“We hoeven in hartje Amsterdam nooit te zoeken naar een parkeerplek

 

 

Adela (28) en Sacha (36) wonen in Amsterdam en werken beide aan de Universiteit van Amsterdam, zij als postdoctoraal researcher en hij als universitair docent. Ze wonen al langere tijd in Amsterdam en vinden een eigen auto totaal onnodig. Of zoals Adela zegt: “Het bezitten van een auto in de stad is ingewikkeld en erg duur. Nu hebben we geen gedoe met verzekeringen en parkeerplaatsen en al die andere onzin.”

 

Sacha woont al sinds zijn negentiende in Amsterdam. Adela, zijn kersverse echtgenote kwam zo'n zeven jaar geleden naar Nederland voor studie en werk. Ze wonen in het centrum van Amsterdam. Het is voor hen een bewuste keuze om geen eigen auto te bezitten. De meeste ritjes in de stad, zoals naar hun werk, doen ze op de fiets. De Greenwheels-auto gebruiken ze vooral om van stad naar stad te reizen of wanneer ze meerdere spullen moeten vervoeren. Het stel heeft een nieuwbouwhuis in Utrecht gekocht en gaan af en toe met hun deelauto kijken hoe de bouw verloopt. Adela: “In Amsterdam is autodelen is zoveel handiger en perfect voor dat soort ritjes.”

In onderstaande video vertellen ze hun verhaal:

Altijd in de buurt

 

Sacha valt in: “We gebruiken de Greenwheels ook als we langer op reis gaan. Voor een schrijfweek bijvoorbeeld, als we een boek gaan schrijven.” Langer een Greenwheels reserveren kan extra voordelig met behulp van de speciale langer weg-tarieven, waarmee je in één keer voor een dag (24 uur), weekend of week kunt reserveren. Een korte rit boeken ze meestal een paar uur van tevoren. Adela: “Als we een langere reis willen maken, zijn we graag wat meer georganiseerd en reserveren we 'm een week of twee voor vertrek.”

 

Dat er altijd een deelauto op korte afstand beschikbaar is, is één van de grootste voordelen van Greenwheels, vinden Adela en Sacha. “Er staan er hier zoveel in de buurt dat er altijd eentje op een paar minuten lopen te reserveren is,” zegt Adela. De auto's zijn ook erg makkelijk in gebruik, aldus Sacha, die nog niet zo heel lang zijn rijbewijs heeft: “Ik was 33 of zo. In Amsterdam heb je zelden een rijbewijs nodig. Maar toen ik eenmaal dat papiertje had, ging er een wereld voor me open: je kunt ineens echt overal heen!” 

Man in deelauto Greenwheels klantervaring Amsterdam

Geen gedoe met verzekeringen

 

De Greenwheels-auto's in de buurt voelen ondertussen als hun eigen auto. “Je gaat het huis uit, steekt de straat over, opent de auto, pakt de sleutel, rijdt weg en brengt 'm weer terug als je klaar bent. Het is gewoon zo gemakkelijk,” knikt Adela: “Verder hoef je nergens aan te denken: geen gedoe met verzekeringen, zoeken waar ik m'n auto moet parkeren.” Sacha geeft aan dat de vaste parkeerplaats voor hem een grote plus is. “Vooral ook omdat er een Greenwheels bij ons voor de deur staat. Je weet altijd waar je hem moet parkeren en er is altijd plek.” Een grote winst in een drukke stad als Amsterdam.

 

Onze compacte stadsauto - de up! – staat het dichtstbij het appartement van Adela en Sacha. Hierin rijdt het stel dan ook het meest. Sacha vindt het een gemakkelijke en comfortabele auto. Af en toe reserveren ze ook de stationwagen: “Maar alleen als we echt grote dingen te vervoeren hebben.”

Greenwheels klantervaring zwangere vrouw bij deelauto met tram Amsterdam

Hun "Greeny"

 

Adela en Sacha zijn in verwachting van hun eerste kindje en zijn vorig jaar getrouwd voor de wet. Ze wilden een kleine ceremonie en besloten om dat in Hilversum te doen, niet in Amsterdam. Sacha: “Ondanks corona wilden we er wel een mooie dag van maken, met wat tafeltjes voor buiten en een taart en wat drankjes. Toen kwam ook de vraag: hoe nemen we dat mee naar de trouwlocatie?” Ze kozen voor een Greenwheels om de spullen in te vervoeren. “De meeste mensen versieren hun auto als ze gaan trouwen,” gaat Adela verder: “dus kreeg ik het idee om dat ook met onze Greenwheels te doen.”

 

Ze kocht wat versiering en samen maakten ze de reis naar de trouwlocatie met een glimmende en volop versierde Greenwheels-auto. Ze lachen allebei als Adela zegt dat ze 'hun' Greenwheels steevast ‘Greeny’ noemen. Waarop Sacha lachend antwoord: “En als Greeny 1 (de auto in de buurt, red.) niet beschikbaar is, gaan we voor Greeny 2”. Op de planning staat nog een groot huwelijksfeest in Roemenië, iets wat vanwege corona uitgesteld moest worden.

Fotoboek trouwdag huwelijksfeest Greenwheels deelauto trouwvervoer alternatief bruiloft

Ook in de toekomst

 

“Een eigen auto bezitten is best duur,” zegt Sacha. “Zeker als je er maar af en toe gebruik van maakt. Je moet dan nog steeds de verzekering en het onderhoud betalen. Plus de parkeervergunning, die is hier in Amsterdam aardig hoog.” Lacht: “En dan is het nog de vraag of je een parkeerplek kunt vinden! Wij hoeven nooit naar een vrije plek te zoeken. Greenwheels is gewoon een hele goede oplossing als je niet elke dag een auto nodig hebt.”

 

Op dit moment maakt het stel meerdere keren per maand gebruik van de deelauto van Greenwheels. Sacha: “Misschien wel elke week. Ik denk dat we dat voorlopig nog zeker blijven doen,” zegt hij, kijkend naar de zwangere buik van Adela. “Vooral met de kleine op komst. Je weet nooit wanneer je ‘m nodig hebt.”

 

We danken Adela en Sacha voor het uitgebreide interview en het delen van hun ervaring met Greenwheels. Wil jij jouw verhaal met ons delen? Leuk! Wij horen het graag, laat van je horen.

Greenwheels klantervaring koppel Amsterdam bij rode VW up!

Op zoek naar andere gebruikerservaringen? 

Lees hier nog meer verhalen van andere Greenwheels-rijders.