10 duurzame Paasuitjes, eropuit in het Paasweekend

 

Het Paasweekend valt dit jaar van 7 tot en met 10 april 2023. Heb jij al wat leuks op de planning staan? In onze blog vind je 10 activiteiten voor het aankomende Paasweekend: duurzame en groene ideeën om er lekker op uit te gaan! Waar ga jij naartoe? 🌸

 

Alle leeftijden

 

1 - Paasfeestje? Festival!

Bij het Werkspoorfestival (hele Paasweekend, vrijdag t/m maandag) hebben ze weinig op met paashazen, tulpenbollen en eieren. Dit festival draait om live muziek, lekkers om te eten en drinken en activiteiten voor jong en oud. Ook tof: je kunt er vintage kleding shoppen. Weg met fast fashion! De Werkspoorkathedraal staat in Utrecht.

 

2 - Van trash naar treasure

Voor wie niets op heeft met lang paasontbijten en -dineren: breng eens een bezoek aan Museum Nieuwpoort. Daar draait nu de wisselexpositie "Schatten van de vuilnisbelt”, vol items die gevonden zijn bij verschillende opgravingen in de regio. Elk item heeft z’n eigen verhaal. Het vestingstadje Nieuwpoort (ZH) is sowieso een bezoekje waard. Vrijdag 7 en zaterdag 8 april geopend van 13.30 – 16.30 uur. Tip: begin met een stadswandeling en lunch, gevolgd door je museumbezoek.

 

3 - Met of zonder Riet

De Weerribben (OV) staan bekend om het Kalenbergerriet. In deze tijd van het jaar wordt het riet gesneden en tot bundels bij elkaar gebracht. Een tocht met de (overdekte!) rondvaartboot, tussen de rietlanden die deels al gesneden en deels nog in tact zijn, is dan ook heel bijzonder. Op 8, 9 en 10 april te reserveren. Vertrek is om 13.30 uur, perfect voor na de Paasbrunch.

 

4 - Paaslunch en wandeling

Gasterij Natuurlijk Smeerling in Onstwedde (GR) organiseert een paaslunch op Eerste en Tweede Paasdag. De paaslunch wordt geserveerd aan een feestelijk gedekte tafel en met soep, broodjes en zoete lekkernijen is er voor elk wat wils. Voor of na de lunch kan men een paastocht wandelen (3.8 km) met onderweg opdrachten. Wie weet is de Paashaas ook van de partij. Reserveren is noodzakelijk.

 

5 – Tenminste houdbaar tot

Het Prehistorisch Dorp in Eindhoven (NB) draait om het leven in vroegere tijden. Speciaal met Pasen wordt het Dorp een foodie paradise waar je leert over de geschiedenis van eten. Van het menu van de Romeinen tot een tafel in een Middeleeuwse herberg. Historisch Foodfest - 8 t/m 10 april 2023.

 

6 – Helemaal wild

Bij wildplukwandelingen ruik, zie, voel en proef je eetbare kruiden, bessen, noten, wortels en bloemen. Naast dat dit informatief is, kom je ook tot rust in de natuur. De wandelingen van De Wilde School vinden plaats onder deskundige begeleiding en in kleine groepen gelijkgestemden. Op Goede Vrijdag 7 april op de Sallandse Heuvelrug (OV) met gids Celien, in Den Dolder (UT) met gids Mirjam op 7 april en in Amerongen (UT) met gids Mireille op 10 april. Fijn om even op te laden voor of na de familieaangelegenheden.

 

Tips gaan verder onder de foto.

Paasactie Greenwheels 2023

Met kinderen

 

7 - Een Paasavontuur

Op Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers (ZH) ontdekken kinderen via spelletjes alles over het boerenleven. Er is een blotevoetenpad, er zijn boerderijdieren en een grote groentetuin. Op 9 april (Eerste Paasdag) en 10 april (Tweede Paasdag) kun je er Paaseieren zoeken. Ook is er een bronzen, zilveren en gouden ei met een extra speciale verrassing.

 

8 - Paasbrunch in de Tuinen

Zo vroeg in het voorjaar komt de natuur tot leven. In de Tuinen van Appeltern (GL) zijn het niet alleen de bloemen die de show stelen, maar op zondag 9 en maandag 10 april ook meerdere Paashazen tijdens een speciale Paasshow. Eieren rapen, voorjaarsknutselen: het kan allemaal. Een paasbrunch hebben ze ook.

 

9 - ‘Andersom’ rapen

Paaseieren zoeken is leuk, maar dat kennen we nu wel. Een mooi idee is om zwerfafval te rapen in plaats van paaseieren, bijvoorbeeld in een nabijgelegen park of stuk natuur. Voor elk flink stuk zwerfafval verdient de raper een chocolade-eitje. Vuilniszak mee en gaan!

 

10 - Lekker nestelen

Zeg je Pasen, dan zeg je eieren leggen. Vogels zoals mezen doen dat het liefst in een nestkastje, versierd met takken en bladeren, zodat het kastje niet zo opvalt. In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal (OV) kunnen kinderen op zaterdag 8 april hun eigen nestkastje bouwen en versieren. Plak er een wandeling in het natuurgebied achteraan voor dubbel plezier.

Nog duurzamer op pad?

Een deelauto rijden is het duurzame alternatief voor een auto bezitten en is bij 10.000 op jaarbasis voordeliger dan een eigen auto!