Waarom wordt een eigen auto steeds duurder?

 

Het zijn vreemde tijden voor autobezitters. Begin maart steeg de benzineprijs met zo’n 6 à 10 cent per dag. De prijzen van nieuwe auto’s blijven stijgen en tweedehands auto’s zijn moeilijk verkrijgbaar, wat de prijs verder opdrijft. Overweeg je een nieuwe auto of occasion aan te schaffen, dan is dit zeker een moment om daar goed over na te denken.

 

De reden dat een eigen auto steeds duurder wordt? Door een combinatie van factoren. Nieuwe auto’s zijn duurder geworden door de verhoogde veiligheidseisen die gesteld worden, door het wereldwijde chiptekort, door hogere prijzen van materialen en onderdelen en door nieuwere technieken die geïmplementeerd worden.

 

BPM stijgt verder

 

Maar één van de allerbelangrijkste redenen is de BPM: de belasting op personenauto’s en motorrijwielen. Die is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Voor een compacte stadsauto komt dat op ongeveer € 1.900, voor een stationwagen betaal je zelfs meer dan € 4.000*. Het kabinet is van plan de BPM tot en met 2025 jaarlijks met 2,3 procent te verhogen. Alleen daarom al verwacht de autobranche dat de aanschafprijzen van auto's in de komende jaren steeds zo'n 10% per jaar zullen stijgen. Meer over autokosten >

Autobezit Steeds Duurder Autosleutel Bij Pot Geld kosten eigen auto

Prijsontwikkeling tweedehands auto’s

Maar ook de prijzen van occasions stijgen hard. Dat komt doordat er minder mensen kiezen voor zo’n dure nieuwe auto met enkele maanden levertijd, waardoor er meer kopers zijn voor het aantal beschikbare tweedehandsjes. Verschillende bedrijven stappen van de leaseauto af, waardoor werknemers zich genoodzaakt zien een eigen auto aan te schaffen. Dit alles zorgt ervoor dat tweedehands auto’s nog nooit zo duur waren**.

Onderhoudskosten stijgen

 

Ook het onderhouden van een auto is er niet goedkoper op geworden. Tekorten in gekwalificeerd technisch personeel zorgen voor prijsstijgingen. De verhoogde prijzen van ruwe materialen als ijzer zorgen voor duurdere onderdelen. Om deze kosten en aanvullende bedragen zoals de afschrijving te berekenen voor je huidige (of gewenste) auto is er de handige autokostentool van de ANWB.

Man belt bij elektrische Greenwheels deelauto bij treinstation

Benzineauto kopen verstandig?

De extreem stijgende benzineprijs van de laatste tijd zorgt ervoor dat we ons nog een vraag moet stellen: heeft het zin om te investeren in een benzineauto? Het aanbod elektrische auto’s groeit, al gelden hiervoor momenteel vaak extreem lange levertijden. Daarnaast zijn elektrische auto's prijzig in aanschaf en zijn ze veelal duurder in reparatie en onderhoud. Door het zware accupakket vergt het ook meer van je banden. Wel een groot pluspunt: Voor volledig elektrische voertuigen betaal je vooralsnog geen BPM. In ieder geval tot en met 2024. Daarnaast krijg je momenteel subsidie van de overheid bij aankoop van een elektrische auto. Maar let op: er is maar een beperkt 'potje' beschikbaar waarvoor geldt "wie het eerst komt...". 

Niet kopen, maar wat dan?

 

Voor de meeste mensen is een auto handig, voor sommigen zelfs noodzaak. Wat zijn dan de alternatieven als je geen auto meer wilt kopen? Als je twijfelt over het nut van autobezit? In onze blog Eigen auto steeds duurder: wat zijn de andere opties belichten we de alternatieven voor persoonlijk autogebruik.

 

*bron: ANWB
**bron: Autoscout24

Vergelijk kosten eigen auto met Greenwheels

 

Overweeg je ook over te stappen op deelauto's en ben je benieuwd naar hoeveel jij kan besparen?