Zo ga je om met mobiliteit tijdens en na de coronamaatregelen

 

Door: Martijn van der Valk

Net als de meesten van jullie bevind ook ik me in een nieuwe situatie. Niet meer dagelijks naar kantoor, maar werken vanuit thuis. Nou waren we bij Greenwheels wel al gewend om vanuit andere locaties te werken, maar de volledige organisatie thuis vergt toch aanpassing en flexibiliteit. De kans dat we weer volledig teruggaan naar hoe het was, is klein. Veel tegenstanders van thuiswerken beginnen nu toch ook de voordelen te zien. Een kans voor bedrijven om na te denken over hoe ze ná deze periode willen omgaan met waar en wanneer medewerkers werken, waarbij ook het stuk mobiliteit van essentieel belang is. Ik neem je mee in het waarom en hoe van het stuk mobiliteit. 


Van één bestuurder naar tien
Als er meer thuisgewerkt wordt, zou het zo maar kunnen dat die auto van de zaak van medewerker A twee volle dagen stil staat voor de deur. Intussen zijn medewerker B en C wél op weg naar afspraken en besluiten dat met eigen vervoer te doen en de kosten te declareren. Zou het niet veel praktischer en voordeliger zijn als daarvoor in de plaats een auto op het terrein van de organisatie beschikbaar is en gepakt kan worden door degene die op dat moment een auto nodig heeft? Daarmee ga je zo van één gebruiker van een auto en losse declaraties van ander vervoer, naar één auto die door zo’n tien personen gedeeld kan worden. Leuk bedacht denk je misschien, maar hoe zit het met de praktische uitvoering? Hou ik daar wel iedereen tevreden mee? Dat leg ik je uit met behulp van een van onze klanten: Gemeente Meierijstad.

 

Zo regelt Gemeente Meierijstad mobiliteit voor haar medewerkers 
Gemeente Meierijstad was op zoek naar een efficiëntere mobiliteitsoplossing voor de medewerkers van de recent gecreëerde fusiegemeente. Aanvankelijk werd er door de gemeente gebruik gemaakt van 16 reguliere poolauto’s. Samen met NS hebben wij hen geadviseerd in een zakelijke mobiliteitsoplossing: voor iedere medewerker een NS Business Card mét 12 exclusieve deelauto’s van Greenwheels én toegang tot de 1.850 publieke Greenwheels deelauto’s op straat wanneer dat nodig is.

 

Hiermee bieden zij de flexibiliteit aan medewerkers om OV of een deelauto te gebruiken voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten. Met één kaart regelt ieder gemakkelijk zijn of haar vervoer. We zien ook dat het veel flexibiliteit biedt in tijden van veranderende omstandigheden. Op dit moment werken de meeste medewerkers van de gemeente ook vanuit huis. Met bijvoorbeeld persoonlijke leaseauto’s zou dat veel stilstaande auto’s tot gevolg hebben met doorlopende kosten.  Door de mobiliteit flexibeler in te richten met een eigen deelautovloot, gebruik van OV en publieke Greenwheelsauto’s kan de gemeente inspelen op de veranderingen. De kosten voor het OV en het gebruik van de publieke Greenwheels vloot vallen bijvoorbeeld helemaal weg als hier geen gebruik van wordt gemaakt. Geen reizen, geen kosten. 

 

Een flexibele oplossing voor buitendienstmedewerkers
Naast de besparing in kosten, geeft de eigen poolvloot ook de mogelijkheid om een andere gebruikersgroep toegang te geven op het moment dat er behoefte is aan extra mobiliteit. Zoals in de situatie rondom Covid-19. Buitendienstmedewerkers reden tot voor kort vaak met 2 personen naar een opdracht. Dit is door de maatregelen omtrent Covid-19 echt niet meer wenselijk. Daarom maken zij nu ook gebruik van de eigen deelauto-vloot. Daar waren tenslotte nu minder gebruikers voor. Een mooie oplossing waarbij deze medewerkers veilig hun werk kunnen blijven doen. 

Dit is een van de voorbeelden van hoe een flexibel ingerichte mobiliteitsoplossing kan bijdragen aan een flexibeler organisatie en manier van werken. Op en afschalen als het nodig is, geen gedoe meer met administratie en declaraties en minder stilstand van bijvoorbeeld leaseauto’s. Wil jij met jouw organisatie ook klaar zijn voor een nieuwe manier van reizen en werken? Ik denk nu graag alvast mee over jouw zakelijke mobiliteit voor als straks toch weer zakelijk gereisd mag worden. Neem daarvoor contact op met mij of via het contactformulier zodat wij gezamenlijk kunnen kijken naar een flexibele oplossing die past bij jouw organisatie. Wil je eerst meer lezen over zakelijk autodelen? Lees dan hier verder. 

Greenwheels en de NS openbaar vervoer jonge vrouw bij NS station Holland Spoor