In een Greenwheels rijden met baby’s en kinderen

 

Overweeg je om je (tweede) auto weg te doen, maar twijfel je omdat je kinderen hebt? Of ga je af en toe op pad met je neefje, nichtje of buurkindje? Veilig en prettig reizen met baby’s, peuters en kinderen is heel goed mogelijk in een Greenwheels-deelauto. In dit artikel lees je er alles over, inclusief praktische informatie over onze auto’s en hun veiligheid.

 

Per leeftijdsgroep hebben we hieronder de belangrijkste aandachtspunten weergegeven. Voor alle leeftijden geldt echter dat er nooit méér personen vervoerd mogen worden dan dat er zitplaatsen (gordels) in de auto zijn. Ook niet als je een kinderfeestje viert. Op onze auto-pagina vermelden we het aantal zitplaatsen per autotype. Ook goed om te weten: de veiligste plek voor een autostoeltje is midden op de achterbank. Deze plaats is het verst verwijderd van zij-airbags en het meest beschermd bij (zij-)botsingen.

 

In onze Greenwheels-auto's vind je niet standaard een baby- of kinderzitje. Deze moet je dus zelf aanschaffen en meenemen naar de auto. Na je rit moet 'ie dan uiteraard ook weer meegenomen worden. Wel zijn onze auto's zo ingericht dat je goed en veilig kunt rijden met je kind(eren). En wist je dat onze VW up!, Seat Mii electric, e-Up! en CITIGOe een veiligheidsscore hebben van 81% voor volwassenen en 83% wat betreft kinderveiligheid?

 

Veilig rijden met een baby

 

Voor baby’s van 0 t/m 14 maanden (tot 13 kg, 40-83 cm) is een babystoeltje de veiligste manier om je kindje te vervoeren. Er zijn ook speciale autoreiswiegen waarin een baby tot 10 kg vervoerd kan worden. Voor premature en pasgeboren baby’s – denk bij vertrek uit het ziekenhuis - kan dit een oplossing zijn, al raden we deze optie niet aan: een babystoeltje is verreweg het veiligst.

 

Zo rijd je veilig met een baby:

 

 1. Koop het juiste stoeltje en neem 'm mee naar je Greenwheels.
 2. Plaats het stoeltje in het midden van de achterbank óf achter de bijrijder (niet op de bijrijdersstoel). Vervoer de baby tegen de rijrichting in.
 3. Zet de baby op de juiste manier vast met het ingebouwde gordelsysteem. Controleer altijd of je kleintje echt goed vastzit.
Kinderzitje babystoeltje meenemen naar Greenwheels veilig rijden

Het juiste autostoeltje kopen

Wil je een autostoeltje aanschaffen om te gebruiken in een Greenwheels? Zorg dan dat het stoeltje beschikt over een ISOFIX-aansluiting. Al onze auto’s (behalve de Caddy bestelbus) hebben ISOFIX. Met dit universele bevestigingssysteem blijft de autostoel steviger staan. Let bij je aankoop op dat je het juiste type autostoeltje kiest (baby, peuter, kind) en dat het het ECE keuringslabel (oranje label) heeft. Sinds 2013 zijn er autostoeltjes op de markt met de i-Size norm, waar voorheen ECE 44/03 of 44/04 werd gebruikt. Sinds 2019 worden er geen stoeltjes meer gemaakt met deze 44-norm, maar deze mag je voorlopig nog gebruiken. Schaf je een nieuw autostoeltje aan, dan is de i-Size (nieuwe norm) aan te bevelen.

Veilig rijden met een peuter

 

Voor kindjes van 15 maanden tot 3 jaar (9 tot 18 kg, 60-105 cm) is een peuterautostoel de beste optie. Vaak kijkt een peuter in deze stoel vooruit, dus net als de andere passagiers. Sommige autostoeltjes kun je echter ook achteruit plaatsen. Het is het veiligst om je peuter zo lang mogelijk achteruit de vervoeren; bij een botsing is de nek dan beter beschermd.

 

Peuters mogen niet in een naar achteren gericht autostoeltje geplaatst worden op een plaats met een airbag. Dit vanwege de kracht van de airbag bij een botsing. Zet je een kindje in achterwaartse positie in een stoeltje? Zet dan de airbag uit. En kan je peuter al bij de autodeur? Zet dan ook het kinderslot op de achterste deuren.

 

Zo rijd je veilig met een peuter:

 

 1. Koop* het juiste stoeltje en neem hem mee naar je Greenwheels.
 2. Plaats het stoeltje in het midden van de achterbank óf achter de bijrijder (niet op de bijrijdersstoel). Vervoer de peuter bij voorkeur tegen de rijrichting in.
 3. Zet het kindje op de juiste manier vast met het ingebouwde gordelsysteem. Controleer altijd of je kindje goed vastzit.
 4. Achteruitkijk-stoeltje? Schakel dan de airbag uit.
 5. Zet het kinderslot op de deur vlakbij het kindje.
Airbag uitzetten of uitschakelen veilig rijden met kinderen

Zo schakel je de airbag uit

Door middel van het knopje ‘Passenger AIR BAG’ zet je de airbag uit in al onze deelauto’s, ook de elektrische. In sommige auto’s is dit een schakeltje wat je moet omzetten met de autosleutel, in nieuwere modellen is het simpelweg een (licht)knopje. Afhankelijk van het type auto vind je dit knopje op de middenconsole of aan de bijrijderskant.

Veilig rijden: 4-10 jaar

 

Is je kind tussen de 4 en 11 jaar oud (15 – 36 kg, 100 – 135 cm) dan is er de kinderautostoel. Vanaf 22 kilo en/of 125 cm kun je ook kiezen voor een zitverhoger. Er zijn zitverhogers te koop met en zonder rug. Met een zitverhoger zet je het kind vast met de gewone bank- of stoelgordel, in het autostoeltje maak je gebruik van het gordelsysteem wat in de stoel verwerkt zit. We raden je aan om zo lang mogelijk gebruik te maken van een autostoeltje, ook al is het installeren hiervan wat meer werk.

 

Kinderen die groter zijn dan 135 cm hoeven niet meer in een autostoeltje vervoerd te worden; zij kunnen gebruik maken van de gewone gordel. Toch raden we aan om het stoeltje te gebruiken zolang de autogordel nog niet over het sleutelbeen loopt, ook als je kindje langer is dan 135 cm. Dat is een goede indicatie voor de veiligheid.

 

Zo rijd je veilig met een kind van 4+:

 

 1. Koop* het juiste stoeltje of een zitverhoger (22+ kg) en neem hem mee naar je Greenwheels.
 2. Plaats het stoeltje of de zitverhoger achter de bijrijder, in het midden van de achterbank of achter de bestuurder (niet op de bijrijdersstoel).
 3. Zet het kind op de juiste manier vast met het ingebouwde gordelsysteem. Controleer altijd of de sluiting goed zit (geen jas ertussen bijvoorbeeld). 
 4. Zet het kinderslot op de deur(en).
Zet kinderslot op Greenwheels deelauto veilig rijden met kinderen

Zo zet je het kinderslot erop

Kinderslot voorkomt dat de deur van binnenuit kan worden geopend. Zo kunnen je kids niet per ongeluk de deur openen terwijl jij achter het stuur zit. De functie werkt alleen voor de achterste portieren.

Zo schakel je kinderslot in:

 

1. Haal de auto van het slot

2. Open de deur waar je het kinderslot op wilt hebben

3. Neem de autosleutel en draai de deur op kinderslot (zie foto)

4. Voor de linkerdeur draai je de knop naar links. Betreft het het rechterachterportier, dan draai je de sleutel naar rechts.

5. Vanaf dat moment kan de deur alleen vanuit buiten worden geopend.

 

Zo schakel je kinderslot weer uit:

 

Volg bovenstaande stappen, maar doe stap 3 in tegenovergestelde richting. Draai de linkerdeur met de sleutel naar rechts om te ontgrendelen en de rechterdeur naar links.

Met kinderen naar het buitenland

 

Vakantie gepland met je Greenwheels? Weekendje weg op de planning? Dan is het goed om te weten wat de regels voor autorijden met kinderen in het buitenland zijn. Binnen de EU gelden dezelfde regels als in Nederland, met één uitzondering: in sommige landen moeten kinderen tot 150 cm in een autostoeltje vervoerd worden. Check anwb.nl/landeninformatie voor details.

 

*gaat het om eenmalig vervoer? Dan kun je natuurlijk ook een stoeltje lenen. Zorg er dan wel voor dat je het juiste type autostoeltje hebt.

 

 

Benieuwd hoe andere Greenwheels-rijders met kinderen het rijden in een deelauto ervaren? In onderstaande video vertelt Simone, moeder van drie kids, haar verhaal.