Rijtips voor de zomer

 

In een Hollandse zomer kan het weer alle kanten op: het ene moment ben je dankbaar voor de airco, een uurtje later staan de ruitenwissers op standje max. Dergelijke wisselende weersomstandigheden vragen steeds weer om anders rijden. We geven je graag wat tips om jezelf en andere inzittenden een veilige rit te bezorgen.

 

Gladheid: ook in de zomer

 

Als er na een lange tijd van zon en droogte wat regen valt, kan het vuil op de weg (olie, fijnstof, plantenresten) zich mengen met de regen. Zo ontstaat een dun, glad laagje op het wegdek. Als het harder regent, spoelen deze stofjes vrijwel meteen van de weg. Het komt dus vooral voor bij lichte regen na droogte. Houd in dat geval nog wat meer afstand tot je voorganger en rijdt rustig weg. Door deze gladheid is je remweg ook langer.

Greenwheels luchtcirculatie in deelauto gezonde lucht in auto

Houd de auto koel

Als de temperatuur oploopt, wordt het ook snel (erg) warm in de auto. Het is belangrijk om de auto koel te houden, niet alleen voor het comfort binnen, maar uit veiligheidsoogpunt. Zo kun je bij hitte last krijgen van een accu die niet meer werkt. Parkeer je Greenwheels in de schaduw (bijvoorbeeld in een parkeergarage) als dat kan. En laat voor je wegrijdt de warmte eerst even uit de auto ontsnappen door de ramen wagenwijd open te zetten. Zo hoeft de airco niet te hard zijn best te doen, wat brandstof bespaart.

Zonnebril en -klep

 

Een must tijdens alle zomerse ritten: de zonnebril. Experts zeggen dat de beste ‘autozonnebril’ een zonnebril die niet te donkere en gepolariseerde glazen heeft en die goed aansluit op je hoofd. De zonneklep gebruiken kan natuurlijk ook. In onze up! is er één voor zowel de bestuurder als de bijrijder. Vergeet niet om hem na je rit weer mee te nemen, tenzij je 'm cadeau wilt doen aan de volgende gebruiker ;-)

Jonge vrouw in zomerse regenbui

Grote plensbui?

 

In de zomer komt een hoosbui of onweersbui geregeld voor. Weet dan dat je remweg langer is op natte wegen dan wanneer het droog is. Rem daarom eerder dan je zou doen op een droog wegdek en hou bij voorkeur dubbel zoveel afstand tot je voorganger. Is er onweer op komst? Parkeer de auto dan niet onder een boom (mits dat kan natuurlijk).  

Tip: rijd je niet zo vaak in onze deelauto’s? Zorg dan dat je weet hoe je de ruitenwissers moet bedienen voor je wegrijdt. Dat is in elke auto weer net een beetje anders.

Aahh, airco!

 

Al onze deelauto’s hebben airconditioning. Dat is in de zomer een ware zegen. Maar let op dat je het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet te groot maakt. Daardoor kun je sneller last krijgen van hoofd- of keelpijn. We raden aan om de airco op maximaal -6 graden te zetten ten opzichte van de buitentemperatuur.

 

Het is handig om de airco zo’n 10-15 minuten voor je arriveert uit te zetten. Dat voorkomt de vorming van schimmels en bacteriegroei in de verdamper. Een ander groot voordeel is dat de temperatuur in de auto weer langzaam wat warmer wordt, waardoor het verschil bij uitstappen minder groot is en je niet die spreekwoordelijke “klap in je gezicht” krijgt.

 

Tip: in je reserveringsbevestiging zie je het te verwachten weer voor jouw rit. Zo kun je je er goed op voorbereiden.

Fleetchecker Banden Check Bandenspanning controle apk

Gemak voor jou

Om te zorgen dat jij veilig de weg op kunt, zijn onze fleetcheckers regelmatig bij de auto te vinden. Zij controleren de koelvloeistof, het oliepeil, de remvloeistof, de airco en bandenspanning: functies die vooral in de zomer erg van belang zijn voor een fijne, veilige rit. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. Ook maken ze de auto geregeld schoon, wat er niet alleen leuker en beter uitziet, maar wat ook helpt voor de veiligheid: door schone ruiten zie je nu eenmaal beter.

Meer over onze autotypen en hun volledige uitrusting, lees je hier.