Rijtips voor de zomer

 

De Nederlandse zomer kan alle kanten op: van hittegolf tot stortbui. Deze wisselende weersomstandigheden vragen niet alleen om een flexibele houding, maar ook om een flexibele rijstijl. Daarom geven wij je wat tips om jezelf en andere inzittenden een veilige rit te bezorgen.

 

Let op: gladheid

 

Je zou het niet verwachten, maar ook in de zomer kan het glad zijn! Na een lange tijd van zon en droogte kan het vuil op de weg (olie, fijnstof, plantenresten) zich bij een bui mengen met de regen. Hierdoor komt er een dun, glad laagje op de weg. Regent het harder? Dan spoelen deze stofjes vrijwel meteen van het wegdek. Een glibberige situatie kan dus vooral ontstaan bij lichte regen na droogte. Door de gladheid is je remweg langer. Houd dus wat meer afstand tot je voorganger en rijdt rustig.

Greenwheels luchtcirculatie in deelauto gezonde lucht in auto

Houd je hoofd en de auto koel

Op een warme zomerdag kan de temperatuur ook in de auto snel oplopen. Het is belangrijk om de auto koel te houden. Niet alleen voor je eigen comfort, maar ook vanwege de veiligheid. De accu van de auto kan namelijk, net als de Hollander, niet goed tegen hitte. Parkeer je auto daarom, wanneer mogelijk, in de schaduw. Laat ook voordat je wegrijdt de warmte even uit de auto ontsnappen door de ramen open te zetten. De airco hoeft zo minder hard aan het werk om de auto weer af te koelen, en dat bespaart brandstof.

Zonnebril op en gaan

 

Een must tijdens je zomerse rit: de zonnebril. Volgens experts is de beste 'autozonnebril' een die niet te donkere en gepolariseerde glazen heeft én goed aansluit op je hoofd. Je kan natuurlijk ook altijd de zonneklep gebruiken. In onze up! is er één voor zowel de bestuurder als de bijrijder. Neem je een zonnebril mee? Vergeet dan niet deze na je rit weer mee te nemen.

Jonge vrouw in zomerse regenbui

Een zomerse bui?

 

De Hollandse zomer geeft helaas geen goed-weer-garantie. Een hoos- of onweersbui komen dan ook regelmatig voor. Op een nat wegdek is je remweg langer, dus rem eerder dan je zou doen op een zonnige dag. Hou bij voorkeur ook dubbel zoveel afstand tot je voorganger. Is er onweer op komst? Parkeer je auto dan niet onder een boom. 

 

Tip: rijd je niet zo vaak in een Greenwheels? Zorg altijd dat je weet hoe je de ruitenwissers moet bedienen voordat je wegrijdt. In elke auto werkt dit nét een beetje anders. 

Aahh, airco!

 

In de zomer een ware zegen! Gelukkig zijn al onze deelauto's van airconditioning voorzien. Let je wel op dat je het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet te groot maakt? Hierdoor kan je namelijk sneller last krijgen van hoofd-en keelpijn. We raden dan ook aan een verschil van maximaal 6 graden aan te houden. 

 

Ben je bijna op je bestemming? Zet dan de airco alvast uit. Door de airco zo'n 10-15 minuten voor aankomst uit te zetten, voorkom je vorming van schimmels en bacteriegroei in de verdamper. Ook wordt de temperatuur in de auto zo langzaam weer wat warmer en is het verschil bij uitstappen zo minder groot. 

 

Tip: in je reserveringsbevestiging zie je het te verwachten weer voor jouw rit. Zo kun je je er goed op voorbereiden.

Fleetchecker Banden Check Bandenspanning controle apk

Gemak 

Onze fleetcheckers zijn regelmatig bij de auto te vinden. Zo helpen zij jou veilig op weg! Hierbij controleren ze de koelvloeistog, het oliepijl, de remvloeistof, airco en bandenspanning. Daar hoef jij je dus geen zorgen om te maken. Ook maken de fleetcheckers de auto geregeld schoon. Dit is niet alleen omdat het er beter uitziet, maar ook voor de veiligheid: door schone ruiten zie je beter. Jij hoeft enkel te genieten van een fijne, zomerse rit!

Meer over onze autotypen en hun volledige uitrusting, lees je hier.