Help, een hittegolf! Tips voor rijden in de hitte

 

Het zonnetje is meestal van harte welkom in Nederland, maar als het dagen achter elkaar 30+ is, kan het teveel van het goede zijn. En als jij dan net een rit hebt gepland in je deelauto van Greenwheels, dan is het wel zo fijn dat je weet wat je in de auto kunt doen om het nog een beetje comfortabel te houden. Daarom hierbij 12 tips voor rijden tijdens een hittegolf of op extreem warme dagen.

Greenwheels VW Variant im Blumenfeld Deutschland Auto unterwegs auto mieten

Vooraf checken

1 - Kijk voor je gaat rijden of er onderweg geen file staat of dat er sprake is van een andere vorm van vertraging, zoals wegwerkzaamheden. Niets zo vervelend als uren stilstaan in de hitte en de brandende zon.

 

2 - Check het weer: bij warme temperaturen stijgt de kans op onweer. Zo’n veranderende weerssituatie vraagt om aandacht op de weg. Zo is je remweg langer op natte wegen en is meer (het liefst “dubbele”) afstand houden in een onweersbui absoluut aan te raden. Parkeer de auto tijdens onweer ook niet onder een boom (mits dat kan natuurlijk). Wij voegen ook de weersverwachting toe aan je reserveringsbevestiging.

Meenemen

 

3 - Neem voldoende water mee in je deelauto en vergeet niet om te blijven drinken. Koel water meenemen is handig, zeker als je onverhoopt toch in de file beland. Ga je langer op reis? Vries dan een paar flesjes in, zodat ze in de auto langzaam ontdooien en je ook na een paar uur nog koud water hebt.

 

4 - Een paraplu bij hitte? Yes, dat is handig, ook al verwacht je geen regen. Een paraplu kan je ook beschermen tegen de zon. Bijvoorbeeld bij pech of tijdens een pauze bij een langere rit.

 

5 - Een zonnebril is uiteraard een must. Zeker als het wegdek nat is van een zomerse regenbui helpt dat om je zicht optimaal te houden.

“Het KNMI-weerstation in Arcen (Limburg) heeft de hoogste gemiddelde temperaturen van Nederland in de zomer: gemiddeld 25,5 graden.”
Greenwheels luchtcirculatie in deelauto gezonde lucht in auto

De airco

6 - Zet voor je gaat rijden de ramen van de Greenwheels open, zodat de ergste warmte uit de auto kan ontsnappen. Dat helpt écht beter dan de airco een kwartier van tevoren aanzetten en kost niets.

 

7 - Een groot temperatuurverschil tussen buiten en in de auto is niet prettig en kan leiden tot keel- of hoofdpijn en droge ogen. We raden daarom aan de airco niet kouder te zetten dan 6 graden onder de buitentemperatuur.

 

8 - Richt de blowers en airco niet op je gezicht, ook al is dat heerlijk verkoelend. Daarmee creëer je namelijk tranende of geïrriteerde ogen. Het beste is als de luchtstroom van de airco gematigd over je schouders wordt geleid.

Meer rust

 

9 - Eén op de vijf ongelukken komt door vermoeidheid* en bij een buitentemperatuur van 27°C en hoger zijn we sneller vermoeid en hebben we moeite met concentreren. Bij extreme hitte gaat je lichaam als het ware in de slaapstand. Niet de ideale omstandigheden om achter het stuur te kruipen! Zorg daarom voor voldoende frisse lucht en maak extra tussenstops als je een langer stuk moet rijden. Wil je toch doorrijden? Wissel dan van bestuurder en doe een dutje op de bijrijderstoel.

Mutter am Greenwheels Auto und Pferd mit Kind Autovermietung

Reizen met kinderen

10 - Heb je (kleine) kinderen achterin? Vergeet dan niet om hen ook voldoende drinkwater te geven. Een handdoek of zonnescherm aan de binnenzijde van het zijraam kan voor verkoeling zorgen.

 

11 - Bij flinke warmte worden kinderen hangerig en meestal niet heel gezellig 😉 Ook voor hen is frisse lucht en een regelmatige stop om even de benen te strekken aan te raden.

 

Handige link: Stopplaatsen-kaart met faciliteiten (ANWB)

Veiligheid boven alles

 

12 - En waarschijnlijk ten overvloede, maar toch goed om te melden: laat passagiers en huisdieren nooit achter in een (afgesloten) auto in de hitte en/of brandende zon. Het zal heel snel - binnen een paar minuten - warm worden in de auto.

 

Wat Greenwheels voor je doet

 

Bij iedere schoonmaakbeurt maken we niet alleen de auto grondig schoon - zonder water, dus goed voor het milieu – maar controleren we ook een aantal zaken om te zorgen voor een veilige en fijne rit, zoals de bandenspanning en het bandenprofiel. Daarnaast zorgen we er ook voor dat koel- en ruitenwisservloeistof is aangevuld. En dat de airco naar behoren werkt: geen overbodige luxe bij langdurige warmte! En gaat er toch iets niet goed met de auto, vóór of tijdens je rit, weet dan dat al onze deelauto's 24-7 Wegenwacht-service van de ANWB hebben.

*Bron: Onderzoeksinstituut SWOV

Je volgende zomerse rit plannen?

Ga op pad met onze deelauto's wanneer je maar wilt. Regen of zon, zomer én winter.