Eilandhoppen in Nederland: voor Pampus liggen

 

Heb je onze eerste 'aflevering' van de Greenwheels-zomerserie over de Nederlandse eilanden al gelezen? Vandaag is het tijd voor deel 2, waarin het draait om de eilanden van de voormalige Zuiderzee. Want voor een toffe eiland-hop vakantie hoef je absoluut niet in het vliegtuig te stappen. Da’s nog veel duurzamer ook!

 

In de vorige blogpost stonden de drie Zuid-Hollandse eilanden Tiengemeten, Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten centraal. Deze vakantieroute speelt zich een stukje noordelijker af en wel rondom Flevoland, de jongste provincie van Nederland. Maar dat er daar al eeuwen bewoning is, wordt duidelijk als je deze route met je Greenwheels rijdt.

 

Deze route maakt een rondje rondom de voormalige Zuiderzee, het huidige IJsselmeer. De eilanden die we bezoeken zijn niet allemaal eiland meer. Maar op deze reis kom je ook eilanden tegen die een paar jaar geleden nog niet bestonden! We beginnen in de regio Amsterdam en reizen dan ‘met de klok mee’ voor de mooiste views over land en water. Start de reservering van je Greenwheels-auto en zet je bagage erin. Of kies ervoor met het OV naar Amsterdam of omgeving te reizen en daar een Greenwheels op te pikken. Alleen al in onze hoofdstad staan er ruim 700 deelauto’s voor je klaar. Zo maak je minder kilometers en reis je nog duurzamer.

Overzichtsfoto dorp Marken in Noord Holland Greenwheels vakantieserie duurzaam op reis

Dag 1: Marken

 

Rijd vroeg in de morgen vanuit Amsterdam via de N247 en daarna de N518/Zeedijk - hoe kan het ook anders - naar Marken. Parkeer je auto op het grote parkeerterrein langs de Kruisbaakweg (betaald) en ontdek te voet dit voormalige eiland wat nu schiereiland is. Heel Marken is eigenlijk openluchtmuseum en je kunt hier prachtige plaatjes schieten (#instatravel), met het kijkhuisje van ‘markante tante’ Sijtje Boes als topper.

 

Sijtje was in de jaren ’20 van de vorige eeuw een geduchte souvenirverkoper en meest bekeurde vrouw van Nederland. Haar winkeltje is nog steeds ingericht als een typische Markerwoning. Je maakt er een op en top Hollandse dag van met een bezoek aan het klompenmuseum, of nee: the Wooden Shoe Factory Marken. Echt Hollands, hm? Helemaal op de punt van het eiland staat het Paard van Marken. Geen dier, maar een vuurtoren uit 1839. Met z’n witte toren en rode kap tegen de blauwe lucht en blauwe zee een ansichtkaart-waardig plaatje. Ook een mooie picknickplek. Toptip: Je kunt deze route extra duurzaam rijden met één van onze elektrische auto’s, bijvoorbeeld onze CITIGOe. Je vindt op Marken (P Kruisbaakweg) ook openbare laadpalen.

 

Overnachten: Je kunt op Marken blijven slapen, maar ook een b&b zoeken op het vasteland in de omgeving van Monnickendam of Volendam. Kamperen bij de boer kan onder meer bij minicamping Boerenhemel. Of zoek een duurzaam huisje in de natuur of aan het water via Natuurhuisje.nl

 

Lokaal lekkers: De poffertjeskraam aan de Buurt II maakt je oer-Hollandse dag helemaal af.

VOC schip Bataviahaven Batavialand Flevoland Greenwheels vakantieserie eilandhoppen

Dag 2 – 4: de Marker Wadden en Lelystad

 

De dag begint met de langste autorit van deze vakantie (ca. 75 km). Neem vanuit de regio Volendam de N247 en de N307 naar Lelystad. Je rijdt dan over de Markerwaarddijk, waardoor je de voormalige Zuiderzee letterlijk doormidden kruist. Onderweg kom je aan je rechterzijde de Marker Wadden tegen. Deze man-made natuureilanden bestaan uit zand, klei en slib en liggen midden in het Markermeer. Een paradijs voor vissen en vogels en één van de rustigste plekken van Nederland. Je komt er dankzij een prachtige tocht met de veerdienst (ongeveer 45 min) vanuit de Bataviahaven in Lelystad.

 

Zorg daarom voor een tweede overnachtingsadres in de omgeving van Lelystad en neem zeker de veerboot naar deze eilanden. Maar vergeet ook niet om de jongste stad van Nederland zelf te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld Batavialand en de Werf met replica's van beroemde VOC-schepen. Liever een stranddagje? Dan is er het Houtribhoekstrand. Toch méér natuur? De Oostvaardersplassen, met nog meer eilanden en talloze wandel- en fietsroutes, zijn op steenworp afstand te vinden. Reis aan het einde van dag 4 of vroeg op dag 5 door naar de omgeving van Urk.

 

Overnachten: Een prachtige plek is Waterlodge de Lepelaar, met uitzicht over het water en de weidse natuur. Slapen in een boomhut kan op Buytenplaets Suydersee. Zin in iets 'wilders'? Bushcamps IJsvogel, Wielewaal en Braamsluiper zijn hele simpele open plekken middenin een belevenisbos, waar je je tentje op kunt zetten.

 

Lokaal lekkers: In Batavialand kun je zien hoe het lokale bier 'Praght' gebrouwen wordt. Je kunt het kopen in de museumwinkel. Ook leuk: Eva’s Keukentuin (beperkt geopend) in Lelystad.

Loopplank wandelpad Marker Wadden Zuiderzee Flevoland IJsselmeer vakantie in Nederland

Dag 5 en 6: Urk en Schokland

 

Zorg voor een overnachtingsplek in de buurt van Urk voor de komende twee vakantiedagen. Zowel Urk als Schokland zijn voormalige eilanden, al zou je dat nu niet meer denken. Schokland is zelfs UNESCO Werelderfgoed. Je vindt er archeologische sporen, dankzij bewoning van meer dan 10.000 jaar terug. Huur een fiets bij Museum Schokland en volg de Zuiderzee eilandenroute, die langs beide dorpen en Nagele (een architectuurdorp uitgevoerd in ‘De Stijl’) voert.

 

Een andere fietsoptie is de Vergane Schepenroute, een rondje van 9 km langs - jawel - wrakken en wrakstukken die ooit in het water en nu in het gras liggen. Meer een wandelaar? Dan tippen we de twee luisterroutes, wandelingen van zo’n 4 kilometer waarbij je met behulp van Soundcloud ontdekt waar je heen moet. Te saai? Op een paar kilometer van Schokland ligt Netl, een obstakelkoers inclusief monkey bars en catcrawls van zo’n 4 kilometer. Vies worden gegarandeerd!

 

De tweede bestemming hier is Urk. Een dorp met een stevige geschiedenis. Urk was tot 1939 een eiland in de Zuiderzee en heeft nog steeds de sfeer van een authentiek vissersdorp, dat niet mét en niet zónder water kan leven. Je kunt het best te voet op ontdekkingstocht gaan door de ‘ginkies’ (steegjes). Erg warme dag? Nabij de vuurtoren zijn twee strandjes waar je kunt zonnebaden en zwemmen. Een vakantie rondom het IJsselmeer is ook niet compleet zonder boottocht of watersportactiviteit. Mee op een Urker Botter? Surfboard huren? 'Op' Urk vind je er genoeg mogelijkheden voor.

 

Overnachten: de b&b met het mooiste uitzicht (én pal naast de vuurtoren van Urk) is Morgenster. Slapen in een bedstee (!) en ontbijten met uitzicht op het IJsselmeer kan bij De Roos. Er zijn ook verschillende hotels en campings, zoals 'Welkom op de boerderij in de nabije omgeving.

 

Lokaal lekkers: een broodje gerookte IJsselmeerpaling kun je eigenlijk niet overslaan. Liever wat warms? Er is ook genoeg gebakken vis te krijgen, bijvoorbeeld bij de Jongens van de Fant.

Strand op Urk Greenwheels vakantieserie eilandhoppen vakantie in Nederland

Dag 7: Voor Pampus

 

Ga voor de laatste en échte eilandbestemming van deze vakantieweek vroeg de weg op. Rijdt vanuit de regio Urk naar het zuiden, in de richting van Muiden (nabij Amsterdam). De route over de N701 is aan te bevelen vanwege het uitzicht over het water. Parkeer je Greenwheels in Muiden op P1 (hoek Maxisweg/Weesperstraat) of P2 (Mariahoeve) en wandel de 15 minuten naar het veer om de oversteek naar het eiland Pampus te maken. De dienstregeling van het veer vind je op 9292. Denk eraan om van tevoren je tickets te reserveren.

 

Je kent vast de uitdrukking ‘voor Pampus liggen’ (uitgeteld zijn door teveel eten/drinken). Dat heeft met deze bestemming te maken. Pampus was een zandbank waar zwaarbeladen schepen nogal eens op vastliepen. Dan moesten ze een tijdje wachten tot ze verder konden varen, waarbij er vaak werd genoten van de in het ruim aanwezige drank. Nu is het een forteiland waar je ook heerlijk kunt eten en drinken. Maak een wandeling over het eiland of neem een kleedje mee voor een dagje zonnebaden. Neem de veerboot weer op tijd terug en rij moe en voldaan terug naar huis, of naar Amsterdam om de Greenwheels daar weer op z’n plekje terug te zetten. Je hebt vast een waanzinnige hoeveelheid foto’s van zon, zee en zand van deze eilandtour!

 

Toptip: Zomerlicht, de speciale picknick op Pampus en tocht met de negentiende-eeuwse motorklipper Ms. Sailboa. Wat een fantastische ervaring!

Forteiland Pampus Greenwheels zomerserie eilandhoppen vakantie in Nederland Zeilboot

Extra tips:

 

  • De route Amsterdam – Marken – bovenlangs naar Lelystad – Urk – Muiden en terug naar Amsterdam is ongeveer 220 km. De uiteindelijke kilometers zijn natuurlijk afhankelijk van wat je ter plaatse doet.
  • Aangezien deze route een rondje is, kun je hem ook 'andersom' doen. Of waar dan ook op de route starten. Vanuit Groningen kun je bijvoorbeeld prima in Urk beginnen.
  • Reserveer je Greenwheels-auto voor een hele week (7 x 24 uur aan één stuk). Dat is voordeliger dan 'losse dagen'.
  • Zin in een citytrip? Reserveer dan één van onze auto’s in Amsterdam en boek nog een paar dagen extra voorafgaand of aansluitend aan deze vakantieweek in onze hoofdstad.
  • Wordt het een kampeervakantie? Onze stationwagen is dan je beste vriend. De dichtstbijzijnde bij jou in de buurt vind je door op de kaart te filteren op ‘station’.
  • Reis je met één van onze elektrische auto’s? Vraag dan bij je overnachtingsadres of er een laadpaal in de buurt is. Je vindt alle openbare laadpalen van Nederland ook op deze kaart van de ANWB.
  • Liever ergens anders in Nederland op vakantie? Kijk dan eens naar onze eerste aflevering in deze zomerserie: TGV