Deelauto’s maken Hellevoetsluis leefbaarder

Nieuwe Greenwheels-deelauto aan Struytse Hoeck

 

Hellevoetsluis, 22 juni 2023 – Hellevoetsluis verwelkomt een nieuwe Greenwheels deelauto. De twee eerder geplaatste auto’s waren dusdanig populair dat Greenwheels in samenwerking met gemeente Voorne aan Zee vanaf deze week een derde auto aanbiedt. Deelauto’s dragen niet alleen bij aan de bereikbaarheid van de stad en regio, maar zorgen ook voor meer ruimte op straat voor bijvoorbeeld recreatie: de plaatsing van één Greenwheels-deelauto zorgt bewezen voor gemiddeld elf minder privéauto's. 

 

Regio bereikbaar houden

Bereikbaarheid is een belangrijk onderdeel van de ‘vitale en sociale dorpen en wijken’ die de nieuwe gemeente Voorne aan Zee wil realiseren (bron: Toekomstvisie Voorne aan Zee 2023). Jong en oud moet in staat zijn naar de sportclub, familie of een andere stad af te reizen. Naast een goed openbaar vervoer netwerk, zijn deelauto’s hier een effectieve oplossing voor. De twee eerder geplaatste deelauto’s in Hellevoetsluis zijn al enorm populair. Om aan de stijgende vraag te voldoen en om de stad leefbaarder te maken plaatste Greenwheels eerder deze week een nieuwe deelauto aan de parkeerplaats Struytse Hoeck. 

 

Leefbare buurt

“Autodelen is voor de inwoners van Hellevoetsluis niet alleen een oplossing als ze een auto nodig hebben, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid van de buurt. De drie deelauto’s in Hellevoetsluis zorgen in potentie voor een vermindering van ruim 30 privéauto’s. Dat biedt ruimte voor bijvoorbeeld woningen en speelplekken, daar waar nu parkeergelegenheid is,” aldus Andrew Berkhout, directeur Greenwheels.* Het is het streven van het autodeelbedrijf om het aantal privéauto’s in de openbare ruimte te verminderen. Station-based carsharing, deelauto’s met een vaste plek, blijkt de beste manier te zijn om mensen die af en toe een auto nodig hebben enthousiast te krijgen voor autodelen. Wanneer een deelauto een eigen parkeerplek in de buurt heeft, krijgen bestuurders namelijk het gevoel dat het ‘hun auto’ is.

 

Drie deelauto’s 

Met de plaatsing van de nieuwe deelauto komt het totale aanbod in Hellevoetsluis op drie: twee compacte stadsauto’s op de Oostzanddijk en de parkeerplaats Struytse Hoeck en één stationwagen op de Herman Heijermansstraat, achter de Amnesty Internationallaan. De nieuwe deelauto aan de Struytse Hoeck is een Volkswagen Up! Bewoners die van de auto gebruik willen maken, kunnen zich via de Greenwheels website of app aanmelden. Je betaalt voor een deelauto alleen wanneer je hem gebruikt, alle ritten zijn verzekerd en er is altijd 24/7 (pech)hulp. Hellevoetsluis is vooralsnog de enige plaats in de regio met deelauto’s. 

 

*Bron: Onderzoek Goudappel Coffeng december 2018. Hoe Greenwheels steden leefbaarder maakt, 001423.201812.R1.01

Wegens populariteit zijn er in Hellevoetsluis in de zomer van 2023 nieuwe deelauto's van Greenwheels bijgeplaatst.