Dagje uit met de auto: is een deelauto duurder?

 

Als je overweegt om je (tweede) auto weg te doen en over te stappen op deelvervoer, dan kun je je afvragen wat er goedkoper is: met de deelauto gaan of je eigen bolide. Laten we dat eens berekenen aan de hand van een voorbeeld: een dagje weg in Nederland met de auto. Wil je een vrolijk muziekje bij het lezen van dit artikel? Kijk onderaan de pagina!

 

Rowan en Martha* uit Nieuwegein overwegen hun eigen auto weg te doen en over te stappen op deelvervoer. Ze zijn overtuigd van de milieuvoordelen en gaan ook regelmatig met de NS een dagje uit, maar twijfelen of deelauto’s ook financieel voordeliger zijn.

 

Dagje uit met de auto

 

Binnenkort staat hét dagje uit met kids gepland: een bezoek aan de Efteling met neefje Mees. Martha geeft aan dat dit een mooi moment is om te kijken wat er voordeliger is: een deelauto of een hun eigen auto? Rowan is ervan overtuigd dat met hun eigen auto gaan significant goedkoper is.

 

Van hun huisadres naar de Efteling is een rit van 60 kilometer enkele reis. We maken hieronder een vergelijking tussen het maken van deze rit met hun eigen auto en een Greenwheels. Hun eigen auto is een nieuwe middenklasse van ongeveer één jaar oud, waarmee ze gemiddeld 793 kilometer per maand (9.516 km op jaarbasis) rijden.

 

 

Eigen auto*

Greenwheels*

Waardevermindering

€ 40,80

n.v.t.

Vaste lasten (verzekering, wegenbelasting etc.)

€ 26,40

n.v.t.

Benzinekosten

€ 20,07

Inclusief

Dagtarief autodelen

n.v.t.

€ 29,00

Kilometertarief

n.v.t.

€ 28,80

Parkeren Efteling

€ 12,50

€ 12,50

 

 

 

Totaal

€ 99,77

€ 70,30

 

Met één dag en een ritje van 120 km retour, zouden Martha en Rowan al bijna € 30 besparen. Dat komt goed uit, want een dagje naar een pretpark kost vaak al genoeg.

 

Auto wegdoen of niet?

 

Deze uitkomst is erg verrassend voor Rowan. Martha besluit dan ook meteen te kijken naar de kosten die zij maandelijks kwijt zijn aan een auto en het bedrag voor vergelijkbare kilometers aan Greenwheels-huur. Als we dezelfde som volgen, en rekening houden met het feit dat het koppel 80% van de tijd in een compacte stadsauto en 20% in een stationwagen (bijvoorbeeld voor vakanties) rijdt, komen we tot de volgende totaalsom:

 

 

Eigen auto*

Greenwheels**

Waardevermindering

€ 267

n.v.t.

Vaste lasten (verzekering, wegenbelasting)

€ 172

n.v.t.

Benzinekosten

€ 103

Inclusief

Greenwheels: uren

n.v.t.

€ 72

Greenwheels: kms

n.v.t.

€ 199

Maandabonnement

n.v.t.

€ 25

 

 

 

Totaal

€ 542

€ 296

Dagje Weg Greenwheels Efteling Gezin Kind Op Paddenstoel In Sprookjesbos

Totale besparing auto wegdoen

Dat betekent dus dat Rowan en Martha met het overstappen op deelvervoer niet alleen de duurzame keuze maken, maar ook nog eens € 246 per maand besparen! Dat is bijna € 3.000 op jaarbasis. Met dat bedrag kun je heel wat dagjes uit betalen! Tel daarbij op dat de verkoop van hun nieuwe middenklasse ook nog een goed bedrag zou kunnen opleveren. Martha en Rowan besluiten een maandje de deelauto’s uit te proberen, maar neigen ernaar om definitief over te stappen en de Greenwheels-auto als hun auto te gaan gebruiken.

Maak er een topfeest van

 

Met de volgende tips maak je er een fantastisch dagje Efteling van: met pret vóór, tijdens en na dit speciale dagje uit met kids! Zo maak je van "zijn we er aaaaall?" een "hoera, we zijn er al!" 

 

  • Reserveer je Greenwheels een week van tevoren, dan zetten we meteen het weerbericht voor je dagje uit in de reserveringsbevestiging. Zo weet jij of je een zonnebril of een regencape moet inpakken.
  • Ga je met onze elektrische auto naar de Efteling? Je vindt er het grootste laadplein van de Benelux. De parkeerplaatsen bevinden zich bijna vooraan het parkeerterrein en daar kunnen uiteraard ook elektrische Greenwheels gebruik van maken.
  • Op Spotify vind je Efteling playlist en de "Efteling Radio": mooi voor de rit ernaar toe. Ga je met onze stationwagen? Dan kun je je telefoon via Bluetooth koppelen met de speakers van de auto.
  • Het pretpark biedt zelf verschillende apps voor kinderen aan. Is Kaatsheuvel een eindje rijden? Pak dan de tablet in en download een aantal spelletjes. Ook handig voor lange wachtrijen.
  • Download ook de Efteling-app met daarin onder andere een actueel overzicht van de wachttijden.
  • Wordt de spanning teveel in de reis vanaf het noorden? Bij stopplaats Harderwijk Food Court (A28) is een speeltuintje en een uitkijktoren om even uit te razen. Ze hebben er ook koffie 😉
  • Voor de thuisblijvers of om terug te kijken: de speciale Efteling napret-video (gratis). 

Ook een dagje weg met je gezin?

Bekijk onze tarieven om te zien wat het voor jou kost.

*Het voorbeeld is fictief. Autokosten betreffen nieuwe middenklasse. Alle kosten © ANWB.
Maandelijkse waardevermindering = € 267, bij 793 km/mnd is dat € 0,34 p/km.
Maandelijkse vaste lasten = € 172, bij 793 km/mnd is dat € 0,22 p/km
**Greenwheels-‘Vaak’ tarieven (dagtarief).