Eilandhoppen in Nederland: De Waddeneilanden

 

We schreven het al eerder: er zijn eilanden genoeg waar je onder een palmboom uit een kokosnoot kan drinken, maar daarvoor moet je helaas wel in het vliegtuig stappen naar de andere kant van de wereld. Wij zijn meer fan van duurzaam reizen. En in Nederland zijn er ook nog zoveel mooie plekken te ontdekken! De Wadden zijn er hét voorbeeld van.

 

Ga jij het liefst ook op vakantie aan zee? In onze blogserie over Nederlandse eilanden, of eilandhoppen in eigen land, konden we onze bekendste eilandengroep aan zowel het IJsselmeer als de Noordzee natuurlijk niet overslaan. In deze aflevering gaat het over de Wadden, die zelfs een eigen woord hebben voor een combinatie-vakantie: Waddenhoppen. Heb je de eerste twee afleveringen gemist? Je vindt ze hier (afl. 1) en hier (afl. 2).

 

Deze vakantieroute van een week is gericht op het reizen met een deelauto. Op Texel, Terschelling en Ameland kun je gewoon rijden, op Vlieland is een auto niet toegestaan. Aan het eind van de reis kun jij de vraag beantwoorden: welk eiland is het leukst van de Waddeneilanden?

 

Dag 1 en 2: Texel

 

Begin je zomerse eilandvakantie en rondreis met het ophalen van je deelauto en het inladen van je koffers. Je kunt de dichtstbijzijnde Greenwheels huren, maar je kunt ook per trein naar Alkmaar reizen. In die stad hebben we namelijk 15 deelauto’s staan, waaronder naast het NS-station. Rijd met je Greenwheels naar Den Helder voor de overtocht naar het eerste eiland: Texel. Daarvoor moet je met de veerdienst van TESO de Waddenzee oversteken. Je bent het snelst met je auto op de boot door van tevoren een ticket te kopen en het kenteken van je Greenwheels door te geven (die vind je in onze app). Handig om te weten: je bootticket is een retourtje.

 

Texel is het grootste Waddeneiland en er is dan ook genoeg te doen. Het leukste is om een rondje te maken over het eiland en te stoppen bij bezienswaardigheden en activiteiten die je aanspreken. Check de lokale VVV of Tripadvisor. Er zijn maar liefst 40 (!) natuurgebieden op het 8 km-grote eiland te vinden, met de meest uiteenlopende landschappen: bos, duin, zandplaat, moeras- en grasland. Spot lepelaars bij De Geul of ga cultuursnuiven in het pittoreske Oosterend. Voor een stranddagje kun je het beste naar De Cocksdorp of naar De Koog.

 

Overnachten: Er zijn verschillende natuurhuisjes te vinden op Texel, waaronder in het bos De Dennen. Of ga helemaal back to basic met een overnachting in een yurt.

 

Lokaal lekkers: Texel heeft een grote verscheidenheid aan ehm tsja, echt Texelse producten (je verwacht het niet): bier, schapenkaas, waddengroenten zoals lamsoor, oesters, cranberry’s, mosselen en lamsvlees, want er zijn bijna net zoveel schapen op Texel als bewoners.

Texel Waddeneiland Waddenvakantie eilandhoppen Greenwheels huren

Dag 3: van Texel naar Vlieland

 

Neem op dag 2 de auto van je overnachtingsadres naar De Cocksdorp, het noordelijkste puntje van Texel. Hier start je de dagtocht naar Vlieland, het tweede eiland van je Waddenhop vakantie. Deze tocht maak je met De Vriendschap, een seizoengebonden passagiersscheepje dat diverse rondvaarten en tochten organiseert op de Waddenzee.

 

Deze dagtocht is slechts op een beperkt aantal dagen te boeken, dus plan deze reis goed. De vaarroute naar Vlieland is adembenemend mooi met grote kans op zeehonden. Toptip: Is vroeg opstaan in de vakantie niet jouw idee van chill? Je kunt Vlieland ook overslaan en kiezen voor een romantische avondboottocht, waarbij je de zon ziet zakken in de zee. Of eerder naar Harlingen reizen en vanuit daar de boot naar Vlieland en v.v. nemen.

 

Huur een fiets op Vlieland en maak een tocht over het eiland. Het is niet zo groot, maar er is een grote verscheidenheid aan landschappen. Een vergelijking met een eiland als Corsica is snel gemaakt door vele Zuid-Europese dennen en sparren. Liever wat anders doen dan alleen maar natuur en vergezichten? Er zijn mogelijkheden genoeg voor echte ‘eiland wellness’, onder meer bij Zin aan Zee. Maak je er ineens een luxe vakantie in Nederland van! Vergeet niet om weer op tijd aan boord van De Vriendschap te stappen.

Ameland Greenwheels vakantieserie autovakantie in Nederland

Dag 4: Harlingen

 

Vandaag kun je tot na de lunch op Texel blijven om dan de boot terug te nemen naar Den Helder en door te rijden naar Harlingen. Daar neem je de boot naar Terschelling de volgende dag. De route Den Helder-Harlingen is een prachtige rit van zo’n 65 kilometer over de Afsluitdijk en door het weidse Friese landschap. Ook al is Harlingen geen eiland, het is wel een leuk stadje voor een middag. Wist je dat de plaats al in 1234 (nee, dat is geen typefout) stadsrechten kreeg?

 

Doe bijvoorbeeld de Escape Route Harlingen, waarbij je aan de hand van een verhaal de stad leert kennen, puzzels moet oplossen en vragen moet beantwoorden. Meer zin in winkelen en daarna een terrasje aan het water? Ook daar zijn genoeg mogelijkheden voor: Harlingen heeft maar liefst zeven (!) havens.

 

Overnachten: mogelijkheden genoeg in deze Friese plaats: van hotelkamers tot kampeerplaatsen. Maar waarom maak je het niet nét wat spannender? Kies bijvoorbeeld voor een nachtje in een vuurtoren, havenkraan of reddingsboot!

 

Lokaal lekkers: Fries suikerbrood natuurlijk. Heerlijk voor bij het ontbijt of als koffie snack.

Waddeneiland zomervakantie Greenwheels vakantie eiland zomer

Dag 5: Terschelling

 

Vandaag ga je Waddeneiland nummer drie bezoeken: de boot naar Terschelling. De auto mag mee met de veerdienst - niet de sneldienst, die is autovrij - van Rederij Doeksen. De overtocht duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten. Neem een ochtendboot, zodat je nog voldoende tijd hebt op Terschelling. Je komt aan in de plaats West-Terschelling, vanuit waar je het eiland kunt ontdekken.

 

Terschelling heeft de mooiste stranden van alle Waddeneilanden. Op sommige plekken is het zandstrand meer dan een kilometer breed, dus een rustig plekje is er altijd wel te vinden. Je kunt bij alle strandopgangen parkeren, behalve bij Strandopgang Hoorn. Het strand met het mooiste uitzicht is het Groene Strand – echt een plek om met je Greenwheels naartoe te gaan 😉

 

Terschelling is ook de plek voor de sportiefste dag van deze vakantie. Op de brede stranden van het eiland kun je geweldig blokarten en vliegeren. Het water van de Waddenzee is hier perfect voor zowel kitesurfen, als wind- en golfsurfen.

 

Overnachten: Terschelling is volledig ingericht op het toerisme. Of je nu wilt kamperen of liever een luxe hotelkamer boekt, er zijn opties genoeg. Budgetreiziger? De Stayokay Terschelling ligt op een prachtige plek.

Waddeneilanden zeehonden strand wad wadlopen greenwheels

Dag 6 en 7: van Terschelling naar Ameland

 

Neem de volgende ochtend de boot terug naar Harlingen en rijdt naar Holwerd, een route van zo’n 40 minuten. Neem de middagboot naar Ameland, deze veerdienst duurt zo'n 50 minuten. Rijd bij aankomst op het eiland naar je overnachtingsadres en zie de zon zakken in de zee. Op het meest westelijke puntje van het eiland vind je Beach Club The Sunset, zoals de naam al doet vermoeden kun je hier een schitterende zonsondergang meemaken. Ameland is ook de perfecte plek voor wadlopen of een eco-safari! Toptip: de vuurtorentocht in het donker is een echte aanrader!

 

De volgende dag is helaas alweer de laatste dag van deze vakantie. Je eindigt deze Waddeneilanden rondreis door de boot vanaf Ameland terug te nemen naar het vasteland. Rijdt dan met je Greenwheels terug naar huis, of naar Alkmaar, als je ‘m daar hebt opgehaald.

Waddeneiland zomervakantie Greenwheels vakantie eiland zomer Ameland

Extra tips:

 

  • De route Den Helder – Texel v.v. – Den Helder – Harlingen – Terschelling v.v. – Holwerd – Ameland v.v. en weer terug naar Den Helder is ongeveer 300 km. De uiteindelijke kilometers zijn natuurlijk afhankelijk van wat je ter plaatse doet.
  • Boek eerst het ticket voor de route Texel-Vlieland en plan de rest van je reis daaromheen. Deze overtocht gaat namelijk slechts een paar keer per week, ook in het hoogseizoen.
  • Koop tickets voor veerponten en ander vervoer over water altijd ruim van tevoren. Het liefst zo vroeg mogelijk, zodat je niet misgrijpt.
  • Met de boot reizen is niet de meest duurzame manier om vakantie te vieren. Als duurzaam reizen belangrijk voor je is, kun je de CO2-uitstoot van deze reis compenseren en/of een eiland minder bezoeken.
  • Wil je fietsen op de eilanden? In onze stationwagen kunnen – met de bank plat – je eigen mtb of racefiets mee.
  • Vind je dit reisprogramma een beetje too much en heb je ook zin in een ‘dagje niks’? Je kunt er prima een reis van twee weken van maken. Dan blijf je gewoon wat langer op ieder eiland. Reserveer dan zeker je Greenwheels met behulp van onze voordelige Langer Weg-tarieven.

 

Beste Greenwheels-auto om te reserveren:

 

Alkmaar: NS Station Alkmaar/Stationsweg 56. Is deze al geboekt? Bij station Alkmaar Noord staat ook een auto. Of zoek de Greenwheels bij jou in de buurt op de kaart.