Autodelen voor gemeenten en beleidsmakers: de vier grootste voordelen

 

De deeleconomie is niet meer weg te denken. Ook in het straatbeeld nemen deelconcepten hand over hand toe. Meer en meer mensen staan open voor alternatief vervoer en kiezen ervoor om alleen nog maar gebruik te maken van hun fiets, OV en een deelauto. Goed nieuws voor de stad, want het heeft veel positieve impact op de leefbaarheid.

 

Autodelen kent veel voordelen. Zowel voor gemeente als haar bewoners en bezoekers. We nemen je mee in de 4 grootste voordelen van deelvervoer voor jouw gemeente: 

Greenwheels auto VW up op straat geparkeerde auto's

1. Minder auto's, parkeerdruk neemt af

Uit onderzoek van Goudappel Coffeng (adviseurs mobiliteit) blijkt dat voor elke deelauto die op straat geplaatst wordt, gemiddeld elf particuliere auto’s verdwijnen. Mensen besluiten hun auto weg te doen of juist geen auto meer aan te schaffen. Goed voor het milieu en de ruimte op straat.

Greenwheels OV Chipkaart auto openen met ov-kaart in regen

2. Verbeterde luchtkwaliteit door minder CO2-uitstoot

Daarnaast rijden deelautogebruikers gemiddeld bijna tweeduizend kilometer minder per jaar en denken beter na over hun mobiliteit wanneer ze op pad gaan. Ze fietsen vaker en kiezen sneller voor openbaar vervoer. Onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving onderschrijft dit, daaruit blijkt dat autodelers 8 tot wel 13% minder CO2 uitstoten.

Rotterdam Centraal Station Bovenaanzicht Verkeer

3. Betere bereikbaarheid

Met meer variatie in mobiliteit (verschillende openbaar-vervoersopties, (OV-)fiets, deelauto’s, deelbakfietsen en deelscooters) neemt de bereikbaarheid van je gemeente toe. Dit heeft een positief effect op de drukte op de weg en zorgt voor meer vrije parkeerplekken, zeker als de verschillende mobiliteitsvormen makkelijk met elkaar te combineren zijn. Bijvoorbeeld met P+Rs en deelmobiliteit-buurthubs die aansluiten op tram of trein.

Greenwheels rijden in de zomer op vakantie met Greenwheels

4. Meer opties voor de openbare ruimte

Waar meer privéauto's van straat verdwijnen, omdat mensen overstappen op deelvervoer en OV, ontstaat er meer ruimte voor leukere dingen. Parken, speelpleinen of plek voor nieuwe woningen of andere handige voorzieningen. Het resultaat: een prettiger, gezonder leefklimaat en een fijnere plaats om te wonen en werken.

Neem het initiatief


Bij Greenwheels bieden we naast onze publiek beschikbare vloot van deelauto’s ook de mogelijkheid om exclusieve auto’s beschikbaar te stellen. Zo kan je als gemeente of rijksdienst ook deelauto’s beschikbaar stellen voor je collega’s. Of bedrijven stimuleren voor deelauto’s te kiezen in plaats van persoonlijke deelauto’s. Lees meer over hoe de gemeente Meierijstad en de gemeente Den Bosch dit doen.

Wil je weten hoe je autodelen mogelijk maakt in jouw gemeente?

Lees dat hier of maak geheel vrijblijvend een adviesafspraak om meer te horen over de mogelijkheden en beleid rondom autodelen in je gemeente.