Ministerie I&W start campagne ‘Ontdek de voordelen van autodelen’

 

Dat autodelen een heleboel voordelen met zich meebrengt, dat weten de meeste Greenwheels-rijders al lang. Maar lang niet alle Nederlanders hebben ervaring met autodelen en een klein aantal heeft zelfs geen idee wat autodelen inhoudt. Daar moet verandering in komen, dacht ook het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarom is ze recent een campagne (https://www.lekker-op-weg.nl/deelautos) over de voordelen van autodelen gestart.

 

De campagne zoomt in op de vier grote plussen van een deelauto, volgens het ministerie: geld besparen (Groot Voordeel 1), het milieu en klimaat besparen (Groot Voordeel 2), meer gemak (Groot Voordeel 3) en meer ruimte (Groot Voordeel 4). Wij zijn het helemaal eens met deze grote voordelen. Op onze website kun je er meer over lezen, bijvoorbeeld in de verhalen van onze Greenwheels-rijders.

 

Geld besparen

Groot voordeel 1 is dus “geld besparen”. Ben je benieuwd wat het je oplevert als je je eigen auto wegdoet en overstapt op deelauto’s? Dat kun je berekenen in onze calculator. En wist je dat je bij Greenwheels nooit zelf hoeft te betalen voor tanken of laden? Dat zit gewoon allemaal bij de prijs inbegrepen. En dure reparaties? Die zijn ook niet voor jouw rekening.

 

Beter voor het milieu

Autodelen is absoluut een ‘groene keuze’ en één van de allergrootste voordelen! Autodelers rijden minder kilometers dan de gemiddelde Nederlander en gebruiken vaker de fiets en het openbaar vervoer. Greenwheels-rijders die hun eigen auto hebben weggedaan en zijn overgestapt op deelauto’s rijden per jaar gemiddeld zo’n 2.000 kilometer minder dan toen ze nog een eigen auto hadden. Daarmee besparen ze ontzettend veel CO2.

 

Gemakkelijk

Sommige mensen denken dat autodelen ‘veel gedoe’ is. In de praktijk blijkt dat hartstikke mee te vallen. Bij Greenwheels reserveer je eenvoudig en snel een auto bij jou in de buurt met de app. Ook open en sluit je de auto met de app. En het inkorten of annuleren van je reservering? Je raadt het al, ook dat doe je met de app!

 

Meer ruimte

Naast dat autodelen milieuvriendelijker is, zijn er doordat we samen auto’s delen simpelweg minder auto’s nodig. Uit onderzoek blijkt dat één Greenwheels-auto 11 privéauto’s van straat haalt, wat al snel 100-120 m2 aan ruimte oplevert. Met de huidige hoeveelheid Greenwheels-auto's is dat dus een besparing van 288.000 m2!

 

Nog meer voordelen

Naast deze vier grote voordelen zijn er nog meer pluspunten aan autodelen. We noemen er een paar:

  • Grotere keuzevrijheid: je kunt bij Greenwheels verschillende autotypen huren, zo heb je altijd een auto passend bij je rit.
  • Lagere parkeerdruk: als meer mensen autodelen, zijn er minder stilstaande auto’s op straat en dus minder parkeerhinder.
  • Deelauto’s zijn over het algemeen nieuwer en schoner dan particuliere auto’s en vaker elektrisch, waardoor er een lagere CO2-uitstoot is.
  • Uit onderzoek blijkt dat mensen die auto’s delen ook andere zaken gaan delen, zoals gereedschap en boeken.
  • Een deelauto in de buurt zorgt voor meer sociale cohesie en onderling contact tussen buren en bijvoorbeeld leden van een buurtvereniging.
  • Autodelen is ideaal te combineren met OV, bijvoorbeeld door de deelauto’s bij NS-stations. Zo kan men een deel van het traject toch per OV reizen en bestemmingen die niet centraal liggen, toch bereiken.
  • Je hoeft je nooit zorgen te maken over onverwacht hoge onderhoudskosten, reparaties, parkeervergunningen, apk-checks, wat je verzekering wel of niet dekt enzovoorts. Kiezen voor een deelauto geeft je rust en tijd terug.

Lees meer over de I&W campagne op gedeeldeliefde.nl. 

Foto (C) Ministerie I&W.