Wat is deelmobiliteit en wat zijn de voordelen daarvan?


Wat is nou eigenlijk deelmobiliteit? Wij bij Greenwheels praten er de hele dag over, maar voor wie het geen ‘gesneden koek’ is, leggen we het graag even uit. Deze mooie samenstelling geeft je al een hint, want je herkent natuurlijk ‘delen’ en ‘mobiliteit’. Deelmobiliteit is het delen van transportmiddelen tussen gebruikers. Zo heb je deelfietsen, deelscooters, deelsteps en in ons geval gaat het over deelauto's.
 

 

Greenwheels is pionier op het gebied van deelmobiliteit en al sinds 1995 aanbieder van autodelen in Nederland. Het begon met drie auto’s in Rotterdam en inmiddels zijn dat 2.800 auto's in Nederland. Er is veel veranderd in de loop der jaren op het gebied van mobiliteit; er zijn andere vormen van deelmobiliteit ontstaan. De meest bekende daarvan is misschien wel het openbaar vervoer, maar inmiddels zijn ook steps onderdeel van deelmobiliteit. Ook bij Greenwheels hebben we veranderingen doorgemaakt. Toch is onze missie nog steeds dezelfde: we willen buurten leefbaarder maken. En dat is nu meer nodig dan ooit: steden zijn voller, wegen drukker en de klimaatproblematiek is aan de orde van de dag. 

 

Deelmobiliteit is niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving en wij zien dat mensen vaak hun eigen auto inruilen voor deelvervoer. 

Vrouw belt bij Greenwheels deelauto

Wat is het voordeel van autodeelvervoer?

Door auto’s te delen, is er meer openbare ruimte beschikbaar voor leuke dingen. Simpelweg zorg je met het ‘station-based’ of ‘roundtrip’ autodelen voor minder auto's in het straatbeeld. Samen maken we gebruik van dezelfde auto, waardoor er minder nodig zijn. Door het gebruik van Greenwheels zijn er 37.800 minder auto’s op straat, zo blijkt uit onderzoek van Goudappel Coffeng. Deelmobiliteit zorgt voor een betere bereikbaarheid, minder files, minder CO2-uitstoot en meer groen.

Voor jou persoonlijk is het ook een positieve verandering; je hoeft je niet langer te bekommeren om het onderhoud en de vaste lasten van een eigen auto, je bent duurzaam bezig en dat geeft zeker een goed gevoel. Bovendien ben je met een deelauto vaak goedkoper uit, zeker als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt? 

Ben je benieuwd naar jouw voordeel?

Maak dan eens een berekening om eigen autobezit te vergelijken met een deelauto.

Greenwheels auto geparkeerd voor de deur in een woonwijk

Hoe werkt deelmobiliteit?

‘Wat goed allemaal!’, zul je misschien denken, maar hoe werkt dat nou eigenlijk in de praktijk? En wat kost dat? En hoe vaak kun je zo’n auto dan gebruiken? Het is logisch dat je niet zonder nadenken overstapt van het bezitten van een eigen auto naar het delen van een auto. Greenwheels-rijders nemen vaak de moeite om niet alleen de auto, maar ook de ervaring met het rijden van een deelauto te delen. Wat zij te vertellen hebben, lees je in de klantervaringen. Op praktische vragen geven we antwoord in de video of je vindt het antwoord bij de veelgestelde vragen.  

Ook goed om te weten: elke Greenwheels-auto heeft een vaste plek, station-based noemen we dat. Je kan een auto ver van tevoren reserveren tot vlak voor vertrek. En veranderen plannen, dan kan je de auto uiteraard ook eerder terugzetten. Je kiest natuurlijk díe auto die het dichtst bij jouw woning staat. En je hoeft nooit meer te zoeken naar een parkeerplaats. Een auto voor alles en iedereen.

Wil je ook autodelen?  

Bij Greenwheels motiveren we het liefst zoveel mogelijk mensen om autodelen eens te proberen. Je kunt met een ‘Soms’-tarief heel eenvoudig uitproberen of deze vorm van deelmobiliteit iets voor jou is. Je betaalt geen maandelijkse kosten, maar je betaalt alleen voor de gereserveerde tijd en het aantal kilometers van jouw rit. 

Ben je van plan om vaker kilometers te maken met jouw deelauto? Dan kun je ook kiezen voor een van onze andere tarieven. Daar heb je meer flexibiliteit en ook lagere kilometer/ en uurprijzen. Meld je aan en ontdek het zelf!

 

Deelmobiliteit heeft de toekomst 

Steeds meer gemeenten stellen deelmobiliteit beschikbaar, bijvoorbeeld in de buurt van treinstations of op plekken die met het ov juist minder goed bereikbaar zijn. Greenwheels vind je nu al in zo’n 135 gemeenten en bij 170 NS-stations. De komende jaren werken wij aan een sterke elektrificatie van ons wagenpark. Dat betekent nog groener rijden in de toekomst.  

 

Staat er nog geen deelauto bij jou in de buurt? Laat het ons weten en dan bekijken wij de mogelijkheden. 

Is autodelen voordelig?

Autodelen is voor veel mensen voordeliger dan het bezitten van een eigen auto, omdat je alleen betaalt voor het gebruik van de auto. Je hebt geen vaste lasten voor onderhoud, brandstof, reparatie en verzekering, maar je betaalt per rit voor tijd en kilometers. Rij je veel kilometers per jaar? Dan kan een eigen auto voordeliger zijn. Bereken hier jouw voordeel. 

Hoe voordelig is Greenwheels?

Of Greenwheels voor jou ook voordelig is, dat kun je heel goed berekenen met onze rekentool. Bereken jouw voordeel! https://www.greenwheels.nl/vergelijk-greenwheels-autodelen-met-eigen-auto  
 
Autodelen is in veel gevallen al voordeliger dan het bezitten van een eigen auto als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt. Bij autodelen betaal je per rit voor tijd en kilometers, dit is inclusief verzekering, brandstof en pech onderweg. Bij Greenwheels kies je voor een tarief zonder maandelijkse kosten (Soms-tarief) of voor een tarief met maandelijkse kosten én voordelige uur- en kilometerprijzen. Hier vind je alle tarieven van Greenwheels.  

Lees ook: ‘Is autodelen goedkoper dan een eigen auto bezitten?’ 

Wat kost autodelen met Greenwheels?

Bij Greenwheels heb je keuze uit verschillende tarieven die passen bij jouw rijgedrag. Je betaalt alleen voor het gebruik van de auto. Zelf kiest je voor het tarief wat bij jou past. De uur- en kilometerprijzen zijn inclusief tanken/laden, verzekeringen, pechhulp en onderhoud.  

Wat is de goedkoopste deelauto?

Met een Greenwheels deelauto heb je een auto voor je bank, voor je wandeling of voor een boodschap. Je kunt gebruikmaken van alle beschikbare deelauto's, groot en klein. Je kiest simpelweg voor de auto die je op dat moment nodig hebt. Hier vind je onze type auto's; van een compact stadsauto tot een bestelbus. Wil je een langer tripje maken? Dan hebben wij voordelig Langer weg-voordeel.

Hoe kan ik bij Greenwheels betalen?

Je kunt kiezen voor automatische incasso of creditcard als betaalmethode. Alleen als je je factuur niet per iDEAL kunt betalen, is er de optie om te betalen per bankoverschrijving.

Let op: Greenwheels accepteert alleen creditcards van Mastercard, Visa en American Express, maar geen debitcards of prepaid-creditcards.