Rotterdam start pilot met vaste deelauto’s in parkeergarage Schouwburgplein 2

Persbericht Gemeente Rotterdam

 

In de parkeergarage Schouwburgplein 2, ook wel bekend als de Kruispleingarage, zijn vanaf 1 september 10 parkeerplekken gereserveerd voor deelauto’s. Drie aanbieders van deelvervoer bieden er elektrische auto’s aan. Gebruikers parkeren gratis in de Kruispleingarage en kunnen in andere steden als Utrecht en Amsterdam ook parkeren. Ook zijn er binnen Rotterdam ritten mogelijk. Doordat de deelauto’s in een parkeergarage staan, blijft er meer ruimte over op straat voor voetgangers, fietsers en groen.

 

De deelauto’s van Greenwheels, Amber en Share Now zijn in ieder geval één jaar in de garage beschikbaar, om te leren hoe deelauto’s gebruikt worden die minder zichtbaar zijn op straat. Rotterdam wil samen met de aanbieders inzicht krijgen in bijvoorbeeld gebruikstijden, afgelegde afstanden en wie de gebruikers zijn, vanuit het drukste gebied in Rotterdam. De pilot is een aanvulling op het huidige en groeiende aanbod deelauto’s in Rotterdam. 

Rotterdam Garage Autos Fotograaf Eric Fecken Web closeup

Gemakkelijke deur-tot-deur reis

Het stationsgebied Rotterdam Central District is een van de drukste gebieden in het hart van de stad. Een levendig gebied waar mensen wonen, werken en reizen. Er is weinig parkeermogelijkheid op de openbare weg. Dat zorgt ervoor dat bewoners niet altijd een auto dicht bij huis kunnen parkeren.

 

De introductie van vaste elektrische deelauto’s in de parkeergarage biedt bewoners – en bezoekers – de mogelijkheid om dichtbij te parkeren en hun reis met de deelauto te maken, starten of eindigen. Zo kan deelvervoer een gemakkelijke en goed bereikbare schakel zijn in de reis van deur-tot-deur.

Rotterdam Garage Autos Fotograaf Eric Fecken Web Schouwburgpleingarage 2

Van bezit naar gebruik

Veel mensen hebben een auto, maar gebruiken die maar weinig. Ze betalen wel voor het parkeren, onderhoud en verzekering, ook als ze niet rijden. Deelvervoer is hier een oplossing voor, zegt wethouder Judith Bokhove: “Voor een korte reis door de stad zijn er deelfietsen en deelscooters. Of je stapt in het openbaar vervoer. Voor langere ritten en reizen tussen steden kun je kiezen voor het openbaar vervoer of vanaf nu voor deze elektrische deelauto’s. Zo kom je overal waar je moet zijn, en betaal alleen wanneer je reist. Bovendien zorgen de deelauto’s in de Kruispleingarage ervoor dat er minder auto’s op straat geparkeerd staan en er meer ruimte is voor fietsen, lopen en groen.”

Evaluatie


De pilot is gestart op 1 september 2021 en duurt tot en met 31 augustus 2022. Tijdens de pilot vinden verschillende evaluatiemomenten plaats tussen de gemeente en de deelnemende aanbieders. De data uit de pilot gebruikt Rotterdam voor toekomstig beleid. De pilot is onderdeel van Europees project Mobi-Mix, waarin verschillende Europese steden samenwerken om gebruik van deelvervoer en de ontwikkeling van Mobility-as-a-Service te versnellen en zo bij te dragen aan vermindering van CO2-uitstoot.


Meer informatie over de pilot en deelvervoeraanbieders in Rotterdam vind je op  www.rotterdam.nl/deelvervoer.

Fotocredits: Eric Fecken

Deze elektrische Greenwheels-deelauto reserveren?

Dat kan heel eenvoudig. Je vindt de auto in de parkeergarage op -2.