Stationbased vs. freefloating carsharing
Auto delen, fiets delen, scooter delen. De deelcultuur blijft groeien in Nederland. Steeds meer mensen denken na over wat voor hen de beste vervoersoplossing is om van a naar b te komen. En er ontstaan steeds meer initiatieven, zeker in de stedelijke gebieden waar de parkeerdruk hoog is en parkeervergunningen duur zijn. Maar wat is het verschil tussen al die deelconcepten? Een van de belangrijkste kenmerken is of een deelconcept stationbased of freefloating is. We leggen je het verschil uit aan de hand van de drie belangrijkste verschillen:
1. Vaste parkeerplaats vs. flexibel auto achterlaten
Simpel gezegd heeft een auto (of ander vervoersmiddel) bij een stationbased concept een vaste parkeerlocatie. Aan het eind van je rit breng je de auto altijd weer terug naar de locatie waar je ‘m hebt opgehaald. Tussentijds kun je de auto uiteraard ergens anders parkeren en op slot doen, maar aan het eind van de rit breng je hem altijd terug naar de startlocatie. Vaak is deze plek speciaal ingericht, zoals bijvoorbeeld bij Greenwheels. Elke auto heeft een eigen parkeerplaats met een herkenbaar bord, zoals bijvoorbeeld Autodelen, Autodate of Greenwheels. Het voordeel is dat je nooit hoeft te zoeken naar een parkeerplaats en ook altijd weet waar je de auto kunt vinden. Ideaal in drukke steden, waarbij het lastig kan zijn om een plekje te vinden.
Bij een freefloating concept haal je de auto (of ander vervoersmiddel) op, waar die op dat moment geparkeerd staat, en hoef je deze niet perse aan het eind van je rit terug te brengen naar diezelfde locatie. Vaak werken dit soort concepten met grote stedelijke zones of gebieden, waarin je het voertuig mag achterlaten. Zo ben je flexibeler, maar het kan wel zijn dat het voertuig voor je terugreis niet meer beschikbaar is omdat een andere gebruiker deze heeft meegenomen of dat er simpelweg geen voertuig in de buurt staat.
2. Al voor een periode vastleggen vs. last minute boeken
Bij stationbased heeft iedere auto een vaste parkeerplaats, daardoor is het mogelijk al ruim van tevoren een auto vast te leggen. Zo heb je de zekerheid van een auto zodra je ‘m nodig hebt. Bij Greenwheels kun je vanaf drie maanden tot vijf minuten van tevoren een auto reserveren.
In het geval van freefloating bekijk je op het moment dat je vervoer nodig hebt of er een in de buurt en beschikbaar is. Het is niet vaak mogelijk ruim van tevoren te reserveren. Meestal kun je een voertuig, zoals bij Check vanaf 15 minuten voor vertrektijd reserveren.
3. Korte ritje of een wat langere reis
De freefloating opties worden meestal gebruikt voor wat kortere ritjes binnen een stad en ter vervanging van openbaar vervoer of de fiets. Even ergens de scooter oppikken en ‘m achterlaten op je bestemming. Om met een free floating auto naar een restaurant te gaan als het regent bijvoorbeeld, of met de auto heen en dan terug met de taxi. Stationbased wordt vaak gebruikt voor langere ritten van een paar uur of zelfs een heel weekend, om bijvoorbeeld op familiebezoek buiten de stad te gaan of naar een zakelijke afspraak. Ook worden stationbased ritjes vaak gebruikt wanneer er zekerheid en het vertrouwen van een auto nodig is, een zakelijke afspraak of een tandarts bezoek. Uit onderzoek blijkt dat gebruikers van een stationbased concept de auto’s niet als vervanger van OV gebruiken, maar juist als aanvulling. Belangrijk voor de belasting van de autowegen en de CO2-uitstoot. Het is maar zeer de vraag of free-floating bijdraagt aan de reductie van het aantal auto’s in de publieke sector.
Greenwheels is dus een stationbased autodeelconcept. Met voor iedere auto een vaste parkeerplek zodat je altijd zekerheid hebt over een parkeerplaats. Het is mogelijk om lang tot kort van tevoren te reserveren. We zien dat onze gebruikers vaak kiezen voor een Greenwheels als aanvullende optie voor openbaar vervoer of de fiets. Door onze samenwerking met NS zorgen we ervoor dat er op veel NS-stations deelauto’s van ons klaarstaan voor het laatste stukje van jouw reis bijvoorbeeld. We vinden het fijn te merken dat mensen bewust kiezen voor hun vervoer en daarmee nadenken over hoe buurten leefbaarder en groener kunnen worden.
Voor dit artikel is er gebruik gemaakt van de volgende onderzoeken en bronnen:
Verschil autodelen
De voor- en nadelen op een rij
Voordelen:
- Altijd je eigen parkeerplaats bij terugkomst
- Verzekerd van een auto door flexibiliteit in reserveren (van een jaar tot één minuut van tevoren)
- Niet zoeken waar de auto staat
- Aanvullend op openbaar vervoer en de fiets
Nadelen:
- Minder flexibel, de auto kan niet overal achtergelaten worden. De auto moet teruggezet worden op de vaste locatie.
Voordelen:
- Flexibel voor one-way vervoer
- Overal achter te laten in een bepaald servicegebied of zone
Nadelen:
- Geen vaste parkeerplaats waardoor het soms lang zoeken kan zijn naar een parkeerplaats
- Geen garantie van beschikbaarheid, in de meeste gevallen alleen kort van te voren te reserveren
Meer weten over stationbased autodelen?
Heb je interesse in nog meer achtergrond over het concept stationbased autodelen en de impact die het heeft op de leefbaarheid van steden?