Autorijden in het donker

 

Niet iedereen voelt zich even prettig bij een rit in het donker. Terwijl dat in de herfst, winter en het vroege voorjaar in Nederland vrijwel onvermijdelijk is. Toch ligt een veilige, comfortabele rit binnen handbereik, ook tijdens late of nachtelijke autotrips. Met de volgende handigheidjes en tips helpen we je graag op weg.

 

Het is een feit dat wij mensen minder goed kunnen zien in het donker. Waar we overdag dingen scherp kunnen waarnemen en kleuren duidelijk kunnen onderscheiden, is dit vermogen een heel stuk minder als de nacht valt. Dat het donker is, hoeft echter geen belemmering te zijn voor een veilige rit met je deelauto.

 

Voor de meeste automobilisten is een rustige start van de rit voldoende. Met de informatie hieronder ga je nét wat fijner op pad. Heb je toch graag wat extra hulp? Een nachtzichtbril met gele glazen kan eventueel helpen om beter te zien onderweg. Deze bril verhoogt het contrast en dimt fel licht.

 

 

Vóór de rit

  1. Neem, voor je je rit start, even de tijd neemt om te wennen aan het donker. Zeker wanneer je vanuit een fel- of wit-verlichte ruimte komt.
  2. Zet je navigatiesysteem op nachtmodus.
  3. Check de verlichting: staat de knop op de juiste stand?
Greenwheels auto verlichting stand dimlicht icoon

Dimlicht

Is het standaardlicht als het donker is. Hierbij branden de koplampen, de achterlichten en kentekenplaatverlichting.

Greenwheels stadslicht auto verlichting stand stadslicht winter

Stadslicht

Is eigenlijk een slechte naam voor het type verlichting. ‘Parkeerlicht’ zou beter zijn. Het gebruik ervan is verplicht als het donker is (of overdag bij weinig zicht) en je je Greenwheels parkeert buiten de bebouwde kom.

Grootlicht stand verlichting winter donker Greenwheels autodelen

Grootlicht

Geeft de allersterkte lichtbundel op de weg. Handig om extra veel van de weg te kunnen zien in het donker, maar enorm verblindend voor tegenliggers (en voor voorgangers via de spiegel).

Onderweg

 

  1. Houd tijdens de rit je ogen op je “eigen weghelft”. Dat klinkt gek, maar dit voorkomt kijken in de koplampen van tegemoetkomend verkeer.
  2. Rijd er een auto achter je met verkeerd afgestelde koplampen? Dan kun je tijdelijk je achteruitkijkspiegel kantelen om verblinding te voorkomen. Check voor je wegrijdt hoe dit werkt en zet 'm weer tijdig terug om het verkeer te kunnen zien.
  3. Let op je snelheid. In het donker zie je minder en heb je dus meer tijd nodig om te zien wat er op de weg en om je heen gebeurt.
  4. Zet de verwarming niet te hoog op koude dagen. Daar word je sneller duf en slaperig van, zeker in het donker.

Onderhoud en veiligheid

 

Om te zorgen dat je veilig op pad kunt in de donkere maanden, checken wij regelmatig de verlichting van onze deelauto’s. Maar ook de schoonmaak nemen we voor onze rekening. Een vuile voorruit zorgt ervoor dat je minder goed kunt zien, zeker in de avond en nacht. Is de ruit niet schoon? Meld dit dan in onze app en maak de ruit even schoon met de ruitensproeiervloeistof. Ook die houden we namelijk in de gaten 😉

 

 

Meer tips:  veilig rijden  >

 

Volgende rit reserveren >