14 tips en ideeën voor de leukste staycation of thuisblijfvakantie

 

Bericht geüpdatet: 26-06-2023

 

Geen zin in een buitenlandreis met lange rijen op Schiphol? Heb je een ander spaardoel voor je vakantiegeld? Of kies je vanuit milieuoogpunt liever voor een vakantie thuis? Wat ook je reden is om thuis te blijven, je maakt er een toptijd van met de staycation ideeën en tips in dit blogartikel.

 

Wil jij dit jaar een vakantie dichtbij of dichterbij huis vieren in plaats van op het vliegtuig te stappen of koers te zetten naar het zuiden? Lees dan zeker onze blog met 14 tips voor leuke dingen om thuis en in je eigen omgeving te doen!

 

Wat is een staycation?

 

Een staycation is een samenvoegsel van de woorden ‘stay’ en ‘vacation’: vrij vertaald gaat het hier dus om een thuis(blijf)vakantie. Of zoals we vroeger zeiden: de vakanties naar Gardenia of Balkonia 😉 Een alternatief woord voor staycation is de holistay, waarbij de betekenis precies hetzelfde is. De termen zijn een paar jaar geleden overgekomen vanuit Amerika.

Straat in Brielle Vakantie in Nederland - Greenwheels

Staycation Nederland

Met een staycation blijf je dus in je eigen land. Sterker nog: je blijft meestal in de buurt (in je eigen regio) en maakt er daar een mooie tijd van. Je eigen huis is de uitvalsbasis voor je reizen, activiteiten en avonturen. Dat is ook meteen één van de redenen dat de staycation zo populair was in tijden van corona, maar bijvoorbeeld ook in de kindervakantie: je loopt minder risico voor je gezondheid en hoeft niet in de rij op Schiphol of in de file naar het zuiden. Maar hoe maak je daar ook een échte vakantietijd van, waarbij je nieuwe indrukken opdoet en relaxed en uitgerust weer aan je werk/studie kunt beginnen?

 

Tips voor een succesvolle staycation

 

  1. Bepaal wat je het liefst doet op vakantie. Of dat nu in het binnen- of buitenland is. Grote kans dat je kiest voor “tot rust komen”, “drie boeken uitlezen” of “leuke stadjes bezoeken”. Dat kan in je eigen omgeving ook!
  2. Ook al blijf je thuis, neem echt vrij. Lever overuren in en/of vraag vakantiedagen aan. Als je halve dagen blijft werken, kom je nooit helemaal tot rust.
  3. Ga in 'vakantiemodus' als je je thuisvakantie start: zet je out-of-office aan, ruim je (thuis)bureau en werktas op, haal je korte broek uit de kast.
  4. Houd een vakantiedagboek bij waarin je schrijft wat je voor leuks hebt gedaan (en gegeten en gezien...).

 

Staycation “bestemmingen”


Een staycation tovert je om tot toerist in eigen buurt! Maak er een mooie vakantie van door voor elke thuisvakantiedag een thema te kiezen. Hieronder een aantal tips en staycation ideeën:

 

1. Wordt het een dagje strand? Ga dan all-in met een toffe strandoutfit, beachvolleybal, badminton, vlieger, opblaaskrokodil, finger food in een koelbox, misschien een surf-lesje? Eindig in een gezellige beach bar. Alles kan makkelijk mee in onze stationwagen. TIP: bezoek één van deze duurzame strandtenten.

 

2. Een Engels / Frans / Italiaans of welk land-dan-ook themadagje: begin al met het ontbijt in stijl. Franse croissants of een full English? Gevolgd door een activiteit die bij het land past (leuk voor 8+ kids: een buurtspeurtocht in het Engels!), een lunch, misschien wel een picknick en natuurlijk een bijpassend diner, afgesloten met een Franse/Italiaanse/Koreaanse film.

 

3. Nog nooit in een elektrische auto gereden? De vakantie is dé tijd om het uit te proberen. Maak bijvoorbeeld een duurzame toffe autopuzzeltocht met onze CITIGOe. Met de laadpas kun je overal in Nederland gratis opladen.

 

4. Check bij je lokale VVV of gemeente wat de (gratis) activiteiten in de vakantie in jouw plaats of regio zijn. Of bekijk de uitagenda van jouw stad of de grotere steden in de buurt.

 

5. Vier vakantie in de tuin of op het balkon. Zet een tent op, hang een hangmat op of leg een luchtbed in de schuur. Ontbijt buiten, nodig onbekende buren uit voor koffie, plan een barbecue met vrienden. Hang een laken op buiten en projecteer er een film op voor een 'buiten-bioscoop'.

 

6. Huur een bootje en ga het water op. Met een waterfiets door de stad of juist met een fluisterbootje de natuur in?

 

7.  Wil je eropuit in een bepaalde provincie? Wij hebben de tips voor je op onze dagje uit-pagina.

 

8. Bezoek eens een kleiner of specialistisch museum. Op museumgidsnederland.nl vind je alle musea van Nederland. Het zijn er 1.824 (and counting!), dus de keuze is reuze.

 

9. Een stad bezoeken? Kies voor deze citytrip eens een wat onbekendere Nederlandse stad zoals Dordrecht, Eindhoven, Nijmegen of Leeuwarden. Ga je een hele dag weg, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat? Reserveer dan je Greenwheels extra voordelig met het dagtarief.

 

10. Haal je boodschappen op de boerenmarkt in plaats van de supermarkt. Ga eens naar die Aziatische toko of dat Braziliaanse winkeltje. 

Gezellig terras met mensen buiten eten in de zomer

Budgetproof en duurzaam

Een thuisblijfvakantie is meestal vriendelijker voor je portemonnee dan een ver-weg reis. En doe je het niet voor de euro’s, dan is het milieu je in ieder geval dankbaar: het kost veel minder CO2 dan wanneer je op het vliegtuig naar de andere kant van de wereld stapt. En mocht je nóg niet overtuigd zijn: voor je mentale gezondheid is het ook beter. Geen lange rijen en wachttijden op Schiphol, geen jengelende baby’s in het vliegtuig, geen vieze wegrestauranttoiletten én niet op zwarte zaterdag achteraan aansluiten.

Heide met zomerbloemen zomerse rit met Greenwheels

Geen eigen auto en toch reizen?

Heb je geen auto in je bezit of is de auto die jij normaal gebruikt (bijvoorbeeld die van je broer/zus of ouders) met hen op vakantie mee? Juist dan is een deelauto ideaal. Meld je aan bij Greenwheels en betaal alleen wanneer je rijdt.

AANMELDEN

Benieuwd naar andere ideeën voor een dagje weg?

Check onze nieuwspagina onder 'inspiratie'!