7x Verrassende stedentrips in eigen land

 

Wat is er leuker dan een stedentrip in een stad vol cultuur, historie en natuur? Daarvoor hoef je helemaal niet op het vliegtuig te stappen: ons eigen land heeft ook leuke onontdekte plekken! Wat is de mooiste stedentrip van Nederland? Welke stad is het leukst voor een dagje weg? We tippen 7 steden die je waarschijnlijk nog niet kent. En: alle bestemmingen zijn te bereiken per trein!

 

1 – Amersfoort

 

Amersfoort is geen grote stad, maar telt toch meer dan 400 rijksmonumenten. Het historisch centrum is dan ook meteen één van de grootste trekpleisters. De Onze Lieve Vrouwentoren is daarin het centrale punt. Ook de oude stadsmuur is de moeite waard; deze werd in de negentiende eeuw gebruikt om huizen tegenaan te bouwen, de zogenoemde muurhuizen. Niet vergeten op je stedentrip Amersfoort: de muurhuizenkerk, Stadscafé In den Grooten Slock, museum Flehite, het Mondriaanhuis (geboortehuis van Piet Mondriaan) en de Plompetoren. Een rondvaart door de stad kan ook.

 

Tips:

- Lees het volksverhaal van de Amersfoortse kei voor je gaat.

- Pak één van de vele Greenwheels-auto’s en rijd naar natuurgebied Bokkeduinen, even buiten de stad.

- In 2006 won Amersfoort de titel 'Groenste Stad van Nederland'. Het grootste park, ideaal voor een picknick, is Park Schothorst.

 

2 - Assen

 

Je zal niet snel aan de hoofdstad van Drenthe denken bij een mini-break in eigen land. Toch bieden Assen en omgeving genoeg voor een weekendje weg. Sla het Drents Museum niet over. Dit uitgebreide museum, in een mooi oud pand, laat de geschiedenis van Drenthe en omstreken zien. Hier vind je onder meer het meisje van Yde (een veenlijk) en de kano van Pesse (één van de oudst bewaarde boten uit de prehistorie). Hetzelfde museum heeft ook een vleugel met moderne kunst, met onder meer werken van Van Gogh en Helmantel. In het duurzaamheidscentrum van Assen, opgetrokken uit gerecyclede kokosnoten, zit een restaurant met bio-producten en etenswaren uit eigen tuin.

 

Tips:

- Bartje is dé lokale beroemdheid. Op de eerste zaterdag van september viert Assen zijn verjaardag.

- Reserveer de Greenwheels bij station Assen en bezoek de hunebedden in de omgeving: D15, D16, D17 en D18 liggen allemaal dichtbij.

- Ga niet naar Assen tijdens de TT races, hét stadsevenement van het jaar.

Amersfoort leuke stedentrip straat in centrum met fietser

3 - Deventer

 

Hanzestad Deventer is één van de oudste steden van het land. Al sinds de tijd van de Romeinen was er sprake van bewoning. Het gezellige stadsplein zit vol toffe koffieplekjes en restaurants. Een echt plaatsje om doorheen te slenteren: het beste doe je dat na een bezoek aan museum De Waag, waar de geschiedenis van de stad centraal staat. Andere bezienswaardigheden zijn het Penninckshuis, het Grote Kerkhof, het Landshuis en de Bolwerksmolen. Sla het Bergkwartier niet over: dit van oorsprong middeleeuws stadsdeel bevat prachtige gerestaureerde woonhuizen. Hier vind je ook leuke B&Bs.

 

Tips:

- Deventer heeft een groot aantal stadsparken. Mooi om uit te rusten na je stadswandeling.

- De Deventer Boekenmarkt (eerste zondag van augustus) is één van de grootste evenementen van het jaar.

- Loop een stukje van het 4700 km lange Marskramerpad, dat dwars door Deventer voert.

4 - Dordrecht

 

Met de zin "hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt" zijn wij het absoluut niet eens: Dordrecht is een verrassend mooie stad op de kruising van drie rivieren. De rijke geschiedenis is zichtbaar en tastbaar in de vele monumenten (Groothoofdspoort, Grote Kerk, Molen Kyck over den Dyck, binnenhavens, diverse hofjes) en bezienswaardigheden (Dordrechts Museum, Huis van Gijn, Dordts Patriciërshuis, Verzetsmuseum). De stad kent meer dan 900 rijks- en ruim 650 gemeentelijke monumenten. ‘Dordt’ kent ook veel leuke hippe koffietentjes en vintagewinkels.

 

Tips:

- Bezoek de stad tijdens het eerste weekend van de maand voor Kunstrondje Dordt.

- Overnacht eens in een wikkelhouse: een duurzaam tiny house in de Biesbosch.

- Pak een Greenwheels in Dordrecht voor een ritje naar Villa Augustus: een hotel, restaurant en moestuin in een voormalige watertoren.

Groene ruimte in Eindhoven busbaan Strijp S leuke citytrip

5 – Eindhoven

 

Wie Eindhoven nog kent uit de jaren als vieze industriestad zal de wenkbrauwen fronsen: gelukkig heeft deze stad een ware transformatie doorgemaakt. In Eindhoven vind je inderdaad geen historische hofjes of straten vol Hollandse trapgeveltjes: deze Brabantse stad heeft een uniek, rauw randje wat het juist extra bezienswaardig maakt! Internationaal design staat centraal in Eindhoven: sla bij je bezoek het voormalige industrieterrein Strijp-S en Strijp-T (werkgebied van Piet Hein Eek) niet over. Ook absoluut de moeite waard: Down Town Food Market, het Van Abbemuseum en – het kan niet anders – het Philips Museum in hartje stad. Een street art tour is ook een aanrader.

 

Tips:

- Eindhoven barst van de toffe vintage winkels!

- Strijp-S ligt een stukje buiten het centrum. Pak de OV-fiets of huur een Eindhovense Greenwheels, je kunt er goed parkeren.

- De gaafste ijswinkel van Eindhoven is de knalroze ijssalon ‘Intelligentia’ op Strijp-S.

 

6 - Roermond

 

Ook het niet zo bekende Roermond is een plek met rijke historie, waar veel te zien is in en rondom de stad. Veel bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken, zoals het Historiehuis Roermond: een mooie start voor je citytrip. Wandel daarna door de historische binnenstad met zijn oude handelshuizen, neem 'n koffie op het Munsterplein en bezoek de Sint Christoffelkathedraal. De Roerkade is the place to be voor de avond: zoek hier een tof barretje uit en dineer in één van de vele restaurants. Avondwandeling? Neem de Stenen Brug naar de Voorstad St. Jacob, een oud stadsdeel vol rijksmonumenten, onderdeel van de Pelgrimsroute. Bezoek op dag twee stadspark De Kartuis met z’n oude muren en archeologische opgravingen. Eindig in Designer Outlet Roermond of kies juist voor één van de vintage- of kringloopwinkels.

 

Tips:

- De Roermondjes Full of Stories app vertelt het verhaal van Roermond bij specifieke locaties. 

- Verwoed verzamelaar? Reserveer de Greenwheels bij NS-station Roermond en bezoek Museum “Terug in de Tijd” in Horn: een museum boordevol producten, winkels en items uit fifties en sixties. 

- In Kasteeltje Hattem, het kleinste kasteel van Nederland op 1 km van het centrum van Roermond, kun je overnachten en dineren. 

7 – Schiedam

 

Over vieze steden gesproken: ook Schiedam heeft niet de beste reputatie. Net als Eindhoven transformeert deze stad zich echter in rap tempo. Waar Eindhoven kiest voor de design-aanpak, knapt Schiedam haar oude historische panden en grachten (‘vesten’) op. Vanaf het NS-station loop je in vijf minuten naar het historische centrum. Het Stedelijk Museum Schiedam is een aanrader, maar de geschiedenis van 'S'DAM' komt pas echt tot leven in het Distillers District waar jenever en gin centraal staan. Bezoek het Jenever Museum of ga op ‘Peaky Blinders Mystery Gin’ boottour. Schiedam heeft de hoogste molens van Nederland, middenin de stad. Echt Hollands wordt het met een molenwandeling (elke woensdag), een bezoek aan molenwinkel De Walvisch (ook koffie) en diner in de restaurant de Noordmolen.

 

Tips:

- Haal het boekje ‘Distillers Trail’ op bij het I-Punt S’DAM in de Waag. Zo kun je zelf de gin- en jeneverhotspots van de stad ontdekken.

- Van 26 mei t/m 3 juni 2023 vindt het allereerste International Dutch Distillers Festival plaats, waar eten, drinken, cultuur en muziek ‘goed gemixt’ 😉 worden. #dontdrinkanddrive

- Start de NS-wandeling Schiedam Jeneverstad op station Delft Zuid en haal je 10.000 passen nog voor je aan je citytrip begint.

Citytrip in eigen land

Zoek de dichtstbijzijnde Greenwheels-auto en plan jouw zomerse avontuur! Je vindt alle auto's eenvoudig op onze kaart.