Meld je vandaag aan met het Zzp Pro-tarief en ontvang € 25 rijtegoed cadeau! Nu aanmelden

Leasen vs. Delen: de keuze voor zzp’ers

 

 

Om zakelijk te rijden als zzp’er heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je je privéauto gebruiken voor zakelijke afspraken of kiezen voor een leaseauto. Maar er is nog een optie om per auto op je werkafspraak te komen: autodelen. We zetten de voor- en nadelen van zowel leasen als delen op een rij.

 

Als je een ondernemer in de bouw bent, dan zal het kopen of leasen van een eigen bedrijfswagen al snel een must zijn. Werk je grotendeels thuis en heb je maar een paar keer per maand een auto nodig? Dan heb je aan een compacte stadsauto meestal genoeg. Autodelen zou dan een optie kunnen zijn. Laten we eens verder kijken naar de verschillen.

Caddy bestelbus Greenwheels op straat verhuizing geparkeerd

Auto leasen als zzp‘er

Via lease heb je snel een nieuwe auto tot je beschikking, zonder dat je daar het hele aankoopbedrag voor hoeft te betalen. Dat is dan ook het grote voordeel van zakelijk leasen: je hoeft niet in één keer met het grote bedrag over de brug te komen. Iets wat voor zzp’ers – zeker als starter – een voordeel kan zijn.

Twee soorten lease

 

Je kunt een auto leasen op twee manieren: via financial lease en operational lease. In beide gevallen betaal je maandelijks rente. Bij financial lease koop je de auto, leen je het hele bedrag en is er daarna sprake van een maandelijkse terugbetaling. De auto is bij de start al eigendom van de zaak. Na een tijdje kun je de auto doorverkopen, afschrijven, betaalde btw is aftrekbaar; de auto is een onderdeel van je onderneming, zoals je laptop dat ook is.

 

De tweede optie, operational lease, is een soort huur: je gebruikt de auto voor een bepaalde tijd en betaalt daar een maandelijkse som voor. Deze leasevorm is weer onder te verdelen in twee sub-varianten: netto operational lease - waarbij de kosten voor onderhoud, reparatie, motorrijtuigenbelasting, apk enzovoorts voor jou zijn - en full operational lease, waarbij de eerder beschreven kosten, en soms ook de brandstof, worden betaald door het leasebedrijf. Bij de netto-variant kun je na afloop van het contract eigenaar worden van de auto; in het geval van een full operational contract lever je de sleutels na contractbeëindiging weer in bij de leasemaatschappij.

 

Waar op letten bij lease?

 

Wil je een leasecontract aangaan? Denk dan goed na over de looptijd daarvan. Wanneer het financieel goed gaat met je bedrijf, zijn de maandelijkse kosten prima op te hoesten, maar wat als je een aantal maanden minder opdrachten hebt? De maandelijkse kosten voor lease, zeker voor full operational lease, zijn relatief hoog. Daarmee ben je wel zeker van een nieuwe auto en worden zaken zoals verzekeringen, eventueel vervangend vervoer en onderhoud je uit handen genomen.

 

Ook goed om te weten: in de praktijk zul je je leaseauto ook gebruiken voor privé-ritten. Even langs de supermarkt of naar je ouders. Als dat meer dan 500 kilometer per jaar (42 km/maand) is, dan komt de bijtelling om de hoek kijken. De Belastingdienst ziet dit namelijk als loon in natura, waarover belasting betaald moet worden.

 

Een vrijblijvend adviesgesprek?

Neem contact met ons op en wij helpen je onderweg. In 15 minuten vertellen we je graag meer over de mogelijkheden en voordelen van zakelijk autodelen vs leasen.

Greenwheels Auto Mieten - Greenwheels - Young Man - Deutschland - Autovermietung

Autodelen als zzp’er

De meeste Nederlanders kennen het concept autodelen als iets voor particulieren, maar het is zeker ook mogelijk om een deelauto te gebruiken voor je zakelijke ritten. Als je in een stedelijke omgeving woont en werkt en slechts een paar keer per maand een auto nodig hebt, is dit snel een betere oplossing dan een eigen (lease)auto bezitten.

TARIEVEN

Hoe werkt zakelijk autodelen?

 

Net als bij lease zijn er twee soorten zakelijk autodelen: zakelijk-publiek en zakelijk-exclusief. In het eerste geval maak je gebruik van de ruim 2.300 deelauto’s die verspreid over heel Nederland staan, waaronder bij 130+ NS-stations. De exclusieve optie is er voor grotere bedrijven, waarbij de medewerkers een aantal deelauto’s op eigen kantoorlocaties gezamenlijk gebruiken.

 

We bieden verschillende flexibele abonnementen vanaf € 5 per maand, zodat je zelf kunt bepalen wat er het beste bij jouw werkleven past. Ook als je een keer een bestelbusje nodig hebt, dan kun je deze gewoon in de app huren. En heb je een nieuwe opdracht waarvoor je een auto langer nodig hebt of ineens een week vol met afspraken? Met onze "langer weg"-tarieven reserveer je ook gemakkelijk een auto voor een langere periode.

 

Autodelen is budgetbesparing

 

Een tweede voordeel is de besparing die het oplevert. Een bedrijfsauto die voor de deur stilstaat kost net zo goed geld. Zeker als je in de opstartfase zit, wil je voordelig auto kunnen rijden. Wanneer je minder dan 1.250 km per maand rijdt, is een deelauto al goedkoper dan een eigen auto. Ook met het oog op maatschappelijk verantwoord ondernemen en het verminderen van de parkeerdruk in je buurt is overstappen op deelautogebruik – al dan niet in combinatie met het ov - een gouden zet.

 

Pro-tip: zeker als je werkzaam bent in de duurzaamheidssector kun je met deelautogebruik punten scoren. Het is tenslotte een milieuvriendelijkere manier van reizen. Bereken de kosten van je zakelijke rit met de deelauto dan ook door met een duidelijke vermelding op de factuur, zodat ook jouw klant ziet dat je hier bewust voor kiest.

Direct aanmelden?

Meld je vandaag nog gratis aan en gebruik net als 1.000 andere zzp'ers de deelauto als de auto voor je zakelijke afspraak. Binnen 15 minuten wegrijden.