Eco-vriendelijk reizen met een deelauto: 7 tips

 

Op vakantie met een deelauto? Niet iedereen zal als eerste aan een auto denken als het gaat over duurzaam op vakantie gaan. Toch is niet iedere bestemming te bereiken met het openbaar vervoer en met een deelauto ben je absoluut duurzamer bezig dan met een privéauto. Met een paar aanpassingen kun je je autovakantie snel nog ‘groener’ maken. Dit zijn onze duurzaam reizen tips:

 

1 - Kies een elektrische of zuinige benzineauto

We kiezen bij Greenwheels heel bewust voor zuinige auto’s uit de Volkswagen-groep, die voor veel mensen eenvoudig te bedienen zijn. Onze elektrische auto’s stoten geen CO2 uit en onze benzineauto's zijn bewust zuinig. Zo verbruikt de compacte Up! 108g CO2 per km (vergelijking Renault Clio: 143 g/km) en de Golf Variant stationwagen 119 g/km (vergelijking Peugeot 306: 181 g/km). Over het algemeen geldt: hoe nieuwer de auto, hoe zuiniger.

 

2 - Plan je route vooraf

Het is handig om je route vooraf te plannen. Niet alleen zodat je weet hoe je op je bestemming moet komen (wel zo praktisch) maar ook omdat je zo precies kunt zien welke Greenwheels-deelauto er beschikbaar is in jouw vakantieperiode. Daarnaast kun je zo ook bepalen welk autotype (compact, elektrisch, stationwagen) het beste past bij je reisplannen. Zie ook tip 4.

 

Tekst gaat verder onder de foto.

Op vakantie met deelauto Greenwheels auto op autobahn Duitsland

3 - Reis met minder

Minimalistisch reizen is… een uitdaging. Maar een zwaardere auto verbruikt meer brandstof. Probeer je bagage beperkt te houden, denk goed na over wat je nodig hebt. Tip: vraag na wat er al op je vakantieadres aanwezig is (bijvoorbeeld handdoeken, kinderstoel) zodat je overbodige zaken thuis kunt laten.

 

4 - Vermijd drukke wegen

Als het kan, vermijd dan drukke gebieden, volle wegen, spitsuren en ‘zwarte zaterdagen’. Dit bespaart niet alleen tijd (en ergernis!), maar ook brandstof. Bij stoppen-optrekken-stoppen verbruikt de auto namelijk meer brandstof. Check de verkeersdruktekalender van ANWB en kies de optie ‘Voorkeur voor brandstofzuinige route’ in je Google Maps navigatie onder ‘routeopties’.

 

  • Fun-fact: wist je dat je in Google Maps de locatie-aanwijzer kunt veranderen in een (rode) Greenwheels? Open de Google Maps-app op je apparaat, start de navigatie, tik op de blauwe pijl en verander het in de rode auto (1e keuze).

 

5 - Rijd rustig en constant

Zeker bij langere afstanden kan een constante snelheid een groot verschil maken voor je brandstofverbruik. Daarmee bespaar je ook CO2-uitstoot en andere vervuilende stoffen. Defensief rijden (niet hard optrekken, rustig remmen) helpt ook – en is ook nog eens veiliger.

 

Tekst gaat verder onder de foto.

Greenwheels VW Variant im Blumenfeld Deutschland Auto unterwegs auto mieten

6 - Langere afstand? Wissel van bestuurder

Rustig rijden heb je zelf in de hand. Maar als je vermoeid bent, let je minder goed op de teller en je omgeving. Wissel daarom regelmatig van bestuurder en rijd maximaal twee uur achter elkaar zonder pauze. Wist je dat je in je Greenwheels-account gemakkelijk een extra bestuurder toevoegt?

 

7 - Kies voor CO2-compensatie

Reis je met een benzineauto? Aan het eind van je rit kun je op de boordcomputer zien hoeveel kilometer je gereden hebt. Bij verschillende organisaties (zoals het Fair Climate Fund) kun je de CO2-uitstoot van je vakantiereis compenseren, bijvoorbeeld door te investeren in duurzame energieprojecten, de leefbaarheid te verbeteren van mensen in kwetsbare gebieden of bomen te planten.

 

Conclusie

Gaat het om de reis of de bestemming? Dit zijn onze tips voor een duurzame vakantie met de auto. Duurzamer autorijden, zorgvuldig je route overwegen en ‘groene’ keuzes maken zijn belangrijke onderdelen van een ecovriendelijke autovakantie. Zo ga je fijn op reis én draag je bij aan een betere wereld. Ga jij binnenkort op vakantie met de auto? Denk dan zeker aan deze tips!

Boek een auto voor je vakantie

Last minute of reis al langer op de planning? Bij Greenwheels reserveer je een auto voor je vakantie makkelijk en snel.