Op wintersport met Greenwheels: hoe werkt dat?

 

Heb je een winters weekendje in Winterberg (what’s in a name) geboekt of pak jij binnenkort de lange latten? Je kunt ook zeker op wintersport met een deelauto. Er zijn dan wel een paar belangrijke zaken om in de gaten te houden. In dit artikel gaan we in op de meest gestelde vragen.

 

Kan ik met de auto naar het buitenland?

Jazeker. Binnen Europa reizen met je Greenwheels deelauto is helemaal prima. Buiten Europa kan in sommige gevallen ook, maar omdat de verzekering niet elk land dekt, moet je dit eerst checken met onze klantenservice.

Borden winterbanden in sneeuw

Heeft de Greenwheels-auto winterbanden?

In Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Tsjechië, Noorwegen, Zweden en Finland zijn winterbanden verplicht als er sprake is van winterse omstandigheden. Dat betekent: wanneer de weg geheel of gedeeltelijk is bedekt met sneeuw, sneeuwmodder of ijs. Deze regel geldt voor alle weggebruikers, ook toeristen. Onze auto’s hebben geen winterbanden, maar all-season banden, voorzien van het 3PMSF-symbool (bergje of sneeuwvlok). Dat betekent dat je ook bij sneeuw en ijs met je Greenwheels op pad kunt. Ten opzichte van winterbanden heb je met all-season banden wel minder grip op sneeuw. Neem de tijd voor je rit, rijd met een gematigde snelheid en houd extra veel afstand als er sprake is van sneeuw. Check altijd van tevoren de regels per land.

Voor welke landen heb ik een vignet nodig?

 

In Duitsland, Italië en Frankrijk zijn er milieustickers nodig voor bepaalde centrumzones, zoals hartje Parijs. In Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland moet elke auto een tolvignet hebben (ook wel Autobahnvignet). Greenwheels-auto’s zijn niet standaard uitgerust met deze stickers of vignetten. Je moet deze dus zelf aanschaffen. Vignetten kunnen aan de grens van het betreffende land of van tevoren gekocht worden, online bij de ANWB (of in een ANWB-winkel).

Greenwheels auto in sneeuw Greenwheels Auto im schnee

Moet ik sneeuwkettingen meenemen?

We raden je aan om passende sneeuwkettingen mee te nemen. Sneeuwkettingen geven extra grip op ondergesneeuwde wegen en op wegen met ijzel. In veel wintersportlanden zijn ze verplicht in zones die worden aangegeven met een speciaal sneeuwketting-verkeersbord. Elk type sneeuwketting kent een bijpassende maximale snelheid. Houd je hieraan bij het gebruik. Sneeuwkettingen liggen niet standaard in onze auto’s. Om de juiste sneeuwkettingen te kopen, heb je de bandenmaat van de auto nodig. Die vind je op onze autopagina.

Hoe leg ik sneeuwkettingen om de banden van mijn deelauto?

 

Daar heeft de ANWB een handig filmpje over. Probeer het omleggen van de kettingen in Nederland eerst even een paar keer uit. Reserveer je dichtstbijzijnde Greenwheels voor een uurtje, zodat je weet hoe dat werkt en je niet straks langs de kant van de weg in Oostenrijk staat te prutsen met bevroren vingers 😉

Greenwheels deelauto openen met kaart

Hoe moet ik tanken in het buitenland?

De tankpas die je in Nederland gebruikt, werkt niet over de grens. Je kunt in het buitenland echter gewoon tanken en de tankbon(nen) bij thuiskomst declareren in je profiel. Klik daarvoor op ‘Klantenservice’ en upload het document met een korte beschrijving van de tankkosten. We verrekenen de tankkosten met je eerstvolgende factuur, want je Greenwheels-huur is altijd inclusief brandstof.

Kan ik met een elektrische auto naar de wintersport?

 

Ook dat is geen probleem. Het is echter wel goed om te weten dat de ideale temperatuur voor de accu van een e-auto 21ºC is. Is de buitentemperatuur veel lager, zoals hoog in de bergen, dan heeft dit gevolgen voor de actieradius. Dit kan al snel zo’n 50 km minder zijn, waardoor je bijvoorbeeld met onze Seat Mii electric geen 260, maar 210 km aan één stuk kan rijden. Heb je nog minder dan 50 km over op de accu, zoek dan een laadplek. Plan je route van tevoren met behulp van de EV-routeplanner van de ANWB en neem voldoende de tijd.

Greenwheels winter sneeuw veilig rijden fietser winterweer

Wat als ik schade maak in het buitenland?

Spontane glijpartij in de sneeuw en een deuk gemaakt? Dan is het goed om te weten dat alle Greenwheels-auto’s verzekerd zijn en je niet voor de hele schade hoeft op te draaien. Wanneer de schade jouw schuld is, brengen we wel een bedrag aan eigen risico in rekening. Het eigen risico is standaard per schadegeval € 350. Je hebt de optie om je eigen risico te verlagen tot € 75 voor € 4 per reservering. Zeker voor een reis in de winter raden we je dit aan.

Wat als ik pech krijg met mijn Greenwheels?

 

We hebben een ANWB Wegenwacht-abonnement afgesloten voor al onze deelauto’s. Deze service geldt in zowel binnen- als buitenland (Europa). Heb je pech onderweg, dan staan wij én de ANWB Wegenwacht meteen voor je klaar. Bel in Nederland met 088 2100 100. Vanuit het buitenland kun je 24-7 bellen met +31 10 411 31 21 (internationaal tarief).

Greenwheels stationwagen op straat in de stad geparkeerd

Lekker de ruimte

Op wintersport gaan betekent veel bagage meeslepen. Onze stationwagen de VW Variant is daarom de ideale kandidaat uit onze vloot voor jouw winterse vakantie. Je kunt deze gewoon reserveren met je bestaande Greenwheels-account. En met onze speciale langer weg-tarieven kun je extra voordelig op pad.

LANGER WEG-TARIEVEN
Motorolie checken Greenwheels Fleetcheckers controle auto

Wintercheck?

Het grote voordeel van een deelauto? Dat jij de auto kunt reserveren en rijden wanneer je maar wilt. Je hoeft niet eerst langs de garage voor een wintercheck. Je hoeft de bandenspanning niet te controleren. Je hoeft geen winterse ruitensproeiervloeistof te kopen en geen winterbanden te monteren. Onze fleetcheckers zijn regelmatig bij de auto te vinden en zorgen ervoor dat alles tiptop in orde is. Zo kun jij zorgeloos op pad.