Rijden in sneeuw en gladheid

 

Is er winterweer voorspeld en heb jij precies dan een Greenwheels-rit gepland? We rijden in Nederland niet vaak op gladde wegen of door sneeuwbuien. We snappen dat je daar best een beetje zenuwachtig van kan worden. Maar met deze tips kom jij gewoon veilig aan op je bestemming!

 

Hierbij 5 vragen (en antwoorden!) die je hebt als je op pad gaat bij gladheid en sneeuw:

Parkeerschijf IJskrabber Veilig Rijden Greenwheels Winter

1. Hoe maak je een auto sneeuwvrij?

Veilig rijden kun je alleen met goed zicht. Maak dan ook de hele auto vrij van sneeuw en ijs: niet alleen de ruiten, maar ook de motorkap, de spiegels, het dak en de zijkanten. Maar hoe moet dat ook alweer? Zet de ramen op een kiertje om de vochtige lucht uit de auto te laten. Zet de ventilator aan en gericht op de voorruit. Start de motor nog niet. Krab ondertussen de ruiten van je deelauto. In elke Greenwheels-auto ligt deze parkeerkaart-ijskrabber, waarmee je dat snel en gemakkelijk kunt doen.

 

Warm jezelf en de auto langzaam op. Doe dat pas tijdens het rijden. De motor moet langzaam op kunnen warmen en voor jezelf is dat ook beter. De motor aanzetten terwijl je de auto ijs- of sneeuwvrij maakt? Dat heeft geen nut, de motor warmt nauwelijks op en het is enorm slecht voor het milieu.

 

2. Hoe rijd je zuinig weg in de sneeuw?

 

Als er sneeuw ligt, of als het glad is, kan het bij het wegrijden gebeuren dat de banden niet direct grip hebben. Wegrijden in de tweede versnelling kan helpen, dit voorkomt dat de wielen gaan spinnen. Stuur rustig en maak geen plotselinge bewegingen. Geef liever wat minder gas dan teveel.

Greenwheels deelauto openen met kaart

3. Hoe kan je het beste rijden in de sneeuw?

De absolute nummer 1 tip: houd afstand. Het klinkt gezapig en dat doe je natuurlijk al lang. Maar extra afstand houden ten opzichte van je voorganger geeft je nog meer tijd en ruimte om te reageren, zeker bij een glad wegdek. Pas je snelheid aan en verdubbel de afstand tot je voorganger. Ook helpt het om ver vooruit te kijken. Zo stuur je meestal vanzelf in de goede richting en voorzie je eventuele problemen op tijd.

4. Hoe rij je met een automaat of elektrische auto in de sneeuw?

 

Geef bij sneeuw en gladheid niet te veel 'gas' met je elektrische deelauto. En ook hier geldt, net als bij een benzineauto: stuur rustig en rem niet te sterk. Rijd niet in neutraal, maar in 'D'. Let op: een auto met automaat, zoals onze elektrische deelauto's, remt vaak anders dan een benzineauto. Zeker als je gewend bent om in benzineauto's te rijden, is dit iets om op te letten. Te hard remmen kan ervoor zorgen dat je in een slip raakt.

 

Mocht dat toch gebeuren: probeer niet in paniek te raken. Blijf vooral kalm en gooi je stuur niet ineens om, maar stuur rustig in de richting waar je naar toe wilt. De veiligheidssystemen van de auto zullen je ook helpen.

Greenwheels winter sneeuw veilig rijden fietser winterweer

5. Hebben Greenwheels deelauto's winterbanden?

Onze auto’s hebben geen specifieke winterbanden, maar juist all-season banden met 3PMSF-symbool (bergje of sneeuwvlok). Dat betekent dat je ook bij sneeuw en ijs met je Greenwheels op pad kunt en bijvoorbeeld ook op wintersport kan. Ten opzichte van winterbanden heb je met all-season banden wel minder grip op sneeuw. Neem de tijd voor je rit, rijd met een gematigde snelheid en houd extra veel afstand als er sprake is van sneeuw of gladheid.

Wat wij voor je doen

 

Al onze auto's beschikken over all-season banden die regelmatig gecontroleerd worden. Daarnaast controleren we veelvuldig de ruitensproeiervloeistof en bandenspanning van onze deelauto’s. Het is een fabeltje dat je met een lagere bandenspanning meer grip hebt bij gladheid, dus laat de banden zoals ze zijn. We staan zoals altijd 24/7 voor je klaar als jij op pad bent. Je kunt te allen tijde onze helpdesk bellen.

 

Kleed je warm aan als je op pad gaat. We wensen je een fijne rit!