Rijden bij gladheid en in de sneeuw

 

Is er winterweer voorspeld en heb jij precies een Greenwheels-rit gepland? We rijden in Nederland niet vaak op gladde wegen of door sneeuw. We snappen dat je daar zenuwachtig van kan worden. Maar met deze tips kom jij gewoon veilig aan op je bestemming.

 

Hierbij 5 zaken en tips om rekening mee te houden als je op pad gaat bij gladheid en sneeuw:

Parkeerschijf IJskrabber Veilig Rijden Greenwheels Winter

Tip 1: Maak de auto sneeuwvrij

Dus niet alleen de ruiten, maar ook de motorkap, de spiegels, het dak en de zijkanten. Dat is niet alleen veiliger, je voorkomt er ook een nare boete mee. Toch fijn! Hoe moet dat ook alweer? Zet de ramen op een kiertje om de vochtige lucht uit de auto te laten en zet de ventilator aan en gericht op de voorruit. Start de motor nog niet. Krab ondertussen de ruiten van je deelauto. In elke Greenwheels-auto ligt deze parkeerkaart-ijskrabber, waarmee je dat snel en gemakkelijk kunt doen.

 

Warm jezelf en de auto op. Dat doe je pas tijdens het rijden. De motor moet langzaam op kunnen warmen. De motor aanzetten terwijl je de auto ijs- of sneeuwvrij maakt? Dat heeft geen nut, de motor warmt nauwelijks op en het is enorm slecht voor het milieu.

 

Tip 2: Rustig wegrijden en optrekken

 

Bij het wegrijden kan het zijn dat de banden niet direct grip hebben bij sneeuw of een glad wegdek. Wegrijden in de tweede versnelling kan helpen, dit voorkomt dat de wielen gaan spinnen. Lees hier meer over veilig rijden.

Greenwheels deelauto openen met kaart

Tip 3: Houd voldoende afstand

Dit doe je natuurlijk al lang. Maar extra afstand houden ten opzichte van je voorganger geeft je nog meer tijd en ruimte om te reageren. Pas je snelheid aan en verdubbel de afstand tot je voorganger. Ook helpt het om ver vooruit te kijken. Zo stuur je meestal vanzelf in de goede richting en voorzie je eventuele problemen op tijd.

Tip 4: Rijd met beleid

 

Geef bij sneeuw en gladheid niet te veel gas met je deelauto, stuur beheerst en rem niet te sterk. Probeer constant te rijden. Dat zorgt niet alleen voor rust bij jezelf maar ook medeweggebruikers. Door plotselinge wilde bewegingen kun je in de slip raken en dat is echt niet cool ❄️

Greenwheels winter sneeuw veilig rijden fietser winterweer

Tip 5: Remmen bij sneeuw en gladheid

Wanneer moet je remmen? In bochten in het verstandig om alleen vaart te minderen, niet te remmen. Doe dat dan ruim voor de bocht. Probeer bij het rijden in de sneeuw niet ‘pompend’ te remmen met je Greenwheels. Hierdoor kan het ABS-systeem, dat ervoor zorgt dat je een noodstop kunt maken, niet optimaal functioneren.

 

Mocht je toch in de slip raken; probeer niet in paniek te raken. Blijf vooral kalm en gooi je stuur niet ineens om, maar stuur rustig in de richting waar je naar toe wilt.

Wat Greenwheels voor je doet

 

Al onze auto's beschikken over all-season banden. Deze banden presteren optimaal in de Nederlandse weersomstandigheden. Daarnaast controleren we veelvuldig de bandenspanning van onze deelauto’s. Het is een fabeltje dat je met een lagere bandenspanning meer grip hebt bij gladheid, dus laat de lucht zitten waar dit zit. We staan zoals altijd 24/7 voor je klaar als jij op pad bent. Je kunt te allen tijde onze helpdesk bellen.

 

Kleed je warm aan als je op pad gaat. We wensen je een fijne rit!