40 Duurzame dagjes uit voor de herfst(vakantie)

 

Je kunt in de herfstvakantie op het vliegtuig stappen naar een ver en warm oord. Je kunt ook in Nederland blijven en het herfstseizoen goed beleven met één of meerdere dagjes weg. Dat laatste is een stuk vriendelijker voor je portemonnee, leuker voor de kids én heel wat beter voor het milieu.

 

Naar een pretpark gaan in de herfstvakantie kan altijd nog (dááág lange rijen). In dit artikel tippen we maar liefst 40 toffe duurzame outdoor activiteiten, uitstapjes en bestemmingen voor een dagje uit in de herfst. Hoera voor de herfst!

 

Boswandelen

 

Wie herfst zegt, zegt "bos". En hoewel er niets mis is met een gewone boswandeling, is dit ook het seizoen om een bijzondere route te kiezen of een wandeltocht met een extraatje. Kies bijvoorbeeld de 18 boswandelingen van NS-station naar NS-station (vink "bos" aan in het linkerrijtje), kies voor de mooiste wandelroutes van de boswachter of - leuk voor kleine wandelaars - ga struinen door het speelbos in de Biesbosch. Voor oudere kinderen is er de spannende wandeling 'Het wolvenspoor' nabij Ommen. En als je toch op pad bent: neem een tasje mee om zwerfafval op te rapen tijdens je wandeling voor ‘karmapunten’! 😉  

Klimtouw en attributen voor klimbos activiteit herfstvakantie

Klimmen maar

Door het bos wándelen? Boring! Tieners zullen zich eerder vermaken in één van de klimbossen die Nederland rijk is. Touwladders, wiebelbruggen, stijgbeugels en kabelbanen: de meeste parcours maken het je niet gemakkelijk, maar des te groter is de kick. Er zijn verschillende klimparken in Nederland, maar een speciale vermelding krijgt Funforest (in Almere, Amsterdam, Rotterdam en Venlo). Daar kun je – naast een eigen kaartje – een “impact klimkaartje” kopen voor een kind dat zelden zo'n uitstapje kan maken. Dat kaartje kost de helft van de originele toegangsprijs, Funforest legt de andere helft bij. Zo kunnen er nog meer kinderen plezier maken, in én buiten de herfstvakantie.

Wildplukken en wildspotten

 

Leen een wildplukboek in de bibliotheek en pak de fiets naar het dichtstbijzijnde natuurgebied om te ontdekken wat er allemaal aan eetbaars in de natuur te vinden is. Wil je zeker weten dat je het ook echt kan eten? Reserveer dan een begeleide wildplukwandeling. Ook in het wild te vinden: edelherten, wilde zwijnen, oerossen en reeën. Bijvoorbeeld met een dagje uit naar een wildobservatieplaats of wildgebied zoals de Oostvaardersplassen, Wildarena Hazenbergen (Veluwe) of het Drents-Friese Wold. Of zoek naar de Nederlandse 'Big Five' met deze expeditie.

Herfstvakantie eropuit Greenwheels deelauto spookje onderweg in de herfst

Halloween vieren

31 Oktober is het weer spooky time! Natuurlijk kun je Halloween vieren met een Fright Night in een pretpark of bioscoop. Maar wat dacht je van De Nacht van de Nacht (een boswandeling in het donker) in Lage Vuursche, of één van de vele Vollemaanswandelingen die er georganiseerd worden (o.a. Almeerderhout, Sallandse Heuvelrug, Wisentbos Dronten, Willenskop bij Lopik, Duurswouderheide (FR), Groote Peel). En het wordt peentjes zweten op 4 november in de Schoorlse Duinen, waar de gevreesde Dr. Spillebeen wederom actief is...

Sprookjes & vertellingen

 

Voor de kleintjes is Halloween niet de meest geschikte feestdag en de meeste dagjes weg in Halloween-stijl zijn dan ook niet erg top voor kinderen t/m 8 jaar. Wel is de herfst dé tijd van het jaar om sprookjes en sagen voor te lezen. Haal een bibliotheekboek vol oude sprookjes of met Scandinavische mythen en legenden. En wat past daar beter bij een fijn kindertheater in de mooie natuur (Schoorlse Duinen) of een kaboutertocht in het Bentwoud (Zuid-Holland), het Horsterwold of Zeeuws-Vlaanderen? Let op voor ieniemienie rode puntmutsen.

Paddenstoel in bos rood met witte stippen

Onder (padden)stoelen en (elfen)banken

Over paddenstoelen gesproken: naast dat ze kabouters huisvesting bieden, zijn sommige ook heel lekker! Staatsbosbeheer organiseert verschillende herfst themawandelingen in oktober en november, zoals deze op Westerschouwen (Zeeland), rond de Nieuwkoopse Plassen (ZH) of op de Sallandse Heuvelrug. Ook een mooi dagje weg voor prinsen en prinsesjes in de dop: de herfstspeurtocht – inclusief gevulde pompoen - bij Kasteel Cannenburch in Vaassen (Gelderland). Ook een mooie bestemming voor een dagje uit met opa en oma of tante/oom.

Wijngaard bezoeken

 

In oktober zijn de druiven rijp voor de pluk en dus kan het wijn maken dan ook beginnen. Een bezoek aan een Nederlandse wijngaard is een tof idee, want veel wijnboerderijen en -producenten hebben juist in deze periode open dagen, marktjes en diners met proeverij. Waarom zou je nog naar Frankrijk? Neem aan het eind van de dag een doosje mee van deze wijn, want wijn uit Nederland heeft een lagere milieu-impact dan wanneer die uit Italië, Chili of Californië moet komen. Maar gooi wel 'n muntje op wie de BOB is 😉

Autodelen jongeman regen op auto Greenwheels bestuurder deelauto

Hoe kom je er?

Een aantal van deze uitstapjes zijn per openbaar vervoer te bereiken, maar een groot aantal ook niet. Je kunt daarvoor één van onze deelauto’s reserveren. Zo is onze Variant stationwagen ideaal voor als je met je gezin en eventuele vriendjes/vriendinnetjes op stap gaat. Greenwheels-rijders rijden gemiddeld 1.947 minder kilometers dan ‘gewone’ automobilisten, wat een besparing van 345 kg CO2 per klant oplevert.


We wensen je een prachtig herfstseizoen!

 

Op zoek naar meer dagje-uit ideeën?

Check onze blogpost over de leukste openluchtmusea in Nederland