Veilig rijden bij storm en wind(stoten)

 

Flinke windstoten of stormdagen met hagel en regen kunnen je als automobilist behoorlijk overvallen. Als je niet zo vaak rijdt, kan het zijn dat je je dan niet zo zeker op de weg voelt. En in de herfst en winter komen dit soort momenten regelmatig voor. Met de tips uit dit artikel weet je echter precies wat je moet doen in dit soort situaties. Zo kun je veilig met je deelauto op pad – en ook weer veilig thuiskomen.

 

We spreken van storm wanneer er sprake is van windkracht 9 of hoger op de schaal van Beaufort. De wind heeft dan een snelheid tussen de 75 en 88 kilometer per uur en vaak gaat dit gepaard met zware windstoten (100+ km/uur). Maar ook als er officieel geen sprake is van een storm kan het in ons land goed waaien. Met onderstaande tips zorgen we samen voor een veilige reis van A naar B – en weer terug.

 

Tip 1: In- en uitstappen

 

Waait het flink als jij in je Greenwheels wilt stappen? Houd de autodeur dan extra goed vast, zodat hij niet uit je handen waait. Datzelfde geldt voor de kofferbak. Leg bijvoorbeeld je spullen tijdelijk even op de achterbank of op de vloer aan de bijrijderskant.

Rijtips donker rijden in de nacht Greenwheels deelauto weg in het donker

Tip 2: Juiste verlichting

Als er een flinke storm op komst is, kan het lijken alsof ‘iemand ineens het licht uitdoet’. Daarom is het goed om te weten hoe je de verlichting van je deelauto moet bedienen. Zie hiervoor onze tips voor het rijden in het donker, met de verschillende symbolen van de verlichtingsknoppen uitgelegd. Check dit vóór je op pad gaat, dat voorkomt vervelende situaties.

RIJTIPS IN HET DONKER

Tip 3: Pas je snelheid aan

 

Bij storm en wind is je snelheid aanpassen één van de eenvoudigste manieren om veilig te kunnen blijven rijden. Neem extra veel afstand tot je voorganger, zodat je op elk moment kunt stoppen of vaart kunt minderen. Zo heb je meer mogelijkheid om te reageren als onverwachte, mogelijk gevaarlijke situaties ontstaan.

 

Tip 4: Verstandig inhalen

 

Bij flinke wind is het extra opletten geblazen (pun intended 😉) bij het inhalen van hoge of grote voertuigen, vooral in open gebieden en bij bruggen, dijken en tunnels. We noemen dit rukwinden: door de storm kan het voelen alsof je deelauto een “duw” of krijgt in dit soort situaties. Houd daarom ook altijd beide handen aan het stuur en maak geen onverwachte bewegingen.

Rijden tegenligger storm regen rijtips deelauto

Tip 5: Ogen op de weg

Natuurlijk heb je tijdens je autorit je blik op de weg gericht. Maar bij storm en harde wind is dit extra belangrijk. Er kunnen brokstukken de weg op komen, waardoor je snel moet handelen. En let ook op medeweggebruikers, zoals motorrijders, fietsers en vrachtwagenchauffeurs, die de storm trotseren, misschien niet altijd de ideale lijn kunnen aanhouden en jouw kant op zwenken.

Tip 6: Rem eerder

 

Een storm kan zomaar gepaard gaan met een flinke hoosbui. Houd er dan rekening mee dat je remweg langer is op natte wegen dan wanneer het droog is. Rem daarom eerder dan je zou doen op een droog wegdek en hou bij voorkeur dubbel zoveel afstand tot je voorganger. Is het zicht zo slecht dat je geen 50m meer kunt zien? Parkeer de auto dan op een veilige plek en rijdt pas verder als de bui over is. Moet je écht verder rijden? Gebruik dan je mistlicht.

 

Tip 7: Parkeren

 

Zoals gezegd: let erop dat je de Greenwheels-auto niet onder een boom parkeert tijdens een storm, mits dit mogelijk is. Vallende takken, brokstukken en in sommige gevallen zelfs hele bomen kunnen de auto beschadigen tot aan ‘total loss’ status. Maar ook hagel kan behoorlijk wat schade veroorzaken. Een parkeergarage is één van de beste opties bij storm.

Caddy bestelbus Greenwheels op straat verhuizing geparkeerd

Bestelbusje rijden

Rijd je tijdens de storm met onze Caddy bestelbus? Deze is hoger dan een gewone personenauto en vangt daardoor meer wind. Let nog eens extra op je snelheid en vermijd waar mogelijk open vlaktes.

Motorolie checken Greenwheels Fleetcheckers controle auto

Hoe zit het bij schade?

Iedere Greenwheels deelauto is verzekerd, inclusief een ongevallen-inzittendenverzekering. Dit betekent dat zowel schade aan derden als aan de inzittende is gedekt. Voor schade aan de auto heb je echter wel een eigen risico, maar dit kun je per rit verlagen.

EIGEN RISICO

Wat wij doen

 

Juist in onverwachte en onprettige situaties als storm, hagel, harde wind en regenbuien is het fijn dat je op een goede, stevige auto kunt rekenen, die regelmatig gecontroleerd en bijgehouden wordt. Zo checken onze fleetcheckers de bandenspanning, ruitenwissers, verlichting, het bandenprofiel en meer, om te zorgen dat er geen issues zullen zijn met de auto in dit soort situaties. En is er toch iets aan de hand? Dan kun je onze klantenservice 24-7 bereiken. Ook is er pechhulp geregeld voor al onze auto’s. Daar hoef jij je dus geen zorgen om te maken! En, het zit allemaal bij de prijs inbegrepen!