Hulp bij hitte: zo ga je veilig de weg op

 

Het gebeurt steeds vaker: meerdere dagen achter elkaar 30+ graden. Meestal is het zonnetje wel welkom, maar deze temperaturen vinden we in Nederland toch al snel te veel van het goede. Zeker in de auto kan het dan goed warm worden. Ga je op pad met een deelauto op zulke zomerse dagen? Dan is het wel zo fijn als je weet wat je kunt doen om de auto (en jezelf) af te koelen. Daarom hier 12 tips voor het rijden tijdens een hittegolf.

Greenwheels VW Variant im Blumenfeld Deutschland Auto unterwegs auto mieten

Check voor file

1. Met de brandende zon op je dak, kan het erg vervelend zijn om uren stil te staan in de file. Kijk daarom voordat je op pad gaat altijd even of er file staat onderweg, of dat er sprake is van een andere vorm van vertraging, zoals wegwerkzaamheden. 

 

2. Check ook even de weersvoorspelling. Bij warme temperaturen is er meer kans op onweer. Een veranderende weerssituatie vraagt om aandacht op de weg. Een zomerse bui betekent een langere remweg. Dan kun je het best meer (het liefst "dubbele") afstand houden van je voorganger. Wanneer het onweert, parkeer de auto dan ook niet onder een boom (mits dat kan). Wij voegen voor het gemak ook de weersverwachting toe aan je reserveringsbevestiging. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Meenemen

 

3. Zorg altijd dat je voldoende blijft drinken als het warm is. Neem koel water mee, zo ben je voorbereid als je onverkoopt toch in een file beland. Langer op reis? Vries dan van tevoren een paar flesjes water in die tijdens je reis nog kunnen ontdooien. Zo heb je ook na een paar uur onderweg koud water. 

 

4. Bescherm jezelf tegen de zon. Neem een paraplu mee, deze kan ook bij hitte goed van pas komen. Een pet of hoed is hiervoor ook ideaal. Handig bij pech of tijdens een pauze bij een lange rit. 

 

5. Als er iets een must is op zonnige dagen, dan is het wel een zonnebril. Maar ook als het wegdek nat is, kan deze goed van pas komen. Dit helpt tegen de spiegeling op de weg en zorgt voor optimaal zicht. 

“Het KNMI-weerstation in Arcen (Limburg) heeft de hoogste gemiddelde temperaturen van Nederland in de zomer: gemiddeld 25,5 graden.”
Greenwheels luchtcirculatie in deelauto gezonde lucht in auto

De airco

6. Laat de ergste hitte alvast uit de auto ontsnappen voordat je gaat rijden, door de ramen van de Greenwheels open te zetten. Dit helpt beter dan de airco vooraf aanzetten én kost niets. 

 

7. Grote temperatuurverschillen binnen en buiten zijn niet prettig en kunnen leiden tot keel- of hoofdpijn en droge ogen. Probeer daarom binnen een temperatuurverschil van 6 graden te blijven. 

 

8. Het mag dan wel heerlijk verkoelend zijn om de airco recht op je gezicht te richten, maar dit creëert ook tranende of geïrriteerde ogen. De luchtstroom of airco kan beter gematigd over de schouders en nek worden geleid. 

Meer rust

 

9. Zo'n 20% van de ongelukken komt door vermoeidheid*. Bij een buitentemperatuur van 27°C raak je sneller uitgeput en kan je meer moeite hebben je te concentreren. Je lichaam gaat bij extreme hitte namelijk in de slaapstand en dat is tijdens het autorijden niet handig. Zorg voor voldoende frisse lucht en maak extra tussenstops. Wil je toch doorrijden? Wissel dan van bestuurder en doe een dutje op de bijrijderstoel.

Mutter am Greenwheels Auto und Pferd mit Kind Autovermietung

Reizen met kinderen

10. Ook de kleintjes achterin zijn extra dorstig bij hitte. Zorg dys voor voldoende water in de auto. Ook kan je ze extra verkoeling geven door een handdoek of zonnescherm aan de binnenzijde van het zijraam. 

 

11. Bij flinke warmte worden kinderen hangerig en meestal niet heel gezellig.😉 Ook voor hen is frisse lucht en een regelmatige stop om even de benen te strekken aan te raden.

 

Handige link: Stopplaatsen-kaart met faciliteiten (ANWB)

Veiligheid boven alles

 

12. In een (afgesloten) auto kan het zelfs al binnen enkele minuten erg warm worden. Dus, wellicht een open deur, laat passagiers en huisdieren daarom nooit achter in de auto. 

 

Wat Greenwheels voor je doet

 

Wij nemen bij elke schoonmaakbeurt de auto goed onderhanden - zonder water, dus goed voor het milieu – en controleren een aantal zaken om te zorgen voor een veilige en fijne rit, zoals de bandenspanning en het bandenprofiel. Daarnaast vullen we de koel- en ruitenwisservloeistof aan en controleren we of de airco naar behoren werkt. Gaat er voor of tijdens je rit toch iets niet goed met de auto, weet dan dat al onze deelauto's 24/7 Wegenwacht-service van de ANWB hebben.

*Bron: Onderzoeksinstituut SWOV

Je volgende zomerse rit plannen?

Ga op pad met onze deelauto's wanneer je maar wilt. Regen of zon, zomer én winter.