Eilandhoppen in eigen land: let’s go to TGV

 

Deze Greenwheels-zomerserie gaat over eilanden. En dan niet die in de Caribbean of de Malediven, nee: we blijven –  super duurzaam – gewoon binnen de landsgrenzen. Ook daar zijn genoeg onontdekte plekjes die absoluut een bezoek waard zijn.

 

Deze eerste 'aflevering' heeft de eilandcode TGV: Tiengemeten, Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten. Het zijn drie eilanden onder de rook van Rotterdam. Voorne-Putten is het eerste eiland vanaf de Maasstad gezien. Goeree-Overflakkee is het grotere eiland er net eentje zuidelijker van. Tussen Voorne-Putten en ‘Goeree’, zoals de locals het noemen, ligt het Haringvliet met daarin het kleine eilandje Tiengemeten.

 

Alle drie de eilanden behoren tot de provincie Zuid-Holland, maar eigenlijk bezoek je met deze reis vijf eilanden, want zowel Goeree-Overflakkee als Voorne-Putten zijn zogenoemde ‘dubbeleilanden’, doorkruist met water. Hoe ontdek je deze regio het best en wat mag je niet missen? Onze Greenwheels TGV vakantieroute voert je langs de tofste plekken:

Strand Duinen Vakantie Nederland Eilandhoppen

Dag 1 – 3: Voorne en Putten

 

Haal de dichtstbijzijnde Greenwheels-auto op en zet je bagage erin. Wat een chille start van de vakantie: voor jou geen bandenspanning- en koelvloeistofcheck: dat hebben wij allemaal al gedaan. Wil je nog duurzamer reizen? Reis dan per OV naar Rotterdam, Spijkenisse (metro) of Hellevoetsluis (bus) en huur daar je Greenwheels.

 

Maak in de eerste drie vakantiedagen een rondje over dit eiland. Start bijvoorbeeld op het noordelijke deel (Voorne). Je vindt er brede zandstranden, unieke natuurgebieden en historische havens. Voor de cultuurliefhebber tippen we vestingstad Brielle ('Den Briel') en de museumwoning 'Back to the Sixties' in Spijkenisse. Het witte kerkje in Simonshaven is waarschijnlijk het meest fotogenieke kerkje op Voorne-Putten. Natuurfan? Je kunt de alternatieve 'big five' spotten tijdens je TGV-eilandvakantie: zeehond, lepelaar, grote grazer, ijsvogel en ree. De zeehonden kun je vooral rondom de Slikken van Oostvoorne vinden.

 

En ben je een echte #plantmom, sla dan de Heemtuin Tenellaplas niet over. Strandliefhebber? Het badstrand Rockanje is the place to be. Laatste tip voor deze dagen: het natuurgebied 'Quakjeswater'. Alleen al voor de naam 😉 Let op: om van Voorne op Putten te komen moet je over het Spui met de veerpont bij Nieuw-Beijerland. Maar daar past onze up! prima op (en de andere auto’s trouwens ook).

 

Overnachten: Er zijn allerhande b&b’s - van dijkwachterslodges tot pipowagens - op Voorne-Putten te vinden, maar je kunt er ook goed kamperen.

 

Lokaal lekkers: Boerderijwinkels te over op Voorne-Putten. Bij ‘Vers van Voorne’ (Konneweg, Tinte) bijvoorbeeld vind je lokaal geteelde groente, fruit en aardappelen. Op wijngaard Domein De Vier Ambachten (Simonshaven, nabij het kerkje) haal je niet alleen cider en wijn, maar ook zelfgemaakte jam. Eén van de duurzaamste restaurants van Nederland is ‘Aan Zee’ in Oostvoorne, prachtig gelegen aan, jawel, de Noordzee.

Eiland Tiengemeten zomervakantie met Greenwheels

Dag 4: Tiengemeten

 

De onontdekte parel van deze reis is toch wel Tiengemeten: een (bijna) onbewoond ei-hei-hei-land van 7 km lang en 2 km breed. Heel Tiengemeten is natuurgebied, beheerd door Natuurmonumenten. Op het eiland zijn drie vaste wandelroutes uitgestippeld, maar je kunt ook prima off-road door de wilde bloemenvelden, al is het goed om te letten op de drassige stukken (tenzij je het heel avontuurlijk wilt maken).

 

Je komt op Tiengemeten met de pont en parkeert je Greenwheels op de parkeerplaats aan de Nieuwendijk 1 te Zuid-Beijerland. De veerpont vaart dagelijks tussen 10.00 en 17.00 op het hele uur. En als we het dan toch over gekke namen hebben, je vaart met de pont over het ‘Vuile Gat’. Geen grapje. Toptip: de wildernisroute van Natuurmonumenten over het ruigste stukje van het eiland. Vergeet niet om op tijd terug te zijn voor de laatste veerpont!

Strand Ouddorp Vuurtoren Duinen Vakantie in Nederland

Dag 5 – 7: Goeree en Overflakkee

 

Hop voor de laatste drie vakantiedagen naar Goeree-Overflakkee. Dat kan het beste via de A29 en N59. Tot halverwege de 18e eeuw waren Goeree en Overflakkee twee eilanden. Het doet hier al echt Zeeuws aan, mede door de natuur en het dialect. Maak een rondje over het eiland en ontdek wandelend of fietsend de 26 (!) natuurgebieden die Goeree-Overflakkee te bieden heeft.

 

Sla dan zeker vogelobservatorium Tij (Deltahaven, Stellendam) niet over: één van de meest fotogenieke plekken van Nederland waar je komt door middel van een loopbrug door het riet en een ijzeren wenteltrap. De plek is zo gewild dat je – naast een grote hoeveelheid volgers – je hier ook geregeld een influencer spot. Het grootste zoutwatermeer van West-Europa vind je in de Slikken van Flakkee. Ook bijzonder: het oranje landschap van de Kwade Hoek.

 

Mooi weer? Ouddorp heeft de meeste kilometers strand van alle Nederlandse badplaatsen. Zin in wat meer actie? Het gebied rondom de Brouwersdam is dé surfers hotspot van Nederland: zowel voor wind-, kite- als golfsurfen. En als je op de laatste dag nog wat wilt slenteren door historische stadjes, dan raden we Goedereede of Ouddorp aan. Via de N57 rijdt je weer terug naar Hellevoetsluis of Spijkenisse om je Greenwheels-auto in te leveren, als je ‘m daar hebt opgehaald.

 

Overnachten: je vindt hier vakantieparken in het groen en aan zee (met tiny houses) en ecologische strandhuisjes. Liever kamperen? Een duincamping is weer eens wat anders.

 

Lokaal lekkers: ‘op Goeree’ eet je vis. Er is zelfs een speciale Week van de Goereese Vis. In de haven van Stellendam kan dat bijvoorbeeld ‘uit het vuistje’, samen met de lokale vissers.

Straat in Brielle Vakantie in Nederland - Greenwheels

Extra tips:

 

  • De route Spijkenisse – Brielle – Oostvoorne - Simonshaven – Tiengemeten – Goeree (Ouddorp) en terug naar Spijkenisse is ongeveer 140 km. De uiteindelijke kilometers zijn natuurlijk afhankelijk van wat je ter plaatse gaat doen en zien.
  • Ga voordelig een hele week op weg met onze Langer Weg-tarieven. Dat is goedkoper dan 'losse dagen' reserveren.
  • Maak je er een actieve vakantie van? Je eigen (race)fiets of MTB kan mee in de achterbak van de Caddy.
  • Neem je je eigen kampeerspullen mee? Met je Greenwheels-account kun je net zo gemakkelijk onze stationwagen huren. Heb je net wat meer plek!

 

Je vindt de Greenwheels-auto’s hier:

 

Spijkenisse: Metro Heemraadslaan, Hekelingseweg. Is deze al gereserveerd? Bij metrostation Hoogvliet (zelfde lijn) staat ook een Greenwheels.

Hellevoetsluis: Gallasplein/Schoolplein, ca. 5 min lopen vanaf bushalte Hellevoetsluis Vesting (bus 105).

 

Of zoek de Greenwheels bij jou in de buurt op de kaart.

Waarom is autodelen duurzaam?

Bij Greenwheels delen we auto's met elkaar. Daarom staan ze minder vaak stil en zijn er minder particuliere auto's nodig. Meer weten?