Flexibel reizen voor werknemer: de zakelijke mobiliteitskaart

 

Steeds meer bedrijven stappen af van de traditionele leaseauto – al dan niet in combinatie met een zakelijke OV-kaart – en kiezen bewust om hun medewerkers een mobiliteitskaart aan te bieden. Daarmee zijn onder meer zakelijk autorijden én openbaar vervoer gedekt, maar een mobiliteitskaart of -pas gaat veel verder dan dat.

 

Wat is een mobiliteitskaart?

 

Een mobiliteitskaart is simpel gezegd een “OV-Chipkaart plus” voor werknemers, waarmee je toegang hebt tot allerlei mobiliteitsdiensten op kosten van de zaak: van de trein tot een Greenwheels en van tram tot Uber. Maar ook hieraan gerelateerde services, zoals de carwash, tanken, parkeren of de laadpaal voor een e-auto, zijn te betalen of activeren met een mobiliteitskaart. Kaarthouders kunnen deze gebruiken voor woon-werkverkeer en voor zakelijke reizen. De mogelijkheden verschillen wel per aanbieder.

Man gebruikt telefoon voor reserveren Greenwheels auto zakelijk

Werknemers: positieve ontwikkeling

Als werknemer is zo’n kaart prettig in gebruik omdat je uit veel verschillende mobiliteitsvormen kunt kiezen. Rijdt het OV door omstandigheden niet? Dan kun je op het station ook een Greenwheels pakken om naar je afspraak te gaan – met dezelfde kaart. Is het ineens prachtig weer? Dan kun je met een OV-fiets naar je meeting op locatie. Deze flexibiliteit, gekoppeld met de mogelijkheid om vaker te kiezen voor duurzaam reizen, wordt door medewerkers als positief ervaren.

Werkgevers: geen administratieve rompslomp

 

Als werkgever heb je zeggenschap over het aanbod voor de werknemer en kies je dus wie er gebruik kan maken van welke opties voor het zakelijk reizen. Het grootste voordeel is dat alles op één rekening staat en er dus nooit meer losse parkeertickets, deelauto-facturen of kilometers gedeclareerd hoeven te worden. Alle mobiliteitskaart-aanbieders sturen een btw-factuur die direct verwerkt kan worden. Een derde voordeel is het stimuleren van duurzaam én flexibel vervoer. In tijden van thuiswerkdagen en afspraken buiten de deur, maar ook de wens om beter om te gaan met het milieu sla je hiermee twee vliegen in één klap.

Vrouw gebruikt mobiele telefoon om zakelijke reis te plannen met tram op achtergrond

Zeker ook voor zzp’ers!

Lijkt het net alsof een mobiliteitskaart alleen handig is voor bedrijven met minimaal 50 man in dienst? Niets is minder waar. Als zzp’er heb je net zo goed aan flexibiliteit en inzicht in je vervoerkosten. Zo kun je met een mobiliteitskaart de ene week een Caddy van Greenwheels huren voor die fotoshoot en de week erop naar die afspraak in hartje Amsterdam met de trein. Met dezelfde pas. En de factuur? Die stuur je zo naar je boekhouder. Geen losse bonnetjes of printjes maken; alles staat er in één keer op.

Wie bieden er een mobiliteitskaart aan?

 

Eén van de grootste en bekendste aanbieders is NSBC, gevolgd door Shuttel. Laatstgenoemde biedt als één van de weinige spelers de optie om vanuit een mobiliteitsbudget te werken en te splitsen tussen zakelijk vervoer en privéreizen. Ook Reisbalans (voorheen Workway) en XXImo (voorheen Radiuz) zijn het waard genoemd te worden. Zo kun je bij XXImo als werkgever niet alleen bepalen welke medewerker welke vervoerssoorten kan gebruiken, maar ook in welke regio én voor welk budget. Andere aanbieders zijn ANWB (tijdelijk niet beschikbaar), Mobility Mixx, WijMobiel, Moves, Figo en de Mobiliteitsmanager. Je kunt bij al deze partijen ook één van onze deelauto’s huren.

Greenwheels bestuurder man zakelijk rijden deelauto

Hoe kies je een mobiliteitskaart?

Er zijn behoorlijk wat overeenkomsten, maar ook verschillen tussen de verschillende aanbieders, niet alleen in aanbod van vervoersdiensten, maar ook als het gaat om de aanvullende services zoals betalingen, keuzevrijheid per werknemer en administratieve verwerking. Het loont om deze mobiliteitskaarten met elkaar te vergelijken. Een goed startpunt is daarom om in kaart te brengen wie er binnen het bedrijf in aanmerking komen voor de mobiliteitskaart, hoe zij nu reizen en hoe ze zouden willen reizen – en hoe je bedrijf omgaat met de administratieve verwerking. Is een app om te reserveren noodzakelijk? Werken jullie het liefst met een API-koppeling voor de loonadministratie? Deze vragen maken inzichtelijk welke partij voor jouw bedrijf het beste is.

Geen mobiliteitskaart, maar wél Greenwheels zakelijk rijden?

 

Dat kan ook! Kijk voor de mogelijkheden voor zzp, MKB en grootzakelijk op: