunnen inspelen. Het autodeelbedrijf is blij met de vlucht in vraag naar deelvervoer, omdat deelauto’s een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in dorpen en steden. De impact is bewijsbaar aanzienlijk. Ongeveer 24 gebruikers delen samen één Greenwheels-auto en zorgen per geplaatste deelauto zo voor gemiddeld 11 auto’s minder op straat, zo blijkt uit onderzoek van Goudappel Coffeng.* 

 

Vaste plaatsen

De nieuwe auto’s zijn op diverse locaties in Bodegraven geplaatst, namelijk op de Spoorlaan bij het NS Station Bodegraven en bij de splitsing van de Markstraat/Oranjelaan in het centrum. Er is gekozen voor twee nieuwe compacte auto’s van het type Volkswagen Up! De nieuwe auto’s van Greenwheels staan op een vaste parkeerplaats, te lokaliseren met behulp van de Greenwheels app. Een deelauto betalen inwoners alleen bij gebruik. Iedereen met een rijbewijs kan zich aanmelden bij Greenwheels via de website of via de app. De deelauto kan worden geopend via de app of met een OV-Chipkaart.

 

Uitbreiden naar nieuwe gebieden

Het autodeelbedrijf, dat al bijna 27 jaar bestaat, blijft groeien. In 2021 werden er 236 auto’s toegevoegd aan de landelijke vloot. Met de twee nieuwe auto’s in Bodegraven rijden er nu in totaal 2375 Greenwheels-auto’s rond, in 135 (van de 355) Nederlandse gemeenten. In de beginjaren groeide het bedrijf vooral hard in de grote steden, maar ook daarbuiten wil Greenwheels gemeenten leefbaarder maken door te zorgen dat er minder auto’s op straat staan. Greenwheels-directeur Andrew Berkhout is dan ook blij met deze stap: “Als grondlegger van autodelen in Nederland helpen we gemeenten om steden en dorpen leefbaarder te maken. Dat maken we waar door onze deelauto’s te plaatsen in nieuwe gebieden waar vraag is en door Nederlanders nog meer te stimuleren mee te doen aan de deelcultuur. Tegelijkertijd werken we hard aan de verduurzaming van de bestaande vloot. We verwachten in 2022 ook meer elektrische deelauto’s op verschillende plekken in Nederland te kunnen plaatsen. Onze ambities zijn groot. We denken graag mee met de gemeente Bodegraven over de mobiliteit van de toekomst.”

 

* Bron: Onderzoek Goudappel Coffeng december 2018. Hoe Greenwheels steden leefbaarder maakt, 001423.201812.R1.01