Rijden bij mist: hoe zet je mistlampen aan?

 

Dat zal je net zien: heb je een rit gepland met je Greenwheels deelauto, komt er ineens dikke mist opzetten. Het gebeurt in Nederland niet vaak, maar het is wel goed om te weten wat je in zo’n situatie achter het stuur moet doen. In dit artikel de meest gestelde vragen over rijden in de mist.

 

Wat moet ik doen bij mist?

 

Een simpele ezelsbruggetje om veiliger te rijden bij mist is: snelheid halveren, afstand verdubbelen. Da’s makkelijk te onthouden. Minder zicht beïnvloedt je reactiesnelheid en door je snelheid te verminderen en afstand te vergroten, vergroot je het tijdvak waarin je kunt reageren.

 

Een tweede belangrijke actie is het gebruiken van de juiste verlichting. Overdag, ’s avonds en ’s nachts kun je prima met de reguliere verlichting (dimlicht) af, maar als het mistig is, mag je de speciale mistverlichting voeren. Maar wanneer mag je precies met mistlampen rijden?

Mist op de weg mistlampen aan Greenwheels deelauto

Wanneer mag je je mistlampen gebruiken?

Dat mag alleen bij dichte mist. Maar hoe ver kun je zien bij “dichte mist”? Voor de achtermistlampen geldt de regel: wanneer je zicht minder dan 50 meter is. Hoe ver kun je zien bij (zeer) dichte mist? Die 50 meter is de afstand tussen 2 lantaarnpalen buiten de bebouwde kom of de helft van de afstand tussen 2 hectometerpaaltjes op de snelweg. Kun je niet zo ver zien? Dan mogen je mistlampen achter aan.

Mag je met mistlampen voor rijden?

 

De mistlampen aan de voorkant van de auto mag je al gebruiken bij minder dan 200 meter zicht, waarbij je dus minder dan 2 hectometerpaaltjes op de snelweg voor je kunt zien. Let op: mistverlichting voor is, in tegenstelling tot achtermistverlichting, niet verplicht. Van onze deelauto’s hebben de e-Golf, de Skoda CITIGOe en onze stationwagen (Golf Variant) mistverlichting aan de voorzijde. De andere autotypen hebben deze optie niet.

 

Wat is het symbool voor mistlicht?

 

Omdat je dus twee soorten mistlicht hebt, zijn er ook twee symbolen: één voor de voor-mistlampen en één voor de achter-mistlampen.

Mistlamp achter aanzetten wanneer mag je mistlicht gebruiken

Mistlicht achter

Dit is het symbool voor mistlampen achter: een lamp die horizontaal schijnt met een soort “s” of rechtopstaand golfje erdoorheen. Dit symbool is oranje of rood van kleur. Het ‘lampje’ wijst naar rechts.

Mistlampen voor gebruik wanneer zet je mistlicht aan

Mistlicht voor

Dit is het symbool voor de mistverlichting voor: een lamp die naar beneden schijnt, opnieuw met het golfje erdoorheen. Het symbool heeft de kleur groen en de ‘lamp’ (vaak boller) schijnt naar links.

Hoe zet je mistlampen aan?

 

Afhankelijk van welk type deelauto van Greenwheels je rijdt, zet je de mistlampen aan op één van deze twee manieren:

 

  • Meeste Greenwheels: De verlichting zet je aan met een ronde draaiknop. Die vind je in het dashboard (meestal nabij het bestuurdersportier). Hiervoor moet je eerst de knop naar je toetrekken, dan kun je hem draaien om de mistlampen aan te zetten.
  • Uitzonderlijke gevallen: Als je de verlichting aanzet met een hendel aan het stuur, heeft deze hendel ook de optie om hem naar “mistlicht” te draaien.

Mist komt het vaakst voor in het najaar, de winter en het (vroege) voorjaar. Grote kans dat je het een keer meemaakt tijdens je Greenwheels-rit. Het is daarom goed om van tevoren even te checken hoe je deze verlichting aanzet en je kennis bij te houden. Sla deze rijtips gerust op als bladwijzer of printscreen!

Wandeling in mist in herfst en winter in de natuur

Wanneer mag je géén mistlampen gebruiken?

In alle andere situaties dan hierboven beschreven (achterlampen bij <50 m zicht, voorlampen bij <200m zicht) is het aanzetten van je mistlicht verboden en loop je het risico op een boete als je dit toch doet. Dat geldt ook bij zware regenval, sneeuw of ijzel. Wil je weten wat je in deze gevallen het beste kunt doen? Lees onze rijtips over rijden met gladheid en sneeuw.

Nu je weet hoe je veilig kunt rijden bij (dikke) mist, is het tijd om je volgende rit met een Greenwheels te maken. Ga ook op pad met één van onze duizenden auto's, verdeeld over heel Nederland.

 

 

Meer tips:  veilig rijden  >

 

Volgende rit reserveren >