Wat kost een eigen auto per maand?

 

Om met de deur in huis te vallen: dat ligt er sterk aan over wat voor auto we het hebben. Het duurste is uiteraard een gloednieuwe auto, waaraan je maandelijks snel zo’n € 4421 kwijt bent. Ook blijkt uit onderzoek van de ANWB dat we de kosten van een eigen auto behoorlijk onderschatten. Wat maakt autobezit zo kostbaar? En wanneer is het tijd om te kijken naar alternatieven?

 

Negen op de tien Nederlanders hebben geen idee wat hun auto maandelijks kost2. En als we het moeten inschatten, blijken we er snel flink naast te zitten. Dat laatste blijkt uit een onderzoek van de ANWB, gepubliceerd in ledenmagazine Kampioen van september 2021. Eén punt wordt met name vergeten in de rekensom van Hollandse autobezitters: de waardevermindering van de auto in kwestie, die bijvoorbeeld bij een nieuwe Hyundai Tucson ruim € 300 per maand bedraagt. Een bedrag, zo zegt de ANWB, dat je eigenlijk iedere maand opzij moet zetten: “Want als je na een aantal jaar een andere auto wilt kopen, dan is het fijn als je het aankoopbedrag weer op je rekening hebt staan.”

autokosten goedkoop autodelen maandelijkse kosten

Kosten eigen auto

Het blijkt de waardevermindering te zijn die een eigen auto bezitten onverwachts zoveel duurder maakt. “Zodra je bij de dealer wegrijdt, is hij dertig procent minder waard,” wordt wel gezegd van nieuwe auto’s. Bij aankoop van tweedehands auto’s is er misschien wel sprake van een lager bedrag, maar ook een Mazda CX-5 van vijf jaar oud heeft een afschrijving van € 175 per maand. En de prijzen van tweedehandsjes bereiken steeds weer nieuwe recordhoogten.

Een diesel dan? Ook een vijfjaar oude Renault Clio, weliswaar met ‘slechts’ een waardevermindering van € 93, komt op een totaal maandelijks kostenplaatje van € 385,- (ruim € 4.600 p/j). De ANWB berekende dat een compacte diesel pas ‘interessant’ is bij meer dan 25.000 kilometers op jaarbasis, bijna 2100 km per maand.

 

Benzineauto’s

ANWB

NIBUD

Nieuwe auto, compact

€ 384

€ 365

Occasion, compact, 5 jr

€ 336

 

Nieuwe auto, kleine middenklasse

 

€ 469

Nieuwe auto, middenklasse

€ 532

€ 645

Occasion, middenklasse, 5 jr

€ 375

 

Nieuwe auto, SUV

€ 647

 

Occasion, SUV, 5 jr

€ 485

 

Totale autokosten per maand, bron: ANWB, NIBUD

 

De gebruiker eigenaar betaalt

 

Het totale bedrag aan maandelijkse kosten van een eigen auto varieert met name door het gebruik. Logisch: wie meer rijdt, verbruikt meer brandstof/elektra en rijdt de auto eerder 'op'. Toch vormen juist de vaste kosten, zoals de afschrijving, een groot deel van het maandbedrag. Of je nu rijdt of niet. Ook het type auto, de grootte, de rijstijl, de leeftijd van de auto én de leeftijd van de bestuurder zijn van belang. Met een occasion heb je een grotere kans op hogere onderhoudskosten. Autoverzekeringen zijn duurder voor jonge rijders. Schadevrije jaren maken een verzekering goedkoper. Een diesel kent hogere motorrijtuigenbelasting, maar lagere brandstofkosten.

Greenwheels auto geparkeerd voor de deur in een woonwijk

Nieuwe middenklasse duurst

Ook het NIBUD erkent dat een eigen auto bezitten niet goedkoop is. Uit hun berekening blijkt dat een compacte auto snel op zo’n € 365 komt, grotendeels vergelijkbaar met de genoemde kosten in het ANWB-artikel. Een kleine middenklasse komt op zo’n € 470 per maand (€ 5.640 op jaarbasis) en de uitschieter is hier het middensegment met een maandelijks bedrag van maar liefst € 645.

In deze berekeningen is een benzineprijs van slechts € 1,63 aangehouden, terwijl die momenteel op zo’n € 1,90+3 staat. Dat maakt dat onder andere de door het NIBUD geschatte kosten per kilometer – 48 cent voor een kleine middenklasse – aan de lage kant zijn. Ben je benieuwd welke maandelijkse kosten er bij jouw auto komen kijken? Dat kan heel eenvoudig met de ANWB tool ‘Autokosten berekenen’.

 

Alternatieven eigen auto

 

Om toch tot één antwoord op de vraag 'wat kost een eigen auto' te kunnen geven, nemen we het advies van Menno Neeteson, Automotive Expert bij ANWB over: "Als gemiddelde voor heel Nederland zou ik de gebruikte (5 jaar oud) middenklasse nemen, de VW Golf VII. Die komt, inclusief brandstof, op 375 euro per maand." Dat betekent dus dat de gemiddelde Nederlander € 4.500 per jaar kwijt is aan zijn auto. Dat is een flink bedrag! We weten dat auto’s in Nederland gemiddeld 23 uur per dag stilstaan, waarbij de vaste kosten uiteraard gewoon doorlopen.

 

Uit onderzoek blijkt dat autodelen voordeliger is voor mensen die minder dan 10.000 kilometer op jaarbasis (830 km/mnd) rijden, en in veel gevallen ook bij minder dan 15.000 km/jaar. Koppel dit aan het feit dat een auto van een particulier in 2019 – nog voor de coronacrisis - gemiddeld 11,5 duizend kilometer reed, dan kunnen we er vanuit gaan dat voor het gros van de Nederlanders een deelauto goedkoper is dan een eigen auto. Wil je weten of autodelen ook een goed alternatief voor jou is? Meer daarover in ons volgend blogartikel.

 

 

Bronnen:

Autodelen.info, ANWB, CBS, Consumentenbond, NIBUD

1 - Nieuwe VW Golf VIII 1.0 TSI – aanschafprijs 31.090. Kosten per maand: waardevermindering € 267, vaste lasten € 137, brandstof € 90 (pompprijs € 1,75 p/l), reparatie/onderhoud: € 38,-. Bron: ANWB.

2 - Onderzoek LeasePlan, 2011.

3 - Brandstof-zoeker.nl, maandag 2 april 2023: benzineprijs Euro95 € 1,98 p/l.
Laatste update: 3 april 2023.

Geen eigen auto, wel rijden?

Met een deelauto van Greenwheels kun je wanneer je maar wilt zorgeloos op pad. Wij zorgen ervoor dat dat kan en regelen onderhoud, schoonmaak, parkeerplek en -vergunning, apk, eventuele schades en reparaties. Bij Greenwheels huur je inclusief brandstof/elektra.